Pagina1 van 1

DVD Regio codes en Blu-Ray Region codes

DVD Regio codes en Blu-Ray Region codes
   4

DVD en Blu-Ray Regio codes ….

Ik weet niet of je zelf al tegen dit probleem bent aangelopen of niet bij de aanschaf van een DVD of Blu-Ray disk:
Je koopt een film online, zeg voor het gemak van het Amerikaanse Amazon.com (Regio 1), en stel voor het gemak dat je in Nederland woont (Regio 2 – en er is geen Amazon in Nederland). Hoewel de prijs van de film met verzend kosten misschien niet erg veel uitmaken met de prijs in Nederland: Je hebt nu de film die je zocht en netjes legaal aangeschaft.

Dat zou je denken … in dit artikel de horror van DVD en Blu-Ray Regio Codes en een klein aantal andere kopieer beveiligingen.
DVD en Blu-Ray Regio Codes

In het eerder genoemde voorbeeld (of dit nu voor jezelf was of als cadeautje); Je wilt de DVD die je in de VS hebt gekocht in Nederland afspelen.

De disk van Amazon.com is zeer waarschijnlijk een Regio 1 DVD (VS is Regio 1) en jouw DVD of Blu-Ray speler is zeer waarschijnlijk regio 2 (Nederland is Regio 2), met het gevolg dat je de disk zeer waarschijnlijk niet kunt afspelen.

Waarom? De film industrie staat het niet toe, en eerlijk gezegd zie ik geen goede reden waarom.  Zoals Frankie Goes to Hollywood zong: “What is it good for? Absolutely nothing!” …

N.b. vroeger, en met bepaalde films zelfs vandaag den dag nog, zag je een behoorlijk tijd verschil tussen de release datum in de VS en in Europe. Ik kan me films herinneren waar dit verschil soms 2 to 3 maanden was.

Omdat we een soortgelijk “spelletje” zien bij video console games (XBox, PS3, Wii) is mijn beste gok dat het te maken heeft met het TV Systeem wat gebruikt wordt in de verschillende regio’s.

Maar;

 • Moderne TV’s kunnen andere TV Systemen prima weergeven.
 • Regio codes kunnen omzeilt worden.
 • In een wereld economie is de Regio Code een beperking in vrije handel.
 • Regio Codes zijn een ramp voor niet-technische gebruikers.

 

Je zou denken dat de film industrie iets geleerd heeft van de DVD regio codes – Er zijn genoeg regio vrije spelers en met wat kleine trucs kun je de meeste spelers regio vrij maken. Of in het geval van een computer: je vertelt de computer gewoon dat het een andere regio code moet gaan gebruiken (let op: De meeste computers staan het veranderen van regio code slechts een aantal keren toe!).

Uiteindelijk hebben ze er alleen maar de gewone gebruiker mee, die minder technisch aangelegd is.

En waarom al deze onzin? Uiteindelijk heb ik netjes de Copyright betaald, maar waarom kan ik dan nog steeds niet de legale DVD of Blu-Ray thuis afspelen en waarom hebben ze de nieuwe Blu-Ray ook voorzien van regio codes?

Het belangrijkste om te onthouden is dat als je een DVD of Blu-Ray disk wilt afspelen, dat je er voor moet zorgen dat de DVD of Bu-Ray speler dezelfde regio is als de disk of regio vrij is.

Regio vrije DVD of Blu-Ray spelers zijn beschikbaar maar de duurdere spelers zijn veelal niet regio vrij. Met een aantal aanpassing kunnen deze vaak wel regio vrij gemaakt worden (zogenaamde “region free mods” of “patches“).

Werkt Regio Vrij Altijd? 

Een regio vrije speler is geen garantie dat iedere disk foutloos zal afspelen, maar voor het leeuwen deel werkt het prima.

Een mogelijk probleem waar je tegen aan kunt lopen met oudere TV’s is dat de DVD of Blu-Ray disk niet voor jouw TV Systeem geschikt is.

TV Systemen

Vroeger, toen we thuis zo’n enorme bak hadden die we TV noemde, welke de huiskamer kon verwarmen en gebaseerd was op een TV buis, was het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw TV voldeed aan een bepaalde TV Standaard of “Televisie Systeem“. niet iets waar je dagelijk bij stil hoefde te staan natuurlijk want apparatuur die je in de omgeving kocht voldeed aan de vereiste standaard.

Een NTSC film (VS) die afgespeeld werd op een PAL TV (Europa) zorgde voor maffe effecten zoals een zwart/wit en instabiel beeld, csoms zelfs zonder geluid.

De basis verschillen tussen de standaarden waren te vinden in resolutie, waar audio in het signaal zat, en hoe vaak een volledig beeld per seconde opgebouwd werd (zogenaamde refresh rate).

Televisie Systemen

Televisie Systemen

Met de komst van HDTV, moderne TV’s (de dunne platte schermen), maken we ons daar allemaal niet zo druk meer om. De meeste moderne TV’s kunnen een verzameling van formaten aan, en tegenwoordig zijn we meer bezig met de resoluties: 720p, 1080p of 4K (Ultra HDTV).

Deze platte TV’s kunnen erg goed meerdere resoluties, refresh rates, etc. aan – dus dit als excuus voor regio codes is dus ook onzin, zeker als je de wereld kaarten vergelijkt en ziet dat ze niet helemaal overeenkomen.

DVD Regio Codes

DVD Regio Codes kennen we al een tijdje en sinds de dagen dat we speelden met onze eerste DVD spelers waren er aal trucs om de regio code uit te zetten.

DVD Regio Codes

DVD Regio Codes

Voor wie deel nam in de DVD hype van destijds: de regio vrije spelers, of de spelers die het eenvoudigste aan te passen waren, verkochten als een gek …

Blu-Ray Regio Codes

Je zou denken dat de film in dustrie iets geleerd had van de DVD ervaringen, maar dat is dus niet het geval. Regio codes bestaan ook voor Blu-Ray en zijn zoals voorheen een irritatie voor niet-technische gebruikers:

Blu-Ray Regio Codes

Blu-Ray Regio Codes

Ik heb zelf nog geen Blu-Ray speler hoeven aan te passen naar regio vrij, maar als je het even online opzoekt zul je zien dat er ook voor Blu-Ray spelers legio mogelijkheden zijn.

Regio Codes en Woonkamer spelers

Zoals eerder gezegd: de film die je wilt afspelen en de DVD of Blu-Ray speler moeten van dezelfde regio code zijn, of je moet een regio vrije speler hebben.

De meeste regio vrije spelers zijn vaak de goedkope modellen van onbekende Aziatische merken. Deze spelers waren vaak gebouwd rond een gewone computer DVD of Blu-Ray speler en aanpassen was eenvoudig omdat de speler in de computer geplugd kon worden en als gewone DVD Rom gezien werd.

Als snel werden ook de eerste regio vrije “hacks” beschikbaar gemaakt voor de duurdere en beter merken: maffe toets combinaties op de afstandsbediening, hardware aanpassingen (zogenaamde “mods” waarbij een mod-chip geplaatst werd of bepaalde elektronica aangepast werd)..

Een aantal spelers is erg eenvoudig aan te passen en sommige zijn erg moeilijk of helemaal niet aanpasbaar – dus als je een DVD speler of Blu-Ray speler koopt, doe dan eerst je huiswerk en zoek online hoe moeilijk of eenvoudig een speler is aan te passen naar regio vrij.

Veel websites destijds, zelfs mijn oude WeetHet.nl website, begonnen beschrijvingen te publiceren hoe je het e.e.a. zelf kon doen. Veel van deze websites zijn verdwenen maar een van de beste website is nog steeds erg actief: VideoHelp.com.

Regio Codes en de Computer

Wanneer we kijken naar de computer, in vergelijk tot de woonkamer apparatuur, dan wordt het aanpassen ineens een stuk eenvoudiger omdat je eigenlijk rechtstreeks toegang hebt tot “de software”.

De meeste besturingssystemen staan het toe dat je de regio een paar keer kunt veranderen – maar let op: het aantal keren dat je dit kunt doen is gelimiteerd, vaak tot 3 – 5 keer, voordat de verandering permanent wordt!
So be careful that you don’t end up with the wrong region code when you’re using your last chance to change.

uit eindelijk is de belangrijkste horde de zogenaamde firmware (de software in de DVD of Blu-Ray drive die het e.e.a. bestuurd). Websites zoals RPC1.org helpen erg graag met het aanbieden van aangepaste firmware voor jouw DVD of Blu-Ray drive.

Wat zijn RPC-1 DVD Drives?

RPC-1 DVD drives zijn de drives van de “oude” generatie (van voor 1 Januari 200) welke geen regio controle mechanisme hadden (Region Playback Control) en dus regio vrij waren. Voor deze drives zorgde het operating systeem voor het bijhouden van de juiste regio code en dat was natuurlijk eenvoudig te omzeilen.

En wat zijn dan RPC-2 DVD Drives?

De volgende generatie DVD drives werden (verplicht) voorzien van een regio code controle mechanisme. Het duurde maar even of ook dat probleem was te omzeilen met aangepast RPC-1 firmware of zogenaamde “DVD Region Killers”) op de computer.

Bepaalde DVD en Blu-ray weergave programma’s omzeilen dit standaard, bijvoorbeeld VLC.

Andere Irritaties

Zoals de film industrie traditie dicteerd: er zijn natuurlijk nog meer irritaties die als doel hebben het kopieren van films te minimaliseren.

CSS – Content Scramble System

CSS, niet te verwarren met web CSS, wordt gebruikt om het gebruik van regio codes te forceren en om ervoor te zorgen dat de infomatie (de film) of de DVD versleuteld is niet zo maar gekopieerd kan worden. Leuke grap natuurlijk, zeker als je weet dat in no-time CSS gekraakt werd met programma’s zoals DeCSS, libdvdcss en DVDShrink.

Macrovision

Boven op al die ellende plakte men ook nog eens het oude Macrovision om ervoor te zorgen dat het signaal dat uit jouw (woonkamer) DVD speler kwam, niet zomaar opgenomen kon worden met een video recorder (ja ja, dat was vroeger!).

Macrovision was oorspronkelijk ontwikkeld om te voorkomen dat men video banden ging kopiëren – ja, ik kende echt mensen die meerder video recorders hadden staan die in parallel films kopieerden. Macrivision was dus vooral voor dat soort grapjassen.

Het Macrovision Effect

Het Macrovision Effect

Hier een vereenvoudigde uitleg hoe Macrovision werk.

MacroVision misbruikt het zogenaamde Auto Gain Control (AGC) van een video-recorder. Normaal moet AGC er voor zorgen dat zwak signaal versterkt wordt en dat te sterk signaal verzwakt wordt. Zie het als luisteren naar muziek waarbij de stereo automatisch het volume aanpast. Als de muziek te hard is draait het de volume omlaag, als het te zacht is omhoog.

MacroVision propt wat eigenaardigheden in het signaal zodat de AGC denkt dat er iets mis is met het signaal en dus corrigeerd voor wat het denkt dat er mis is – het beeld wordt wisselend donkerder en lichter – lekker irritant als je een film bekijkt.

Dit effect betreft echter alleen maar video recorders. Waarom heeft mijn TV er geen last van?

Als eerste; de meeste TV’s hebben geen AGC en de TV’s die dat wel hebben, hebben een AGC die anders werkt dan de AGC van een video recorder. Oudere video recorders kunnen overigens een afwijkende AGC hebben waardoor die er ook geen last van hebben.

Uiteraard is Macrovision eenvoudig uit te zetten door een van de eerder vermelde firmware aanpassingen of mod-chips.

Heden ten dage echterL wie gebruikt er nou nog een video recorder?
En als we al een film kopieren, dan doen we dat toch lekker digitaal zodat we maximale kwaliteit behouden?

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 4 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 11 feb 2015 - 23:26 - Eric-Jan van den Bogaard Reactie Link

  Zo’n beetje van de begin tijd van de cd/dvd branders tot vlak voor de opkomst van de bluray branders, de zgn “optische drives” voor de pc, ben ik beta tester geweest bij Plextor Europa. Met het veranderen/flashen van de firmware kon ook dr cd/drives regio vrij gemaakt worden. Optische drives zijn niet meer zo interesant sinds snel internet, snelle USB en SD opslag, en Bluray als disk formaat schiet ook niet meer erg op, met die Smart tv online diensten. Voor de disc brander was het vaak ook het proble om up to date te blijven met de nieuw ontwikkelde dye’s die door de discmedia fabrikant(en) werden ontwikkelt, vaak kwamen ook veel verschillende merken uit èèn fabriek. Vaak kwam het ook voor dat bepaalde spelers ook gewoon de disks niet konden afspelen, allerlei problemen dus. Andere media vormen hebben dus duidelijk “gewonnen”.

  Beantwoorden

  Eric-Jan van den Bogaard

 • 11 feb 2015 - 23:38 - Eric-Jan van den Bogaard Reactie Link

  Btw. De Macrovision bescherming zit in de afspeler, op de media zit slechts een “flag” die het imschakeld, de hardware fabrikanten zijn verplicht de Macrovision in te bouwen, maar als je RGB uit op een dvd speler had, was het geloof ik te “omzeilen” maar je moest wel weer een RGB in hebben om het te kunnen capturen/opnemen/opslaan.

  Beantwoorden

  Eric-Jan van den Bogaard

  • 12 feb 2015 - 9:55 - hans - Auteur: Reactie Link

   Haha, yep, heb er ooit eens een artikeltje op mij oude Website (Weethet.nl) over geschreven 

   Het gedonder met verschillende soorten dye kan ik me ook nog herinneren, net als regio-code vrije ROMs, overburning, etc. Ben zelf altijd een Plextor fan geweest.

   Beantwoorden

   hans

 • 27 feb 2016 - 11:25 Reactie Link
  PingBack: www.tweaking4all.nl

  […] apparaat hebben gebouwd die HDCP verwijderd, blijft HDCP nog steeds in actief gebruik. Net zoals de maffe regio code’s van DVD’s en BluRays. Niet HDCP compatibele (HDMI) TV’s of projectors bijvoorbeeld, geven dan niets weer of een […]Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.