Pagina1 van 1
Forum

Welkom bij de Tweaking4All gemeenschapsforums!
Voor je gaat deelnemen, bekijk de Forum Regels!

Specifieke onderwerpen: Start het onderwerp met de naam van het programma of systeem.
Bijvoorbeeld “MacOS X – Jouw vraag“, of bijvoorbeeld “MS Word – Jouw Tip of Truc“.

Merk op: Omschakelen naar een andere taal zal niet werken als je een post aan het lezen bent aangezien er waarschijnlijk geen vertaling beschikbaar is.



Arduino eindwerk, t...
 
Deel:
Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] Arduino eindwerk, temp meting + formules

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
1,633 Bekeken
(@lebru)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hoi iedereen,

ikzelf ben nieuw hier op dit forum en ben complete noob ivm Arduino.
Nu ben ik bezig met een eindwerk en had ik de vraag of ik eventueel Arduino zou kunnen gebruiken voor dit eindwerk.
Arduino zou ik willen gebruiken voor de volgende toepassing.
Ik moet 2 temperaturen uitlezen (in + uit) van een koelcircuit (sanitaire leiding 1 1/4"). Deze waardes op een scherm laten verschijnen zodat dit gemakkelijk af te lezen is). Alsook op basis van deze temperaturen een fan aansturen bvb 0%, 50%, 75% en 100%. Bij lage temperaturen halve kracht, bij hogere temperaturen volle kracht zeg maar.

Als uitbreiding zou het eventueel interessant zijn om het debiet ook kunnen binnen te lezen (rechtstreeks van de pomp? zijn er pompen die dit kunnen? of rechtstreeks via een debietmeter? welke kunnen dit? deze waarde ook te laten aflezen op het scherm?) 
En op basis van deze meetwaardes een formule Q = m . c . delta T invullen.    Met M = debiet en delta T = het verschil van de 2 temperaturen.
Ook Q zou ik willen laten aflezen op dit scherm.
Zoals gezegd ben ik een complete noob op vlak van Arduino, als dit mogelijk is zou ik mij erin willen verdiepen en dit toevoegen op mijn eindwerk, dit zou een serieuze meerwaarde kunnen zijn.

Als iemand mij hier in de goede richting zou kunnen sturen (qua onderdelen en dergelijke) of mij wat bijstaan zou ik dit ten zeerste apprecieren.
Alvast bedankt voor jullie reacties.

Mvg Lebru


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 12 jaar geleden
Berichten: 2859
 

Hallo Lebru!

Nou dat klinkt als een interessant project, maar ik moet eerlijk zeggen dat een aantal termen mij onbekend zijn (misschien ben ik te lang niet meer in Nederland - hopelijk veranderd dat spoedig - nog even de lotto winnen en een leuk huisje hahah). Zo moest ik even Debietmeter met meneer Google opzoeken. Ik heb dus nul ervaring met debietmeters.

Als ik kijk naar jouw eerste deel van het project:
- 2 temperaturen meten
- Fan aansturen op basis van metingen
- Eventueel info op display weergeven

Dat lijkt me inderdaad een prima taak voor een Arduino. Als je wat getest en gespeeld hebt, dan kun je zelfs een ESP8266 overwegen, maar een klein beetje ervaring met de Arduino is dan wel handig. De ESP8266 kan functioneren als een volledige Arduino met WiFi ingebouwd en ... ze zijn erg goedkoop (hier inde VS rond de $7 per stuk en je hebt dan geen Arduino nodig).

Het meten van de temperatuur zou je met de DS18B20 kunnen doen. Relatief simpel om mee te starten en erg betaalbaar en betrouwbaar.

Het aansturen van een fan kan een kleine uitdaging worden als je b.v. 4 snelheden wilt gebruiken (uit, 25%, 50%, 100%). Vaak wordt dit gedaan door de fan verschillende spanningen te bieden, b.v. 0V, 3V, 9V, 12V (willekeurige nummers, afhankelijk van de fan specificaties natuurlijk). Het aansturen zouden we kunnen doen met een geschikte voeding en 3 relays ... misschien dat er een betere methode is. Met 3 solid state relay en meerder voeding signalen zouden we dan kunnen zeggen: alle relays op uit = 0V, alleen 1e relays aan = 3V, alleen 2e relay aan = 9V etc.
Dat gaat zeker werken, maar mijn gevoel zegt dat er een betere oplossing moet zijn. Zoiets als deze TDA3617 zou dat wat makkelijker moeten kunnen maken, maar ik heb daar nog niet mee gespeeld. Daarbij moeten we natuurlijk ook eerst de gewenste spanningen weten.

Voor het display zou ik een eenvoudig serieel display gebruiken zodat de kosten laag blijven en de benodigde resources op de Arduino minimaal blijven. Zie dit voorbeeld om hier mee aan de slag te gaan. Dit type display is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en prijzen. Ik zag een aantal Chinese eBay aanbieders waarbij prijzen tussen de $5 en $10 schommelen voor een net display. Dit soort displays gebruikt een aantal pinnen van de Arduino, maar als je een ouderwetse seriële interface gebruikt dan is dat beperkt tot 2 of 3 pinnen.

Hopelijk helpt dit je een beetje op weg ...


   
BeantwoordenCiteren
Deel: