Pagina 1 van 1

De verschillen tussen DVD en Blu-Ray

De verschillen tussen DVD en Blu-Ray
   4

Nog niet zo lang geleden wat DVD heel wat. Geweldige beeld kwaliteit en sterk verbeterde geluidskwaliteit, zeker in vergelijk met de al-oude (en analoge) VHS, Video 2000 en BetaMax banden die we jaren gebruikten.

Maar, DVD was “niet goed genoeg” en andere formaten zoals HD-DVD en Blu-Ray (2009). HD-DVD verloor de wedstrijd en Blu-Ray en DVD’s waren de de facto standaard (met een opkomende Ultra Blu-Ray voor hogere resoluties: Ultra HD en 4K video).

Wat is nu het praktische verschil tussen Blu-Ray en DVD?
Ehm … even buiten het feit dat onze DVD player Blu-Ray niet afspeelt en dat Blu-Ray disks duurder zijn …
Praktische Verschillen tussen DVD en Blu-Ray

Blu-Ray en HD-DVD waren beiden ontwikkeld als opvolger voor het DVD formaat, met een hogere opslag capaciteit zodat hogere video resoluties en beter audio kwaliteit mogelijk waren. Zoals je misschien weet: HD-DVD heeft deze wedstrijd verloren en mag als afgeschreven gezien worden.

De Blu-Ray naam is overigens gebaseerd op het feit dat een Blu-Ray speler een blauw-paarse laser gebruikt. Of te wel een blauwe straal (Blue Ray). Laat marketing dan nog even de “e” van het woord “blue” weghalen om het lekker trendy te laten klinken en we hebben de naam “Blu-Ray”.

Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen DVD en Blu-Ray, zoals de idiote regio codes, meerdere video tracks, ondertitels, meerdere audio tracks etc.

Merk op : Blu-Ray spelers kunnen ook DVD weergeven, en een aantal Blu-Ray spelers kan ook HD-DVDweergeven.

DVD, HD-DVD (vermijden!), Blu-Ray en Blu-Ray 3D disks zijn natuurlijk te herkennen aan hun logo’s:

DVD logo

DVD logo

HD-DVD logo (vermijden)

HD-DVD logo (vermijden)

Blu-Ray logo

Blu-Ray logo

Blu-Ray 3D logo

Blu-Ray 3D logo

In de nu volgende paragrafen zal ik wat details oplichten …

Bettere Video Kwaliteit

Het meest voor de hand liggende is dat Blu-Ray een beter beeld kwaliteit kan leveren in vergelijk tot de DVD.

Als eerste de resolutie, het aantal puntjes dat gebruikt wordt om het beeld op de TV of een monitor op te bouwen, is significant groter dan wat DVD kan bieden.

Een DVD gebruikt het zogenaamde SD of Standard Definitie formaat, welke 640×480 voor NTSC (de VS bijvoorbeeld) en 768×576 voor PAL (Europa) en SECAM TV systemen – ook bekend als EDTV (Enhanced Definition TV), wat al een serieuze verbetering was t.a.v. de “resolutie” van VHS, Video-2000 en BetaMax. Blu-Ray gaat een flinke stap verder met de ondersteuning van 720p of HD video (1280×720) en 1080p of Full HD (1920×1080).

Onderstaande illustratie geeft je een idee hoe deze resoluties zich verhouden. Vergeet niet dat de “SD” formaten destijds het neusje van de zalm was …

Video Resoluties vergeleken

Video Resoluties vergeleken

Naast deze indrukwekkende resolutie verschillen werd met Blu-Ray ook een betere video samendrukking geïntroduceerd door nieuwe zogenaamde codecs. Besides a significantly higher resolution, Blu-Ray also supports more advanced techniques to compress video, by means of so called codecs. Waar DVD alleen maar MPEG-2 ondersteunde (en daarmee automatisch MPEG-1), voegt Blu-Ray modernere en meer geavanceerde codecs zoals h264 toe welke een hogere beeld kwaliteit bieden maar minder data ruimte nodig hebben voor de opslag.

Optionele 3D video

3D video is best indrukwekkend geworden met de komst van Blu-Ray. Omdat Blu-Ray meer ruimte voor data beschikbaar heeft kan men de benodigde data voor 3D weergave op een disc opslaan. Persoonlijk vindt ik het een leuk, maar niet erg zinvol, speeltje. Ik kijk nog steeds liever naar de film in het normale 2D formaat.

3D DVD’s, welke relatief zelden zijn, werken alleen maar met die grappige 3D brilletjes met een rode en blauwe “lens”, waarbij een relatief kleurloos 3D effect gegenereerd wordt.

Klassieke 3D brilletje

Klassieke 3D brilletje

Blu-Ray 3D echter biedt, met behulp van speciale brilletjes, is instaat om een relatief mooi 3D beeld te genereren … volledig in kleur.

Modernere 3D bril

Modernere 3D bril

Merk op:

 • De resolutie van een 3D film (voor het oog althans) is lager dan de niet-3D versie van de film,
 • Zowel de Blu-Ray speler als de TV moet geschikt zijn voor 3D weergave en je moet de brilletjes gebruiken,
 • Niet alle Blu-Ray spelers die 3D aankunnen, kunnen daarnaast ook de maximale geluidskwaliteit reproduceren,
 • Niet alle Blu-Ray films zijn 3D,
 • Niet alle 3D films zijn opgenomen met 3D in gedachten en zien er dan vaak ook minder goed uit,
 • Sommige mensen krijgen hoofdpijn of worden misselijk als 3D brillen gebruikt worden (met name de actieve modellen).
Audio Kwaliteit

Audio kwaliteit is bij de Blu-Ray disks ook opgeschroeft – nu zijn audio formaten mogelijk die tot 8 verschillende geluidskanalen ondersteunen. Daarnaast zijn er audio codecs die nu “lossless” (zonder kwaliteits verlies) comprimeren zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Audiofielen zullen dit weten te waarderen, maar ik denk dat de meeste andere mensen misschien niet eens het verschil horen.

Meer Interactivef

DVD had al wat interactieve mogelijkheden voor films. Blu-Ray voegt daar wat opties aan toe zoals picture-in-picture, of het downloaden van Internet informatie.
Tot dusver indt ik wat er gedaan wordt met dit interactieve deel nou niet echt indrukwekkend …

Prijzen

Blu-Ray disks zij over het algemeen duurder – zeker als je naar de 3D versie van een film kijkt. Als ik even de prijzen hier (op dit moment) bekijk dan is een Blu-Ray disk altijd duurder dan de DVD versie van de film, of het nou om een nieuwe film gaat of en oude film.

Selectie en Compatibiliteit

Hoewel Blu-Ray spelers en Blu-Ray disks al een tijdje op de markt zijn, DVD domineert nog steeds de huiskamer. Iedereen heeft een DVD speler, sommigen hebben een Blu-Ray speler en een deel van deze Blu-Ray spelers kan 3D weergave aan.

Een van de redenen kan zijn dat de film selectie voor Blu-Ray beperkter is dan de selectie DVD’s. Ik moet wel zeggen dat dit deels ook perceptie is – het aandeel van films op Blu-Ray stijgt behoorlijk goed.

Vreemd genoeg, iets wat de Blu-Ray populariteit zal drukken, zijn bedrijven zoals Apple, Amazon, NetFlix en HULU druk bezig met het populair maken van het zogenaamde “Streaming Video”, of te wel een film bekijken via het Internet … zelfs in Full HD (1080p)!
En om het “erger” te maken: meer en meer Blu-Ray spelers en TV’s zijn capabel om deze streaming video weer te geven. Dus wie heeft er nu nog een Blu-Ray disk nodig?

Data Capaciteit

Als gewone gebruiker is dit misschien niet interessant – en waarom zou het ook?
Voor een computer gebruiker is de data capaciteit van een Blu-Ray, in vergelijk met die van een DVD, best indrukwekkend te noemen.

Een DVD kan 4.7 Gb (enkele layer of laag) tot 8.5 Gb (dubbele layer), aan data bevatten – zeker niet slecht.

Een Blu-Ray disk kan echter vele maken meer bevatten: 25 Gb (enkele layer), 50 Gb (dubbele layer), 100 Gb (drie layers) en 128 Gb (4 layers).

N.b. : layers of lagen zou je (simplistisch) kunnen zien als meerdere disks die op elkaar geplakt zijn – natuurlijk is de realiteit wat dat betreft aanzienlijk meer complex, maar het geeft je idee.

Opslag Capaciteit: DVD vs Blu-Ray

Opslag Capaciteit: DVD vs Blu-Ray

Versleuteling en Kopieer Beveiliging

De kopieer beveiliging van een DVD (een combinatie van CSS en Macrovision) kunnen we intussen nou niet echt effectief noemen … destijds werkte het misschien even maar tegenwoordig kan iedereen zonder veel moeite deze beveiliging omzeilen.

Met de introductie van Blu-Ray werden ook nieuwe beveiligingstechnieken geïntroduceerd zoals AACS, BD+, en BD-ROM Mark. leuke afkortingen die je waarschijnlijk niets zeggen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet alle details van weet. Wat ik wel weet is dat deze nieuwe beveiligingen het onmogelijk maakt voor bestaande DVD software om Blu-Ray disks af te spelen.

Blu-Ray weergave Software

Dus we weten nu al dat bestaande DVD weergave software niet gaat werken met Blu-Ray disks. Speciale versies of speciale programma’s moeten aangeschaft worden om en Blu-Ray disk af te kunnen spelen. Op het moment dat ik dit artikel schrijf heeft geen van de gangbare besturingssystemen Blu-ray ondersteuning in de vorm van een Blu-Ray speler standaard aan boord.

Gratis programma’s die een DVD gewoon konden afspelen, zoals VLC, kunnen de Blu-Ray nog niet aan.

Merk op dat de meeste commerciële applicaties een uitprobeer versie beschikbaar hebben.

Windows

Ik weet alleen maar 1 gratis Blu-Ray speler voor Windows: DAPlayer – zie onderstaande download.
Volgens gebruikers moet dit best goed werken, maar ik kan niet uit eigen ervaring spreken.

Er zijn wel een aantal commerciële programma’s die zeker niet slecht hoeven te zijn, zoals DVDFab Media Player, PowerDVD, Leawo Blu-Ray player, etc.

DOWNLOAD - DAplayer 

Platform: Windows
Bestand: daplayer.exe
Versie: 1.0.1.9
Omvang: 15.5 MiB
Datum: 31 jul 2013
 Download Nu 

MacOS X

Blu-Ray en MacOS X hebben een problematische geschiedenis achter de rug en ik kon geen gratis Blu-Ray speler software vinden voor de Mac.

Commerciële applicaties is echter niet zo’n probleem,kijk eens naar DVDFab Media Player en MacGo Blu-Ray Player.

Linux

Ik kno eigenlijk niks zinvols vinden voor Linux gebruikers, met de uitzondering van een artikel op MakeUseOf.com.

Dan toch gebruik maken van VLC?

Hoewel ik sterk neig naar de commerciële DVDFab Media Player, zijn er een aantal lieden die VLC gebruiken voor Blu-Ray weergave. Er is een aantal experimentele toevoegingen beschikbaar voor VLC met als doel Blu-Ray weer te geven. Een korte beschrijving vindt je hier: WhoKnowsMy.name. Merk wel op dat dit niet voor alle Blu-Rad discs werkt!

Software Conclusie

De gebrek aan gratis software voor de weergave van Blu-Ray disks is natuurlijk een reden waarom Blu-Ray films door computer gebruikers vermeden zouden kunnen worden. Als eerste moet je een Blu-Ray drive kopen en dan nog eens niet goedkope software aanschaffen om hopelijk iets te kunnen zien.

Geen wonder dat het rippen en kopiëren van Blu-Ray disks aan populariteit wint …

Donatie Opties


Donaties worden zeer gewaardeerd, maar zijn zeker niet vereist. Donaties worden gebruikt voor het dekken van kosten voor web-hosting en project materialen, en eventueel voor een drankje of een snack. Voor wie al gedoneerd heeft: Hartelijk dank! Het is werkelijk geweldig om te zien dat men onze artikelen en applicaties waardeert.

Reacties


Er zijn 4 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een opmerking plaatsen door op de "Reageer" knop te klikken.

 • 8 nov 2014 - 12:44 - Ge Lotebe Reactie Link

  Respect voor de duidelijke informatie en opbouw van webpage.

  Ook de verwijzingen in de tekst en zoals naar: Top, Adaptief, Reactie Formilier en Navigatie Menu!

  Ik had voor lesgeven en materiaal cijfer 9 o.a. kleurenleer en, in de 2e graads-opleiding snapte een docent het verschil tussen additieve, optische en subtractieve kleurmenging niet ??

  Ontzettend bedankt en compliment.

  Beantwoorden

  Ge Lotebe

  • 9 nov 2014 - 11:23 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hallo Ge! 

   Hartelijk dank voor de leuke reactie – normaal krijg ik alleen reacties op de inhoud van een artikel. Het is zeker leuk te horen dat al het werk wat ik in het design gestopt heb ook gewaardeerd wordt.

   Nogmaals dank dat je de moeite hebt genomen dit te laten weten. 

   Beantwoorden

   hans

 • 6 dec 2014 - 19:10 - Jurjen Reactie Link

  Beter goed gejat dan slecht bedacht? Je hebt gewoon een bestaande Engelstalige tekst vertaald in het Nederlands! Je valt door de mand bij het blok tekst onder “Afbeelding 5 (en nog wat tekst”! Busted…

  Beantwoorden

  Jurjen

  • 7 dec 2014 - 09:49 - hans - Auteur: Reactie Link

   Beste Jurjen,

   Dan mag jij mij de link geven waar ik dit artikel gejat hebt … 

   Natuurlijk heb ik informatie van andere websites bestudeerd om er zeker van te zijn dat ik de correcte informatie vermeld. Maar gejat is dit zeker niet. Het hele artikel en afbeeldingen (uitzondering de foto’s van de 3D brillen) zijn geheel uit eigen hand …

   Het opstellen van dit artikel, inclusief afbeeldingen en vertaling naar het Engels, kost snel een dag werk … (Engelse versie: Tweaking4all.com)
   Dus kopieer en plak werk is het absoluut niet.

   Beantwoorden

   hansJouw Reactie ...

Vriendelijk verzoek om hier geen lange teksten te plaatsen (zoals source codes, log files of config files). Gebruik daarvoor het Forum.

Deel met anderen:
*
*
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties (email).
       Gebruik jouw RSS reader om reacties te volgen.


Tweaking4All uses the free Gravatar service for Avatar display.
Tweaking4All zal nooit jouw email adres met anderen delen.