Pagina1 van 1

De verschillen tussen DVD en Blu-Ray

De verschillen tussen DVD en Blu-Ray
   9

Nog niet zo lang geleden wat DVD heel wat. Geweldige beeld kwaliteit en sterk verbeterde geluidskwaliteit, zeker in vergelijk met de al-oude (en analoge) VHS, Video 2000 en BetaMax banden die we jaren gebruikten.

Maar, DVD kon niet meer goed genoeg voorzien in de benodigde opslagruimte, en andere formaten zoals HD-DVD en Blu-Ray (rond 2001) verschenen.
HD-DVD verloor de wedstrijd en Blu-Ray en DVD’s werden de de facto standaard (met een opkomende Ultra Blu-Ray voor hogere resoluties: Ultra HD en 4K video).

Wat is nu het praktische verschil tussen Blu-Ray en DVD?
Ehm … even buiten het feit dat onze DVD player Blu-Ray niet afspeelt en dat Blu-Ray disks duurder zijn …




Praktische Verschillen tussen DVD en Blu-Ray

Blu-Ray en HD-DVD waren beiden ontwikkeld als opvolger voor het DVD formaat, met een hogere opslag capaciteit zodat hogere video resoluties en beter audio kwaliteit mogelijk waren. Zoals je misschien weet: HD-DVD heeft deze wedstrijd verloren en mag als afgeschreven gezien worden.

De Blu-Ray naam is overigens gebaseerd op het feit dat een Blu-Ray speler een blauw-paarse laser gebruikt. Of te wel een blauwe straal (Blue Ray). Laat marketing dan nog even de “e” van het woord “blue” weghalen om het lekker trendy te laten klinken en we hebben de naam “Blu-Ray”.

Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen DVD en Blu-Ray, zoals de idiote regio codes, meerdere video tracks, ondertitels, meerdere audio tracks etc.

Merk op : Blu-Ray spelers kunnen ook DVD weergeven, en een aantal Blu-Ray spelers kan ook HD-DVDweergeven.

DVD, HD-DVD (vermijden!), Blu-Ray en Blu-Ray 3D disks zijn natuurlijk te herkennen aan hun logo’s:

DVD logo

DVD logo

HD-DVD logo (vermijden)

HD-DVD logo (vermijden)

Blu-Ray logo

Blu-Ray logo

Blu-Ray 3D logo

Blu-Ray 3D logo

In de nu volgende paragrafen zal ik wat details oplichten …

Bettere Video Kwaliteit

Het meest voor de hand liggende is dat Blu-Ray een beter beeld kwaliteit kan leveren in vergelijk tot de DVD.

Als eerste de resolutie, het aantal puntjes dat gebruikt wordt om het beeld op de TV of een monitor op te bouwen, is significant groter dan wat DVD kan bieden.

Een DVD gebruikt het zogenaamde SD of Standard Definitie formaat, welke 640×480 voor NTSC (de VS bijvoorbeeld) en 768×576 voor PAL (Europa) en SECAM TV systemen – ook bekend als EDTV (Enhanced Definition TV), wat al een serieuze verbetering was t.a.v. de “resolutie” van VHS, Video-2000 en BetaMax. Blu-Ray gaat een flinke stap verder met de ondersteuning van 720p of HD video (1280×720) en 1080p of Full HD (1920×1080).

Onderstaande illustratie geeft je een idee hoe deze resoluties zich verhouden. Vergeet niet dat de “SD” formaten destijds het neusje van de zalm was …

Video Resoluties vergeleken

Video Resoluties vergeleken

Naast deze indrukwekkende resolutie verschillen werd met Blu-Ray ook een betere video samendrukking geïntroduceerd door nieuwe zogenaamde codecs. Besides a significantly higher resolution, Blu-Ray also supports more advanced techniques to compress video, by means of so called codecs. Waar DVD alleen maar MPEG-2 ondersteunde (en daarmee automatisch MPEG-1), voegt Blu-Ray modernere en meer geavanceerde codecs zoals h264 toe welke een hogere beeld kwaliteit bieden maar minder data ruimte nodig hebben voor de opslag.

Optionele 3D video

3D video is best indrukwekkend geworden met de komst van Blu-Ray. Omdat Blu-Ray meer ruimte voor data beschikbaar heeft kan men de benodigde data voor 3D weergave op een disc opslaan. Persoonlijk vindt ik het een leuk, maar niet erg zinvol, speeltje. Ik kijk nog steeds liever naar de film in het normale 2D formaat.

3D DVD’s, welke relatief zelden zijn, werken alleen maar met die grappige 3D brilletjes met een rode en blauwe “lens”, waarbij een relatief kleurloos 3D effect gegenereerd wordt.

Klassieke 3D brilletje

Klassieke 3D brilletje

Blu-Ray 3D echter biedt, met behulp van speciale brilletjes, is instaat om een relatief mooi 3D beeld te genereren … volledig in kleur.

Modernere 3D bril

Modernere 3D bril

Merk op:

  • De resolutie van een 3D film (voor het oog althans) is lager dan de niet-3D versie van de film,
  • Zowel de Blu-Ray speler als de TV moet geschikt zijn voor 3D weergave en je moet de brilletjes gebruiken,
  • Niet alle Blu-Ray spelers die 3D aankunnen, kunnen daarnaast ook de maximale geluidskwaliteit reproduceren,
  • Niet alle Blu-Ray films zijn 3D,
  • Niet alle 3D films zijn opgenomen met 3D in gedachten en zien er dan vaak ook minder goed uit,
  • Sommige mensen krijgen hoofdpijn of worden misselijk als 3D brillen gebruikt worden (met name de actieve modellen).
Audio Kwaliteit

Audio kwaliteit is bij de Blu-Ray disks ook opgeschroeft – nu zijn audio formaten mogelijk die tot 8 verschillende geluidskanalen ondersteunen. Daarnaast zijn er audio codecs die nu “lossless” (zonder kwaliteits verlies) comprimeren zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Audiofielen zullen dit weten te waarderen, maar ik denk dat de meeste andere mensen misschien niet eens het verschil horen.

Meer Interactivef

DVD had al wat interactieve mogelijkheden voor films. Blu-Ray voegt daar wat opties aan toe zoals picture-in-picture, of het downloaden van Internet informatie.
Tot dusver indt ik wat er gedaan wordt met dit interactieve deel nou niet echt indrukwekkend …

Prijzen

Blu-Ray disks zij over het algemeen duurder – zeker als je naar de 3D versie van een film kijkt. Als ik even de prijzen hier (op dit moment) bekijk dan is een Blu-Ray disk altijd duurder dan de DVD versie van de film, of het nou om een nieuwe film gaat of en oude film.

Selectie en Compatibiliteit

Hoewel Blu-Ray spelers en Blu-Ray disks al een tijdje op de markt zijn, DVD domineert nog steeds de huiskamer. Iedereen heeft een DVD speler, sommigen hebben een Blu-Ray speler en een deel van deze Blu-Ray spelers kan 3D weergave aan.

Een van de redenen kan zijn dat de film selectie voor Blu-Ray beperkter is dan de selectie DVD’s. Ik moet wel zeggen dat dit deels ook perceptie is – het aandeel van films op Blu-Ray stijgt behoorlijk goed.

Vreemd genoeg, iets wat de Blu-Ray populariteit zal drukken, zijn bedrijven zoals Apple, Amazon, NetFlix en HULU druk bezig met het populair maken van het zogenaamde “Streaming Video”, of te wel een film bekijken via het Internet … zelfs in Full HD (1080p)!
En om het “erger” te maken: meer en meer Blu-Ray spelers en TV’s zijn capabel om deze streaming video weer te geven. Dus wie heeft er nu nog een Blu-Ray disk nodig?

Data Capaciteit

Als gewone gebruiker is dit misschien niet interessant – en waarom zou het ook?
Voor een computer gebruiker is de data capaciteit van een Blu-Ray, in vergelijk met die van een DVD, best indrukwekkend te noemen.

Een DVD kan 4.7 Gb (enkele layer of laag) tot 8.5 Gb (dubbele layer), aan data bevatten – zeker niet slecht.

Een Blu-Ray disk kan echter vele maken meer bevatten: 25 Gb (enkele layer), 50 Gb (dubbele layer), 100 Gb (drie layers) en 128 Gb (4 layers).

N.b. : layers of lagen zou je (simplistisch) kunnen zien als meerdere disks die op elkaar geplakt zijn – natuurlijk is de realiteit wat dat betreft aanzienlijk meer complex, maar het geeft je idee.

Opslag Capaciteit: DVD vs Blu-Ray

Opslag Capaciteit: DVD vs Blu-Ray

Versleuteling en Kopieer Beveiliging

De kopieer beveiliging van een DVD (een combinatie van CSS en Macrovision) kunnen we intussen nou niet echt effectief noemen … destijds werkte het misschien even maar tegenwoordig kan iedereen zonder veel moeite deze beveiliging omzeilen.

Met de introductie van Blu-Ray werden ook nieuwe beveiligingstechnieken geïntroduceerd zoals AACS, BD+, en BD-ROM Mark. leuke afkortingen die je waarschijnlijk niets zeggen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet alle details van weet. Wat ik wel weet is dat deze nieuwe beveiligingen het onmogelijk maakt voor bestaande DVD software om Blu-Ray disks af te spelen.

Blu-Ray weergave Software

Dus we weten nu al dat bestaande DVD weergave software niet gaat werken met Blu-Ray disks. Speciale versies of speciale programma’s moeten aangeschaft worden om en Blu-Ray disk af te kunnen spelen. Op het moment dat ik dit artikel schrijf heeft geen van de gangbare besturingssystemen Blu-ray ondersteuning in de vorm van een Blu-Ray speler standaard aan boord.

Gratis programma’s die een DVD gewoon konden afspelen, zoals VLC, kunnen de Blu-Ray nog niet aan.

Merk op dat de meeste commerciële applicaties een uitprobeer versie beschikbaar hebben.

Windows

Ik weet alleen maar 1 gratis Blu-Ray speler voor Windows: DAPlayer – zie onderstaande download.
Volgens gebruikers moet dit best goed werken, maar ik kan niet uit eigen ervaring spreken.

Er zijn wel een aantal commerciële programma’s die zeker niet slecht hoeven te zijn, zoals DVDFab Media Player, PowerDVD, Leawo Blu-Ray player, etc.

Download - Daplayer 

Bestandsnaam:  daplayer.exe
Platform:  Microsoft Windows
Versie:  1.0.1.9
Omvang:  16.3 MB
Datum:  2013-07-31
 Download Nu  Stuur me Koffie    

MacOS X

Blu-Ray en MacOS X hebben een problematische geschiedenis achter de rug en ik kon geen gratis Blu-Ray speler software vinden voor de Mac.

Commerciële applicaties is echter niet zo’n probleem,kijk eens naar DVDFab Media Player en MacGo Blu-Ray Player.

Linux

Ik kno eigenlijk niks zinvols vinden voor Linux gebruikers, met de uitzondering van een artikel op MakeUseOf.com.

Dan toch gebruik maken van VLC?

Hoewel ik sterk neig naar de commerciële DVDFab Media Player, zijn er een aantal lieden die VLC gebruiken voor Blu-Ray weergave. Er is een aantal experimentele toevoegingen beschikbaar voor VLC met als doel Blu-Ray weer te geven. Een korte beschrijving vindt je hier: WhoKnowsMy.name. Merk wel op dat dit niet voor alle Blu-Rad discs werkt!

Software Conclusie

De gebrek aan gratis software voor de weergave van Blu-Ray disks is natuurlijk een reden waarom Blu-Ray films door computer gebruikers vermeden zouden kunnen worden. Als eerste moet je een Blu-Ray drive kopen en dan nog eens niet goedkope software aanschaffen om hopelijk iets te kunnen zien.

Geen wonder dat het rippen en kopiëren van Blu-Ray disks aan populariteit wint …

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 9 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

  • 8 nov 2014 - 12:44 - Ge Lotebe Reactie Link

    Respect voor de duidelijke informatie en opbouw van webpage.

    Ook de verwijzingen in de tekst en zoals naar: Top, Adaptief, Reactie Formilier en Navigatie Menu!

    Ik had voor lesgeven en materiaal cijfer 9 o.a. kleurenleer en, in de 2e graads-opleiding snapte een docent het verschil tussen additieve, optische en subtractieve kleurmenging niet ??

    Ontzettend bedankt en compliment.

    Beantwoorden

    Ge Lotebe

    • 9 nov 2014 - 11:23 - hans - Auteur: Reactie Link

      Hallo Ge! 

      Hartelijk dank voor de leuke reactie – normaal krijg ik alleen reacties op de inhoud van een artikel. Het is zeker leuk te horen dat al het werk wat ik in het design gestopt heb ook gewaardeerd wordt.

      Nogmaals dank dat je de moeite hebt genomen dit te laten weten. 

      Beantwoorden

      hans

  • 6 dec 2014 - 19:10 - Jurjen Reactie Link

    Beter goed gejat dan slecht bedacht? Je hebt gewoon een bestaande Engelstalige tekst vertaald in het Nederlands! Je valt door de mand bij het blok tekst onder “Afbeelding 5 (en nog wat tekst”! Busted…

    Beantwoorden

    Jurjen

    • 7 dec 2014 - 9:49 - hans - Auteur: Reactie Link

      Beste Jurjen,

      Dan mag jij mij de link geven waar ik dit artikel gejat hebt … 

      Natuurlijk heb ik informatie van andere websites bestudeerd om er zeker van te zijn dat ik de correcte informatie vermeld. Maar gejat is dit zeker niet. Het hele artikel en afbeeldingen (uitzondering de foto’s van de 3D brillen) zijn geheel uit eigen hand …

      Het opstellen van dit artikel, inclusief afbeeldingen en vertaling naar het Engels, kost snel een dag werk … (Engelse versie: Tweaking4all.com)
      Dus kopieer en plak werk is het absoluut niet.

      Beantwoorden

      hans

  • 17 sep 2018 - 2:55 - claeys Reactie Link

    oke maar toch is het niet altijd zo dat films op blu ray betere kwaliteit hebben. ik kan het weten want ik heb het reeds gezien bij sommige films. we begonnen met vhs dan kwam er de dvd o dachten ze het beeld van een film kan nog beter dus kwam er de blu ray neen nog wat meer ook nog hd dvd en blu ray 3d maar telkens een ander toestel van tv? je want die staan ook niet still. weet je nog toen de cassette werd vervangen door de cd er werd toen ook zo van de reclame gemaakt het is zo goed slaat niet over en zo verder maar het was gewoon een leugen want enkel het geluid was beter verschil tussen een cassette band oke het draaide niet in je recorder maar het was net als met een lang speel platen wanneer er kassen op komen slaan ze over of blijven hangen. wat ik ook nog steeds zeer treurig vind dat amerika en belgie niet gelijk zijn op gebied van films want een film kopen uit amerika kan niet op je dvd blu ray weet ik niet afspelen door dat er een soort van code op zit. soms koop je dvd ’s of blu ray uit het buiten land omdat in belgie of nederland je de films niet kunt vinden en kunt kopen. zelfs nu na zovele jaren dat er blu ray op de markt is uit gekomen  kun je nog steeds sommige films niet kopen. zouden ze daar eens beter werk van maken. inplaats van telkens weer een ander product op de markt te gooien. en als je de films uitbrengt op blu ray zorg er dan voor dat wel een kwaliteit beeld is zoals jullie telkens beloven en zegen.      

    Beantwoorden

    claeys

    • 17 sep 2018 - 13:23 - hans - Auteur: Reactie Link

      Hi Claeys,

      Ik ben het met je eens dat soms een analoge film zelf beter oogt dan de beste BluRay.
      Als je een VHS op een oude analoge TV kijkt, dan zie je kleur nuances die op een BluRay soms niet zichtbaar zijn. Helaas zitten we vast aan moderne TV’s die het analoge deel niet meer mooi laten verlopen vanwege hun digitale achtergrond.

      Ok ben ik het met je eens dat de treurige situatie rond regio’s nog steeds stug blijft bestaan. Of het nu DVD’s, BluRay’s of applicaties of Games zijn die je in online koopt (b.v. XBox, PS4, PC games, apps van de AppleStore of Google Play, en fabrikanten zoals VMWare die je forceren naar een regio). Ziek, zielig en … het voelt een beetje hebberig. Moet ik er wel bij zeggen dat de lokale regelgeving (dank je wel “EU”) het soms ook een knappe kl*te zooi laat worden door rare en zinloze regels.

      En ja, slordig een kopie van een oude film op BluRay mikken, in een beroerde kwaliteit is ook zo’n leuke waarbij “geld” de hoofdrol speelt en we met z’n allen belazerd worden.

      Ik denk dat we het beiden wel eens zijn over dat het e.e.a. niet ideaal is – leuk om te een stem te horen die dezelfde gedachten deelt. 

      Beantwoorden

      hans

      • 17 sep 2018 - 19:32 - Henkie60 Reactie Link

        En ja, slordig een kopie van een oude film op BluRay mikken, in een
        beroerde kwaliteit is ook zo’n leuke waarbij “geld” de hoofdrol speelt
        en we met z’n allen belazerd worden.

        Dit hebben ze veel veel vaker geflikt.

        Denk aan; van Plaat naar CD, VHS naar DVD lijst is lang en een aantal (duur)koopjes waren miskopen voor mij.

        Komt nog bij dat ze 4:3 omzetten naar 16:9 en gewoon croppen, idioterie.

        En dit;

        Had vroeger een  een CD gekocht, die op een audio spectrum analyser veel laag had zo tussen 10 en 25Hz.

        Dit kom mijn set toen niet weergeven.

        Veel later een subwoofer gebouwd, heel lang berekend mbv. PC en LS-designer software

        Ik sloot mijn subwoofer aan en was benieuwd naar CD met dat vele laag, en het was puur rumble!

        Zelfs radio muziek wordt gefilterd om de CD als LP-kwaliteit te kunnen afspelen.

        Beantwoorden

        Henkie60

  • 18 feb 2021 - 21:16 - Pater Reactie Link

    Een collega had het in 1999 / 2000 al over zijn films op bluray… dus 2009 klopt in de tekst niet.

    Beantwoorden

    Pater

    • 19 feb 2021 - 12:01 - Hans - Auteur: Reactie Link

      Hoi Pater,

      ik geloof dat je gelijk hebt. Ik zie net in de Wiki dit staan:

        A trademark for the “Blue Disc” logo was filed on February 9, 2001.
        On February 19, 2002, the project was officially announced as Blu-ray Disc, and Blu-ray Disc Founders was founded by the nine initial members.

      Ik ga het aanpassen! Dank je wel! 

      Beantwoorden

      Hans



Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.