Pagina1 van 1

Windows – Hoe zet je een Audio CD om naar MP3 bestanden?

Windows – Hoe zet je een Audio CD om naar MP3 bestanden?
   0

Ik ben er redelijk zeker van dat de meeste mensen nog een CD hebben rondslingeren die ze toch graag in het MP3 formaat willen hebben zodat ze het kunnen afspelen op een MP3 speler of hun media center applicatie,…

We gaan in dit artikel iTunes gebruiken, voor Mac gebruikers een voor de hand liggende oplossing, maar ook gratis verkrijgbaar voor Windows gebruikers. iTunes biedt aardig wat mogelijkheden wat betreft de zogenaamde meta-data (titels, artiest naam, afbeeldingen, etc). Niet alleen iTunes kent dit trucje natuurlijk, maar ik laat je ook zien hoe je dit met Windows Media Speler kunt doen.

Merk op voor XBMC gebruikers: XBMC heeft audio CD naar MP3 conversie standaard ingebakken.
Voor we beginnen …

Controleer de lokale wetgeving! 

Dit artikel is niet bedoelt om illegaal kopiëren te promoten!

Wetgevingen, wanneer het aankomt op materialen met copyright, verschillen per land. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om bekend te zijn met de lokale wetgeving en deze te volgen. Zie ook onze Vrijwaringsverklaring!

Over het algemeen wil de film industrie niet dat je een DVD kopieert, voor wat voor reden dan ook. Wette lijk zouden er echter uitzonderingen kunnen zijn.

Voorstanders, in de VS, van “Fair use” beweren zelfs dat de Amerikaanse DMCA of Digital Millenium Copyright Act ruimte laat voor het kopiëren voor eigen gebruik. Maar denk voor jezelf voor je begint!

Andere landen, zoals Nederland, zijn vrijer wat de wetgeving betreft. Zo is er de Stichting Thuiskopie met meer details over wat je wel en niet mag doen.

Nu dat je weet dat je ons de schuld niet kunt geven gaan we beginnen met Audio CD’s naar MP3 kopiëren!

Audio of Muziek CD naar MP3 met iTunes

Voor we moeten natuurlijk eerst de hand leggen op een kopie van iTunes en ook voor Windows gebruikers is dat gratis. Download de meest recente versie van iTunes, installeer het en start het.

Je kunt optioneel eerst de MP3 instellingen doen voor iTunes zodat de volgende keer alles netjes meteen goed staat als je weer een Audio CD wilt omzetten naar MP3.

MP3 Voorkeurinstellingen

Deze instellingen vooraf doen is geheel optioneel – als je met het kopieer proces begint zal iTunes er ook om vragen. Zelf vindt ik het handig om dit vooraf te doen.

Klik op het “Bewerken” menu (boven in iTunes, net onder de dikke balk) en selecteer “Voorkeuren“.

Klik “Algemeen Importinstellingen…“.

iTunes - Importeer instellingen

iTunes – Importeer instellingen

Een nieuw venster opent zich nu waar we voor MP3 kunnen kiezen voor het kopiëren van een Audio CD.

Zet “Importeren met” op “MP3-codering“, en “Instellingen” op “Aangepast…”.

Merk op : Uiteraard kun je ook gewoon een van de andere voorkeur instellingen kiezen.

iTunes - MP3 kiezen voor het importeren

iTunes – MP3 kiezen voor het importeren

Mocht je “Aangepast…” hebben gekozen bij het “Instellingen” veld, dan opende zich nog een venster.

iTunes - MP3 details

iTunes – MP3 details

Ik gebruik meestal de instellingen zoals hierboven geïllustreerd wat geschikt is (in mijn opinie) voor de meeste situaties.

Als je een hogere kwaliteit wilt, verander dan de bit rate (of “bitsnelheid”) naar een hoger nummer. Als je echter liever kleinere bestanden hebt, kies dan voor een lagere bit rate – 128 kbps of hoger.

Mijn standaard MP3 Instellingen
 Optie Instelling
 Stereobitsnelheid 192 Kbps (kies hoger voor beter kwaliteit)
 Met VBR (Variable Bit Rate Encoding)     aanvinken
 Kwaliteit Hoogst
 Samplefreqentie Automatisch
 Kanalen Automatisch
 Stereomodus Normaal
 Slimme codering   aanvinken (optioneel)
 Filter frequenties lager dan 10 Hz   aanvinken (optioneel)

Als je klaar bent met de instellingen klik dan “OK” en weer “OK” (de laatste “OK” kun je overslaan als je ook de album illustraties wilt downloaden – zie volgende paragraaf).

Album Illustraties

iTunes is zeer goed in staat om de zogenaamde meta-data op te halen van muziek. Meta-data is aanvullende informatie zoals artiest naam, titel, album naam, illustraties, etc. Je zult deze optie echter wel aan moeten zetten.

Klik in het “iTunes” menu (in de top menubalk) en kies “Preferences” (tenzij dat venster nog open staat van de voorgaande paragraaf).
Klik nu de “Store” tab en vink “Download albumillustraties automatisch” aan en klik vervolgens op “OK“.

Merk op : Deze optie heeft de “Deel informatie over uw bibliotheek met Apple” nodig – hoe moet iTunes anders de juiste meta-data vinden? Deze optie is bovendien alleen maar beschikbaar als je ingelogd bent met een Apple account. Log eventueel in en maak een gratis account aan zodat je deze informatie ook kunt ophalen.

iTunes kan Album illustraties ophalen

iTunes kan Album illustraties ophalen

Stap 1 – Plaats de Audio CD in de computer

Enkele seconden nadat je de muziek of audio CD in de computer hebt geplaatst, zal iTunes de CD zien – je kunt het aan de linker kant terug vinden onder “APPARATEN” – het kan voorkomen dat iTunes vraagt of je de CD wilt importeren naar jouw bibliotheek – kies in dat geval “Nee“.

iTunes ziet jouw CD!

iTunes ziet jouw CD!

(Sorry – had even geen andere CD bij de hand)

Stap 2 – Select de gewenste tracks (liedjes)

Klik op de CD titel (zie voorgaande afbeelding), en je zult zien dat de tracks/liedjes meteen worden weergeven. Zoals je zult zien, alle tracks zullen waarschijnlijk aangevinkt staan. Haal eventueel de vinkjes weg voor de tracks die je niet naar MP3 wilt overzetten.

Selecteer de gewenste tracks

Selecteer de gewenste tracks

Stap 3 – Start het kopiëren van Muziek CD naar MP3

We zijn nu zover dat we het kopiëren kunnen starten. Klik op de “Importeer CD” knop rechts bovenin (zie onderstaande afbeelding).

Het venster met de importeer instellingen opent zich (weer). Als je de stappen onder “MP3 Voorkeurinstellingen” hebt gevolg dan kun je nu gewoon op “OK” klikken en het conversie proces begint met de instellingen die je voorheen gedaan hebt. Mocht je dit niet gedaan hebben, kijk dan even terug – je kunt alsnog de instellingen invoeren.

Het kopieer proces zal een aantal minuten duren …

iTunes klaar voor importeren

iTunes klaar voor importeren

Stap 4 – Waar kan ik mijn nieuwe MP3’s nu vinden?

iTunes, bericht vanwege de rare en onhandige manier waarop muziek op een iPod, iPad, iPhone, etc. wordt opgeslagen, doet dit behoorlijk netjes met de MP3’s die we net gemaakt hebben.

Om de bestanden te vinden, doe je het volgende;

1. Klik “Muziek” onder “BIBLIOTHEEK“,
2. Klik jouw album,
3. Klik met rechts het liedje aan wat je wilt vinden,
4. In het menu kies nu “In Windows Verkenner tonen“.

De Finder opent nu de folder waar het liedje is opgeslagen.

Tip : Helaas gebruikt iTunes wat vreemde bestand namen: “Track nummer – titel”, en ik zelf zie liever “artiest – titel”. Commerciële plugins zoals TuneUp kunnen dit oplossen (de uitprobeer versie kan 100 liedjes aanpassen).

Onderstaande voorbeeld pad is specifiek voor de Nederlandse Windows XP. Windows Vista, 7 en 8 hebben een iets ander pad. Meestal vindt je de muziek terug in de “Mijn muziek” map welke vaak in “Mijn Documenten” gevonden kan worden.


C:\Documents and Settings\<gebruikersnaam>\Mijn documenten\Mijn muziek\iTunes\iTunes Media\Music\Compilations\<CD titel>
Waar zijn mijn MP3's???

Waar zijn mijn MP3’s???

 

Kopieer een Audio CD naar MP3 met Windows Media Player

Windows Media Player zit standaard bij Windows, maar het is geen slecht idee om even te controleren of je de meest recent versie hebt (vooral als je Windows XP gebruikt). De meest recente versie kan op de Microsoft website gevonden worden en is gratis. Gebruik deze link om de meest recente versie te vinden.

Windows Media Player (WMP) is, net als iTunes, behoorlijk goed in het rippen van een Audio CD’s en het achterhalen van album informatie (de zogenaamde “meta data”), mits de instellingen correct staan …

Na het downloaden en installeren van de meest recente Windows Media Player, start het op en klik op de “Rippen” knop.
Zodra je een Audio CD in de computer plaatst, zie je het verschijnen aan de linker kant. Rechts zul je dan details m.b.t. de CD zien. Het kan nodig zijn dat je de CD (links) moet aan klikken en het kan zijn dat je geen mooie details zoals de titel en het hoesje gaat zien – maar dat gaan we zometeen oplossen in de instellingen.

Windows Media Player herkend de Audio CD

Windows Media Player herkend de Audio CD

Instellingen aanpassen

We gaan nu eerst door wat instellingen heen, maar je hoeft dat maar èèn keer te doen.

Druk èèn keer op de ALT toets en je ziet een klein menu verschijnen. Klik hier “Extra Opties” om het optie scherm te openen.

Druk op ALT om de opties te bereiken

Druk op ALT om de opties te bereiken

In het optie venster klik je “Speler” tab en vink je vervolgens “Verbinding met internet maken (negeert andere instellingen)” aan zodat de Windows Media Player de nodig muziek info kan ophalen van het Internet.

Laat Windows Media Player het Internet gebruiken

Laat Windows Media Player het Internet gebruiken

Klik vervolgens op de “Mediabibliotheek” tab en kopieer onderstaande instellingen in het vakje “Mediagegevens van bestanden automatisch bijwerken” zodat Windows Media Player ook weet dat het de meta data moet gaan ophalen (titels, afbeeldingen, etc).

MediaBibliotheek meta data laten ophalen

MediaBibliotheek meta data laten ophalen

Als laatste stap gaan we dan nog de MP3 instellingen doen voor het rippen van muziek. Klik hier voor de tab “Muziek rippen“. Bij “Indeling” (wat een maffe vertaling?) kies je “mp3” (zelfs als de Media Player zegt dat er beter formaten zijn) en vervolgens schuif je het schuifje bij “Audiokwaliteit” naar rechts in de richting van “Beste Kwaliteit” to je de gewenste bitrate ziet. Ik kies voor de meeste situaties 192 Kbps, wat voldoende zou moeten zijn. Je kunt natuurlijk hoger gaan als je daar behoefte aan hebt. Een hogere bitrate wil wel zeggen dat de MP3 bestanden groter worden. Klik “OK” als je klaar bent met deze instellingen.

MP3 instellingen voor het rippen van muziek

MP3 instellingen voor het rippen van muziek

Als je nu nog steeds niet de details van jouw Audio CD ziet (hoesje en titels), herstart Windows Media Player, en als dat ook niet werkt verwijder dan de CD uit de computer en plaats het terug. Het kan overigens zijn dat exotische CD’s niet herkend worden.

N.b. : Zelf gefabriceerde CD’s worden zelden correct herkent!

OK, nu dat we de instelligen klaar hebben gaan we verder met het rippen van de Audio CD.

Stap 1 – Plaats de Audio CD in de computer

Dit had je waarschijnlijk al gedaan. Na het plaatsen van de CD probeert Windows Media Player de details van de CD op te halen van het Internet – maar zoals eerder vermeld, dat werkt niet altijd. Met commerciele CD’s heb ik overigens goede ervaringen dat de info gevonden wordt.

Stap 2 – Kies de gewenste tracks (liedjes)

In Windows Media Player zie je vinkjes staan voor de titels van de CD, vink die liedjes aan die je als MP3 bestand wilt hebben, en haal vinkjes weg bij die liedjes die je niet wilt hebben als MP3.

Selecteer de gewenste liedjes

Selecteer de gewenste liedjes

Stap 3 – Start het rippen van MP3’s

Rechts onder in zie je een knopje “Rippen Starten” – Klik deze knop en Windows Media Player begint met het rippen van de geselecteerde liedjes naar MP3 bestanden.

Windows Media Player ript muziek naar MP3

Windows Media Player ript muziek naar MP3

Stap 4 – Waar zijn mijn nieuwe MP3 bestanden?

Standaard slaat de Windows Media Player de MP3’s op in de “Mijn Muziek” map (welke je vindt onder “Mijn Documenten”). Mocht je het daar niet kunnen vinden, dan kan Windows Media Player je helpen.

Klik op de “Mediabibliotheek” knop, klik vervolgens op “Recent toegevoegd” en vervolgens met de rechter muisknop het liedje waardoor zich een menu opent. Kies uit het menu de optie “Bestandslocatie openen“.

Windows Media Player - Waar zijn mijn MP3 bestanden?

Windows Media Player – Waar zijn mijn MP3 bestanden?

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.