Pagina1 van 1
Forum

Welkom bij de Tweaking4All gemeenschapsforums!
Voor je gaat deelnemen, bekijk de Forum Regels!

Specifieke onderwerpen: Start het onderwerp met de naam van het programma of systeem.
Bijvoorbeeld “MacOS X – Jouw vraag“, of bijvoorbeeld “MS Word – Jouw Tip of Truc“.

Merk op: Omschakelen naar een andere taal zal niet werken als je een post aan het lezen bent aangezien er waarschijnlijk geen vertaling beschikbaar is.
Deel:
Meldingen
Alles wissen

Cubieboard

14 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,770 Bekeken
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Er is inmiddels een opkomende markt van nieuwe boards zoals de Phoenix A20 en de Cubieboards 1, 2 en 3. 

Beide zijn embeded boards diein feite een volgende stap kunnen zijn als je meer embedded power wil hebben. De kosten val erg mee. 
De phoenix A20 kost iets van een kleine 50 euri en de Cubietruck iets van het dubbele. Is het niet de moeite om een nieuw topic te openen met dit soort boards. Er is nogal een steile curve om ff op gang te komen, maar als het eenmaal draait.... Wow!!! 
Ik heb dat ding begin van de week gekregen en inmiddels Linux (lubuntu) erop draaien en Eclipse (C/C++ en JAVA) geïnstalleerd. Er is ook nog een Arduino versie in omloop die er ook op schijnt te draaien. 
't is maar een idee.

   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Hoi Nico,

Leuk om te zien dat gebruikers met ideeën komen!
Ik heb jouw post even onder overige hardware gezet ... misschien een betere plaats voor dit onderwerp.

Ik heb wat rond gekeken, opzoek naar info over deze boards. Als ik het goed begrijp dan zijn deze boards een beetje ter vergelijken met een Raspberry Pi?
De info op Cubieboard Docs is inderdaad wat lastig om doorheen te werken.

Als ik beide vergelijk dan lijkt de Cubieboard de volgende plussen te hebben t.a.v. de Raspberry Pi:
+ Meer geheugen
+ SATA aansluiting
+ Ingebouwde NAND drive/flash
+ IR Sensor
+ VEEL sneller
- Grotere print
- veel kleinere community

Voorzover ik kan zien heeft de GPU geen hardware voor MP4/MPEG2 decodering?
De beperkte community maakt het moeilijk om deze details te vinden, zelfs de specs van de mail400 GPU (of is het de Mail-400 MP4?) zijn lastig te vinden.

Weet jij of realtime applicaties een optie zijn? Een beperking van de Raspberry Pi is dat realtime gebruik van de GPIO bijna onmogelijk is (deels vanwege Linux). Vooral met toepassingen zoals boblight is realtime van belang voor het aansturen van de LEDs. Ik kan me voorstellen dat voor andere projecten realtime misschien minder van belang is.

Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen, alle info die je wilt delen is dus van harte welkom! 


   
BeantwoordenCiteren
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Hoi Hans
Ik begin net door te krijgen hoe ik de GPIO’s aan krijg J Linux draait prima. Had nog een 500GB hdd liggen en die draait prima mee. Eclipse draait met zowel de CDT als JAVA. Beiden al getest. Volgende week ga ik experimenteren met de GPIO en als ze binnen komen een paar LED strips J. Daarnaast ben ik nog aan het ontdekken van hoe koppel ik bijvoorbeeld een nRF24L01 eraan. Dan ga ik de Arduino’s als slave gebruiken en de Cubietruck als master. Zoveel mogelijkheden… zoveel te leren.

Gisterenavond ff de Cubie als videoplayer gebruikt (ik was verbannen naar boven vanwege de voetbal J). AVI gaat prima maar MPv en meer van dat soort formaten kon hij (nog) niet verwerken. Nu heb ik wel gemerkt dat die jongens bij Sunxi heel druk bezig zijn. Dus ik zie wel.

Verder is ie inderdaad bloedje snel….


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Arduino als slave gebruiken is iets wat ik zelf wilde vermijden, vooral nadat ik met de Raspberry Pi en Boblight had gespeeld. Maar omdat ik bepaalde LEDs gebruikte (WS2811/WS2812) liep ik tegen timing problemen aan ... dus uiteindelijk een Arduino gebruikt voor de LEDs. Overigens kun je een Arduino al erg goedkoop vinden - vind zelf een paar Nano's voor $4.

Als media speler zou ook niet gek zijn, als de MP4/MPEG2 etc maar in hardware gedaan wordt. Wat heb je als media speler gebruikt? Ik ben zelf een XBMC fan boy dus ...

Ik ben benieuwd naar de voortgang met de video weergave! Zou je me op de hoogte willen houden in dit forum?


   
BeantwoordenCiteren
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Ik start altijd wel op met de Arduino, maar meestal maak ik daarna gauw een dedicated PCB. Maar ik zal hier mijn ervaringen posten. 't weer ff wennen dat linux :). De laatste keer dat ik er zelf inhoudelijk mee bezig was, was ergens in 1986 (SCO Xenix)


   
BeantwoordenCiteren


 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Haha, ja ik look zelf ook tegen dat probleem aan zo nu en dan.
Ik werk niet echte dagelijks met Linux, behalve dan mij XBMC (OpenElec). De laatste keer dat ik echt aan het prullen was met Linux was begin 90'er jaren toen de eerste Slackware versies beschikbaar kwamen. Intussen werk ik hoofdzakelijk op een Mac met een virtuele machine voor Windows en Ubuntu.

Met al het geprul met de Arduino loop ik (op een Uno) toch vaak tegen geheugen beperkingen aan, maar het werken met Linux een Raspberry Pi is weer net niet hetzelfde.
Na jaren niet meer in C gewerkt te hebben, moet ik nog het e.e.a. weer oppoetsen (zoals het werken met strings/char arrays).

Ik hoor graag wat de voortgang aan die kant is! Ben erg benieuwd! 


   
BeantwoordenCiteren
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Nou dat gaat pas weer volgende week worden. Eerst morgen op de Arduinoday in Amsterdam staan. Verder wat programmeren betreft. Ooit een Kim-1 gekocht in 1976 en gelijk verslaafd (assembler en handmatig vertalen in machine code). Geheugenproblemen heb ik op de Arduino nog niet gehad. Meestal ga ik juist kleiner richting een tiny voor mijn opdrachten. En als het echt niet anders kan dan eerst (met tegenzin) een Mega2560 en anders.... tja.. Dual Core A7? Cubietruck.

Ik heb wel eens iets met RGB leds gedaan, maar dan met een app (Titanium Appcelerator cross platform), maar den legde ik de intelligentie in de app (minste werk met updaten) en een Arduino als servertje en een zooi tinies als doorgeefluiken. Maar met die SPIleds moet je inderdaad iets anders verzinnen. Maar die zullen wel met een week binnen komen. Kan ik wat gaan experimenteren.

Ik moet verder alleen mezelf wat meer gedisciplineerd maken met opschrijven wat ik allemaal gedaan heb. Ik onthoud het wel, maar dan moet ik bezig zijn en rollen de opdrachten eruit. Als je achteraf vraagt........ geen idee :) Want het installeren van die Cubieboards is nog steeds fragmentarisch. Moet beter kunnen.


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Leuk om te horen! Mijn eerste computer was een kit ... Ohio Scientific C1P ... de eerste taak was al meteen een programmeertaal vinden die ik geschikt vond. Niet echt gelukt, maar uiteindelijk lopen prullen met 6502 assembler op een Commodore 64 en later C op een Amiga.

Nadat Commodore "dood" was, werd je eigenlijk wel in het PC platform geforceerd en daar werkte ik eerst met Turbo Pascal en later Delphi (tegenwoord werk ik meer met Lazarus Pascal). Terug stappen naar C voor de Arduino kan dan weleens moeilijk zijn ...

Ik zal eerlijk toegeven dat de meeste artikelen die ik hier plaats een beetje referentie info is voor mezelf. Ik merkte op mijn oude website (www.weethet.nl) al snel dat andere mensen er ook lol aan hadden ... dus lekker doorgegaan ...

De ArduinoDay in Amsterdam? Mooi! Heb je daar een stand dan?


   
BeantwoordenCiteren
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Yep Ik sta er met enkele van mijn Arduino projecten, een zelfbouw 3D printer (reprappie), 3D geprinte transformator wikkelaar, Een vingerpen (speciale pen voor mensen die hun vingers niet meer kunnen buigen) geprint op de 3D. Kubus project waarbij door het kantelen van een kubus 433Mhz KaKu's kan aan/uitzetten. Prototype op de Arduino. Eindresultaat op een speciale PCB met uiterst energie zuinige schakeling en software en een ATTiny84, precisie meter voor professionele Transformator wikkel machines die sturen met optische encoders.

Ach het houdt me van de straat.


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Haha, mooi! 

Ik heb zelf ook wat zitten prullen met 3D printers (heb een LeapFrog Creatr staan) maar ik moet zeggen dat het (nog) niet voor mij is weggelegd. Ik loop steeds tegen problemen aan ... misschien ben ik niet "nauwkeurig" genoeg ... nog geen print volledig kunnen printen. Maar ... dat is een ander problem .

Veel plezier in Amsterdam dan (ik woon zelf in de VS dus een bezoekje aan de ArduinoDays is wat lastig)! 


   
BeantwoordenCiteren


(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Ik had het gelezen. Ik heb bij toeval recentelijk nog bij de assemblagelijn gestaan van de Leapfrog. Op zich mooie machine. Stukken mooier dan die van mij. Mijn 3D en elektronica straten zijn min of meer geïntegreerd:
3D CAD (Autodesk inventor) voor:
3D objecten (parts) en assemblies en STL files voor de 3D printer. Tevens wordt het gebruikt voor het maken van 3D models voor Altium DXP (step files). De stl files worden door Repetiec Host geladen en via Slci3R gesliced. Daarna pomp iok ze over naar de netwerkserver en haal ik ze daar weer van af met een oude netbook met Windows Xp waar die printer aanhangt.
In Altium DXP schema ontwerp en 3D PCB ontwerp (hier komen dus die Inventor Step files binnen). Resultaat van de PCB gaat als step file naar Inventor zodat ik altijd een passende kast eromheen kan ontwerpen. De Gerber files gaan naar EuroCircuits of China. De enkel stuks pcb (1e versie) soldeer ik zelf (ook SMD) en daarna als panels naar een assemblage lijn waar de printen bestücked worden. Programmeren van de chips (ISP) doe ik zelf.
mijn freubel werk staat trouwens op Verelec b.v.


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Mooi en vooral interessant! 
Als ik een idee voor een product heb zal ik zeker even contact zoeken (heb je net een uitnodiging voor LinkedIn gestuurd).

Ik heb in het verleden proberen te communiceren met Chinese fabrikanten maar dat viel nog niet mee.
Het idee dat ik had was een Bluetooth module te bouwen die gebruikt kan worden om een niet-Bluetooth apparaat toch te kunnen gebruiken met een Bluetooth headset (mic & speakers). Helaas bleef men stug terug komen met een module die maar 1 kant op werkt (vaak alleen maar de speaker).

Het 3D printer kan een dure hobby zijn. Mijn complimenten aan de mannen van Leapfrog - uitstekende ondersteuning. 
Mijn eerste printer (Dec. 2012) kwam zwaar gehavend aan, en zonder moeite werd het vervangen.
Helaas had de 2de printer wat bed-level problemen, en na een paar maanden prullen werd me gratis een nieuwe gestuurd.
Deze functioneerde stukken beter, maar helaas, ondanks alle hulp, heb ik nog niets zinvols kunne printen ...

Leuk om zo contact op te bouwen! 


   
BeantwoordenCiteren
(@nicoverduin)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 7
Topic starter  

Aziaten moet je gewoon vertellen wat ze moeten doen en vooral stap voor stap. Dan gaat het prima. Echt meedenken zit er voorlopig nog niet in. Daar gaan nog wel een paar generaties over heen. Wat wat ze uitstekend doen is veel van hetzelfde, goedkoop en als de instructies en monitoring goed zijn, ook nog goed werkend.


   
BeantwoordenCiteren
 Hans
(@hans)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 9 jaren geleden
Berichten: 2311
 

Haha  ... ja dat geloof ik ...

Ik heb mijn voorstel uitgelegd aan ze, inclusief schets etc ... en toch bleef men dezelfde module aanbieden. Misschien zat ik gewoon met de verkeerde mensen te praten. Ze deden zich voor alsof ze dingen zelf maakten, maar het leek er meer op dat ze goed waren in het her-verkopen van producten.


   
BeantwoordenCiteren

Bevalt je wat je hier ziet, en wil je graag helpen? 

Uiteraard is de beste manier van helpen, door anderen hier te helpen met hun vragen. Maar je kunt ons ook op andere manieren helpen:

- Shop bijvoorbeeld bij Amazon, het kost je niks extra, maar het kan zijn dat wij een kleine commissie ontvangen,
- stuur me een koffie via PayPal ($5, $10, $20, or zelf kiezen),
- je kunt ook een Patreon worden,
- of BitCoin (BTC), of BitCoinCash (BCH) doneren.

Deel: