Pagina1 van 1

FourCC Changer voor Windows, Linux en MacOS X

FourCC Changer voor Windows, Linux en MacOS X
   6

Voor de computer video veteranen onder ons: we kennen allemaal wel het kleine programma FourCC Changer van fourcc.org, een compact programma waarmee je de Four Character Code (FourCC) van een AVI bestand kunt wijzigen in de hoop dat onze media speler (zoals VideoLAN VLC) er daarna wel mee overweg kan.

Het veranderen van de FourCC is natuurlijk een “last resort” en helaas alleen maar onder Windows beschikbaar, vandaar mijn eigen programma welke hetzelfde doet maar dan voor Windows, Linux (32 en 64bit) en MacOS X (intel).

Dit programma biedt ook de optie om batches af te werken en backups te maken en is daarnaast erg vlot, zelfs als de AVI bestanden op een netwerk share staan.
Voor we beginnen …

Voor je dit (of vergelijkbare) programma’s gebruikt, moet je in de gaten houden dat we slechts de FourCC code aanpassen. De FourCC is een 4 karakter lange reeks in jouw AVI bestand welke aangeeft wat de benodigde video codec is voor de video stream in het AVI bestand. Het veranderen van deze code converteert een video stream niet naar het gewenste formaat – het geeft jouw media speler echter de indruk dat het die andere codec moet gebruiken.

De reden waarom dit soms werkt, is omdat veel codecs erg veel op elkaar lijken en soms instaat zijn om video’s van andere codecs af te spelen, b.v. MPEG4, DIVX en XVID lijken heel erg veel op elkaar (ook niet verwonderlijk gezien de geschiedenis van DivX ;-) ).

Je kunt meer FourCC info hier vinden:

 

Download FourCC Changer

Oorspronkelijk schreef ik dit programma voor gebruik met MacOS X, maar voor het gemak heb ik het ook maar gecompileerd en getest onder Windows en Linux. Je kunt de meest recente versie hier downloaden:

Download - AVI FourCC Fix MacOSX (64 bits) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-MacOS-64bit-2.2.1.dmg
Platform:  Apple macOS
Versie:  2.2.1
Omvang:  13.4 MB
Datum:  2019-09-12
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix (Windows) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Windows.zip
Platform:  Microsoft Windows
Versie:  1.2
Omvang:  764.6 kB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix (Linux 32bit) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Linux-32bit.zip
Platform:  Linux
Versie:  1.2
Omvang:  1.3 MB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix (Linux 64bit) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Linux-64bit.zip
Platform:  Linux
Versie:  1.2
Omvang:  1.5 MB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

FourCC Changer gebruiken

Ik neem even aan dat je weet wat je doet als je de FourCC van AVI bestanden wilt veranderen, dus ik ga daar niet te diep op in. Hieronder beschrijf ik kort de basis stappen voor AVI FourCC Fix.

AVI FourCC Fix - Verander FourCC code in AVI's

AVI FourCC Fix – Verander FourCC code in AVI’s

Selecteer Bestanden

Als eerste selecteer je bestanden. Dit kan me Drag en Drop of met de “Select Video Files” knop. Je kunt meerdere bestanden toevoegen en met Drag en Drop kun je zelfs hele directories toevoegen – de AVI bestanden in een directory en sub-directories worden dan automatisch geselecteerd en toegevoegd aan de lijst.

Drag en Drop heeft per platform wat eigenaardigheden:
1) MacOS X gebruikers moeten de directories of bestanden op de dock icon slepen,
2) Windows gebruikers slepen bestanden en directories op het venster,
3) Linux user kunnen alleen maar slepen van gemounte volumes.

De geselecteerde bestanden verschijnen in de lijst rechts.

Backup maken …

Waarschuwing – De originele bestanden worden overschreven! 

Omdat de originele bestanden aangepast worden is het maken van een backup zeer aan te raden!

Voor het maken van een backup kun je de “Make a Backup” gebruiken, welke elke bestand in de lijst kopieert naar een backup bestand. Bijvoorbeeld video.avi zal hierna een kopie video_bak.avi hebben.

Instellen van huidige en nieuwe FourCC

In de volgende stap kies je de huidige FourCC en de nieuwe FourCC. Je zult merken dat de drop-down lijst al een aardig aantal FourCC codes heeft, maar je kunt ook jouw eigen tekst invoeren. Let er wel op dat de FourCC hoofdletter gevoelig is!

De “Fix QNAP Recording” knop vult de benodigde instellingen in voor het afspeelbaar maken van QNAP Surveillance Station AVI bestand.

FourCC veranderen

De “Change FourCC” knop start het aanpassen van de FourCC codes van alle bestanden in de lijst rechts. Dit proces is lekker vlot en op mijn computer duurde het aanpassen van meer dan 500 AVI bestanden slechts 20 seconden – en deze bestanden stonden op een netwerk share.

Vergeet overigens niet dat de nieuwe FourCC code niet langer mag zijn dan de oude FourCC code. Het omzetten van de  FourCC code “RLE” naar “DIVX” is dus niet mogelijk (niet dat dit überhaupt zinvol zou zijn).

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 6 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 25 aug 2015 - 9:33 Reactie Link
  PingBack: www.tweaking4all.nl

  […] meer informatie en download, zie de artikelen: “FourCC Changer voor Windows, Linux en MacOS X“, “Weergave of Conversie van QNAP Surveillance Video Opnames” en natuurlijk de […]

 • 25 aug 2015 - 12:33 Reactie Link
  PingBack: www.tweaking4all.nl

  […] alleen maar voor Windows beschikbaar. Dit is de reden waarom ik mijn eigen programma schreef: AVI FourCC Fix. Je kunt het hieronder downloaden of je kunt een kijkje nemen naar het artikel dat ik schreef voor […]

 • 14 sep 2015 - 12:20 - Arianne Reactie Link

  Is er iemand die beelden van een beveiligingscamera kan optimaliseren? Ik heb beeldmateriaal van een stalker die al 3 jaar de boel bij ons vernield, maar de politie vind het niet duidelijk genoeg.

  Beantwoorden

  Arianne

  • 14 sep 2015 - 12:38 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hi Arianne,

   Oh dat is lekker … en dan vindt de politie het niet een idee om bij jullie het e.e.a. in de gaten te gaan houden?

   Het “duidelijker” maken van beelden is wel lastig, informatie die er niet is kan er niet bij gemaakt worden – die leuke trucs die je in de film ziet werken in werkelijkheid niet … althans dat is mijn ervaring (dit artikel en dit artikel benadrukken dat nog eens).

   Als eerste zou ik een camera adviseren die met een hogere resolutie video kan opnemen, b.v. 720p of 1080p – het is even zoeken, en ze zijn niet de goedkoopste camera’s. Bij voorkeur met goede “night vision”. Ik moet wel toegeven dat het kiezen van een goede camera erg lastig kan zijn met al die misleidende reclame rond om de camera’s en wat ze kunnen.

   Als je met Google zoekt, dan vindt je een aantal diensten en software pakketten (zoals deze en deze) die dit beweren te kunnen, maar als je voorbeelden zoals deze ziet, dan weet ik niet of je er echt wat aan hebt. Je zou dit gratis Windows programma een poging kunnen geven.

   Het gaat zeker niet makkelijk zijn, als het uberhaupt al mogelijk is.

   Beantwoorden

   hans

 • 18 dec 2015 - 22:13 Reactie Link
  PingBack: www.tweaking4all.nl

  […] meer informatie en download, zie de artikelen: “FourCC Changer voor Windows, Linux en MacOS X“, “Weergave of Conversie van QNAP Surveillance Video Opnames” en natuurlijk de […]

 • 12 sep 2019 - 12:25 - hans - Auteur: Reactie Link

  UPDATE voor MacOS Users:

  De MacOS versie 2.2.1 is geüpdate en doet nu ook nog eens echt transcoderen indien nodig, maar is ook nog een voorbereid op Catalina (64 bit, signed en notarized).

  Beantwoorden

  hansJouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.