Pagina1 van 1

ApplePi-Baker v2 – Backup & Restore SD kaarten, USB drives, etc.

ApplePi-Baker v2 – Backup & Restore SD kaarten, USB drives, etc.
   16

ApplePi-Baker is intussen een wel bekend programma onder Raspberry Pi gebruikers die op een Mac werken, voor backup en restore van SD-kaarten. Intussen heb ik gezien dat gebruikers ApplePi-Baker voor zo’n beetje alles gebruiken waar men een backup of restore nodig heeft bij andere toepassingen.

Eind 2013 schreef ik de eerste versie van ApplePi-Baker voor eigen gebruiken. Ik werd het een beetje zat om steeds weer de juiste command-line commando’s op te zoeken. Zo werd ApplePi-Baker een zogenaamd frontend voor command-line tools zoals “dd“, “diskutil“, “mount” etc.

Het gebruik van command-line tools zorgde echter voor de nodige problemen. Dank je wel Apple voor het steeds veranderen van command-line tool output met iedere nieuwe macOS versie. Uiteraard was het steeds moeten invoeren van het zogenaamde sudo wachtwoord ook niet handig en zorgde ook nog eens voor problemen bij een kleine groep gebruikers.

Ongeveer 2 jaar geleden besloot ik om ApplePi-Baker helemaal vanaf nul weer op te bouwen, maar dan zonder het gebruik maken van de command-line tools. Uiteraard kwam dit met flink wat uitdagingen, zeker omdat Apple de beveiliging had opgeschroefd voor macOS (zie ook SMJobBless: Elevated Privileges in Lazarus Pascal). En dan heb ik het nog niet eens over signen van de applicatie, 64-bits eisen, en de ondersteuning van allerlei compressie formaten.

Bijna 2 jaar later kan ik dan eindelijk, met enige trots, ApplePi-Baker v2 presenteren.

Update: ApplePi-Baker kan nu Linux partities groter en kleiner maken!
Overview

Wat is ApplePi-Baker? (optioneel)

Dit hoofdstuk geeft wat achtergrond m.b.t. ApplePi-Baker, wat je misschien wel of niet interessant vindt.

Je mag dit gerust overslaan indien je dit niet interessant vindt, en meteen doorgaan naar “ApplePi-Baker Installeren“.

ApplePi-Baker is een klein macOS programma voor backup en restore van disks.
Hierbij wordt hetzelfde formaat gehanteerd als men ziet bij het gebruik van “dd“, een byte-voor-byte kopie van een disk – vaak met de “.IMG” bestandsextensie.

Zoals gezegd; het IMG file formaat is een eenvoudige kopie van elke byte op een disk, en er wordt verder niks mee gedaan.
Dit wil dus zeggen dat als jouw disk 32Gb groot is, jouw backup ook 32Gb groot gaat zijn, ook al gebruik je maar èèn enkele byte op de disk!

N.b. : Voor backup en restore, ondersteund ApplePi-Baker alleen nonsysteem disks.

Je kunt dus geen backup maken van jouw macOS systeem disk.

N.b. : ApplePi-Baker maakt partities niet kleiner of groter.

Omdat macOS, vreemd genoeg, geen van de Linux Extended File Systems (ext) ondersteund, hebben we niet de middelen om te zien welk deel van de disk nu wel en welk deel nu geen zinvolle informatie bevat. Er zijn verschillende methoden om een IMG bestand kleiner te maken, maar geen van deze methoden zijn toepasbaar onder macOS.

N.b. : Soms wordt ook de “.DD” extensie gebruikt i.p.v. de “.IMG” extensie.

Beiden zijn hetzelfde bestandsformaat (niet te verwarren met het antieke “DiskDoubler” bestandsformaat).

Archiveren en Comprimeren met ApplePi-Baker

Over het algemeen is het IMG file formaat goed te compremeren.
Vaak wordt hiervoor het “.zip” of “.tar.gz” (of “.tgz”) formaat gebruikt om opslagruimte te besparen. Hierbij moet ik vermelden dat het formaat”.tar.xz” (of: “.txz”) aan populariteit aan het winnen is.

Misschien handig als ik even uitleg wat het verschil nu is tussen archiveren en comprimeren (ik moest het zelf ook uitvogelen) …

Een Archive (archief) is in principe een verzameling bestanden (in deze context), waar een “verzameling” zelfs leeg of maar 1 bestand kan zijn. Er is bij een archief GEEN compressie van toepassing.

Compressie daarentegen, is de techniek waarbij men data kan opslaan in een formaat die minder ruimte in beslag neemt dan de originele data. Compressie doet niks met het maken van een archief. Het pakt gewoon ruwe data en maakt het kleiner.

Formaten zoals 7Zip, Zip en Rar combineren het maken van een archief, en het vervolgens comprimeren van een archief.

Formaten zoals BZip2, GZip, LZip, en XZ, zijn goed in het comprimeren, maar dat is het enige wat ze doen. Ze maken dus geen archief aan.
Bij deze formaten moeten we namelijk “Tar” om EERST een archief te maken, voor we het archief kunnen comprimeren.

Formaten welke ApplePi-Baker ondersteund

ApplePi-Baker ondersteund een behoorlijke verzameling van formaten, mede dankzij libarchive.
In principe kan ApplePi-Baker alles aan wat libarchive ook aan kan.

Echter in ApplePi-Baker heb ik de formaten voor het maken van een backup wat beperkt om exotische eindresultaten te voorkomen (zoals bij voorbeeld GZip gebruiken zonder TAR).

Formaten voor het maken van een Backup

ApplePi-Baker ondersteund de volgende formaten (je kiest het formaat in de bestands dialoog als je een backup gaat maken). De gebruikte extensie is gebaseerd op de extensie die het meest gebruikt wordt bij het gekozen formaat;

 • 7Zip (extensie: .7z)
 • IMG (extensie: .img)
 • Tar BZip2 (extensie: .tbz)
 • Tar GZip (extensie: .tgz)
 • Tar LZip (extensie: .tlz)
 • Tar XZ (extensie: .txz)
 • Zip (extensie: .zip)

Formaten voor het doen van een Restore

Ik heb gemerkt dat er een redelijke variatie van formaten gebruikt wordt – te pas en te onpas. Ik heb geprobeerd ze allemaal te vinden – mocht ik iets over het hoofd hebben gezien, plaats dan een opmerking onder het artikel en ik zal dan een kijkje nemen wat ik er mee kan doen.

 • 7Zip (extensie: .7z, .7zip)
 • BZip (extensie: .bz,. bz2, .bzip) *1
 • GZip (extensie: .gz, .gzip) *1
 • IMG (extensie: .img, .dd, .raw, .dump)
 • ISO (extensie: .iso) *2
 • Jar (extensie: .jar)
 • LZip (extensie: .lzip) *1
 • Rar (extensie: .rar) *3
 • Tar (extensie: .tar)
 • Tar BZip2 (extensie: .tbz, .tbz2, .tar.bz, .tar.bzip, .tar.bz2, .tar.bzip2)
 • Tar GZip (extensie: .tgz, .tar.gz, .tar.gzip)
 • Tar LZip (extensie: .tlz, .tar.lzip, .tar.lz)
 • Tar XZ (extensie .txz, .tar.xz)
 • XZ (extensie: .xz) *1
 • Zip (extensie: .zip)

 

Opmerkingen :

*1 : Deze bestanden zijn niet correct opgezet – ze zijn gecomprimeerd maar niet gearchiveerd (tar).
*2 : Pas op met ISO bestanden, hier kun je tegen onverwachte resultaten lopen – zie hieronder.
*3 : Enkel Rar < v5 wordt ondersteund (een libarchive beperking).

Een paar opmerking m.b.t. Bestandsformaten

Gebruik altijd TAR als je BZip2, GZip, Lzip of XZ gaat gebruiken.

(ApplePi-Baker gebruikt TAR automatisch)

Je kunt deze compressie methoden zonder TAR gebruiken, maar dat komt met een redelijk lastig probleem. De omvang van het bestand, in uitgepakte staat, wordt namelijk vaak niet opgeslagen (of is onbetrouwbaar) bij de compressie. Om nu correct te bepalen hoe groot het uitgepakte eindresultaat gaat zijn, zullen we het bestand eerst moeten uitpakken.

We moeten de uitgepakte omvang weten om te zien of het wel op de disk gaat passen, dus moeten we zo’n bestand wel uitpakken en dat kost natuurlijk extra tijd.

Echter; ApplePi-Baker ondersteund dit wel! Ik heb zelf namelijk ook de fout in het verleden gemaakt om te comprimeren zonder TAR. Mocht je zo’n formaat hebben gebruikt zonder TAR, dan kan ApplePi-Baker hier mee overweg, maar ben je wel bewust van een extra wachttijd omdat het bestand eerst uitgepakt dient te worden.

Potentiele problemen met ISO bestanden.

(Kan alleen voor Restore gebruikt worden)

ApplePi-Baker kan in principe met zo’n beetje elk bestand uit de voeten voor een restore.
Dat wil zeggen dat ook een ISO gebruikt kan worden voor een restore.

Ik wil je daarom waarschuwen dat je hierbij onverwachte resultaten kunt krijgen, want ApplePi-Baker was nooit gedacht als een applicatie om ISO te gebruiken. Maar … libarchive ondersteund het, maar misschien niet in de manier die je in gedachten had.
Omdat ik geen goed testmateriaal heb, dus de waarschuwing dat je onverwachte resultaten kunt krijgen als je een ISO bestand gebruikt. Mocht je ervaringen hebben met ISO bestanden en de nieuwe ApplePi-Baker, laat het hieronder dan zeker weten!

Over Mount, Unmount en Eject

Er zijn een paar dingen die je eigenlijk moet weten m.b.t. mount, unmount en het ejecten (uitwerpen) van disks.

De Staat van een Disk

Onder macOS, kan een disk of partitie een van de volgende staten hebben;

 • Ge-mount wat wil zeggen, dat de disk of partitie “klaar voor gebruik en zichtbaar is voor de eindgebruiker”.
 • Ge-unmount (bij gebrek aan betere woorden) wil zeggen dat het systeem weet dat de disk of partitie bestaat.
  Echter de eindgebruiker kan de de disk of partitie niet zien in Finder (wel in “Disk Utility”).
 • Ge-Eject refereert naar de staat dat een disk fysiek verwijderd gaat worden.
  Vroeger, in de CD en DVD dagen, betekende dit dat de lade van de CD/DVD speler geopend werd en de gebruiker de disk kon uitnemen. Tegenwoordig refereert dit meer naar het feit dat de disk (b.v. USB disk of SD-kaart) verwijderd mag worden. Eenmaal “ejected” ziet zowel eindgebruiker als systeem, de disk NIET meer.

Aansluiten of Plaatsen van een Disk

Wanneer een eindgebruiker een disk plaatst (CD/DVD/BluRay) of aansluit (USB/eSATA/Firewire), dan zal het systeem de disk onderzoeken en proberen deze automatisch te “mounten” zodat de eindgebruiker meteen toegang heeft tot de disk(s).

Uiteraard kan dat weleens fout gaan, zeker als de disk een formaat heeft waar macOS niet mee overweg kan – zoals b.v. het Linux Extended File System, wat we nog weleens zien bij Raspberry Pi disks.

Disk Change notificaties

macOS heeft een mooi mechaniek, ook al kan het wel eens wat gecompliceerd zijn, waarmee het programma’s kan laten dat er iets veranderd is met de disk configuratie.

Vroeger, liet men een programma gewoon elke zoveel seconden kijken wat de status was en dat kon bewerkelijk zijn.
Met Apple’s Disk Arbitration is dit niet meer nodig, en ApplePi-Baker maakt hier gul gebruik van. je zult merken dat de nieuwe versie van ApplePi-Baker sneller ziet dat er iets veranderd is wat jouw disks en partities betreft.

Schrijven naar een Disk – Sudo Toegang vs Helper Tool

  N.b. : Met “schrijven naar disk” bedoel ik: het geheel wissen en overschrijven van een disk, zoals je dat bij een Restore ziet.

De oude manier: Direkt of als SUDO

Vroeger kon je nog direkt naar een disk schrijven, zonder enig probleem. Natuurlijk was dat wel een beetje een veiligheidsprobleempje … een kwaadwillend programma kon zo je disk wissen.

Om dat te voorkomen werd het zogenaamde “sudo access” (admin toegang) nodig, als je een hele disk wilde overschrijven. We gebruiken dat in de oudere ApplePi-Baker versies (1.x). We starten dan het command-line programma (like “dd”) gewoon met sudo rechten.

Dit kwam wel met wat onhandigheden, zoals het steeds moeten invoeren van het sudo wachtwoord bij elke start van ApplePi-Baker.
Je zult zien dat andere soortgelijke tools dit nog steeds het geval is.

De betere manier: Helper Tool

Apple heeft hierop een antwoord bedacht, in de vorm van een zogenaamde “Privileged Helper Tool“.

Een Helper Tool dus met extra privileges.
Het Helper Tool is eigenlijk een klein programma, gemaakt voor een enkele specifiek taak, en wordt automatisch gestart en beheerd door launchd zodra de “hoofd” applicatie de specifieke taak wil uitvoeren (het schrijven naar disk).
Voor meer technische details kun je mijn artikel SMJobBless: Elevated Privileges in Lazarus Pascal lezen.

Echter, om veiligheid te handhaven moet er wel aan een aantal criteria voldaan worden.

Helper Tool: Veiligheid

Voor we aan de slag kunnen met de Helper Tool, moeten we in het “hoofd” programma definiëren dat Helper Tool bestaat, en welke criteria vereist zijn (o.a. dat de Helper Tool gesigned moet zijn door een specifieke developer – ikke dus).
Daarnaast moeten we in de Helper Tool definiëren welke “hoofd” applicatie de Helper Tool mag aanroepen (met bijbehorende criteria).

Uiteraard moeten beide applicatie ook nog eens gesigned worden, zodat theoretisch niemand de details meer kan veranderen.

Overigens; als men een Helper tool signed, dan is het ineens niet meer uitvoerbaar door de eindgebruiker. Alleen “launchd” kan het nog uitvoeren..

Voor de hoofd applicatie de Helper tool kan starten, zal de Helper Tool eerst moeten worden geïnstalleerd (in /Library/PrivilegedHelperTools/ ) en dat kan alleen maar gedaan worden door “launchd”. Hiervoor moet de eindgebruiker expliciet toestemming geven, dus zonder die toestemming wordt de Helper Tool dus niet geïnstalleerd (en werkt ApplePi-Baker dus NIET).

Eenmaal geïnstalleerd, hoeft de eindgebruiker geen wachtwoord meer op te geven, zodra de Helper Tool gebruikt gaat worden.

N.b. : ApplePi-Baker zal de Helper Tool installeren, zodra je ApplePi-Baker voor de eerste keer start, of als je een update van ApplePi-Baker installeert die met een nieuw Helper Tool komt.

Verkleinen en vergroten van Linux Partities

Vanaf versie 2.1.0, is er de optie om IMG bestanden te vergroten en verkleinen.
Beter gezegd; de optie om een Linux Ext2, Ext3 of Ext4 partitie kleiner of groter te maken, op een disks welke met MBR (Master Boot record) is geïnitialiseerd – wat redelijk standaard is voor Raspberry Pi images.

Er zijn een aantal redenen waarom ik dit heb geïmplementeerd;

Als eerste is er het erg kwalijke verschijnsel dat SD-kaarten, ook al zijn ze hetzelfde merk en model, vaak een net andere capaciteit hebben. Uiteraard kan dat een probleem zijn als je een backup wilt restoren naar een SD-kaart die net een paar bytes kleiner is.

De tweede reden is de optie om een restore te doen naar een SD-kaart of disk welke niet dezelfde capaciteit heeft.
Leuk dat we een backup kunnen maken van een 16Gb kaartje, maar deze dan niet kunnen restoren naar een 8Gb kaartje.
Uiteraard mag de gebruikte data in de backup niet groter zijn dan de capaciteit van de SD-kaart waar we het heen willen kopiëren.
Dit is dus geen generieke truuk die magisch 16Gb maar 8Gb groot maakt.
Maar het komt wel erg vaak voor dat van de 16Gb, als voorbeeld, maar een deel gebruikt wordt.
Dat ongebruikte deel kunnen we dan weg halen, waardoor de IMG misschien wel op een 8Gb kaartje past.

De derde reden is dat onze backups compacter kunnen zijn, en dus minder ruimte in beslag nemen.

N.b.: Deze optie vereist wel meer tijd dan een normale backup of restore.

N.b.: Tijdens een backup wordt de originele disk of SD-kaart natuurlijk NIET aangetast of veranderd.

Ondersteunde Partities

Om te kunnen verkleinen of vergroten, moet wel aan de volgende condities worden voldaan;
– De SD-card of disk moet met MBR zijn geïnitialiseerd
– De partitie is een Linux partitie ($83)
– De partitie heeft een Ext2, Ext3 of Ext4 filesystem

IMG Kleiner Maken

Tijdens een backup, indien deze optie aanstaat, zal ApplePi-Baker eerst een volledige backup naar een IMG bestand maken.
Als dat klaar is, dan wordt de Linux partitie er uit gehaald, filesystem integrity gecontroleerd, en de partitie zo klein mogelijk gemaakt.
Na het aanpassen van de omvang van de partite, wordt ook de partitie tabel (in het IMG bestand) geüpdate.
Als dat allemaal gedaan is, wordt alles weer samen gevoegd, wat meestal in een veel kleiner IMG bestand geeft.

Indien je compressie hebt gekozen voor de opslag, dan zal daarna het IMG bestand gecomprimeerd worden.

IMG Groter Maken

De gedachte achter deze optie, is het maximaliseren van het gebruik van de beschikbare opslagcapaciteit van een disk of SD-kaart.

Net als bij het kleiner maken van de IMG, moeten we ook hier weer de Linux partitie uit het IMG bestand halen.
Mocht het origineel gecomprimeerd zijn, dan zal ApplePi-Baker dit automatisch voor je uitpakken.
Daarna wordt de Linux partitie vergroot zodat de hele IMG zoveel mogelijk ruimte van de SD-kaart of disk zal gaan gebruiken.
Uiteraard is hier ook weer een update van de partitie tabel nodig.

ApplePi-Baker Installeren

Voor we met ApplePi-Baker aan de slag kunnen, moeten we het natuurlijk eerst downloaden en installeren.

Na het downloaden van het DMG bestand, dubbel klik het DMG bestand, en sleep “ApplePi-Baker” naar jouw “Applications” map (“Programma’s”).

Download ApplePi-Baker

  Voor wie een link op zijn/haar website wilt plaatsen, de volgende link wijst altijd naar de meest actuele versie: https://www.tweaking4all.com/ApplePi-Baker2.dmg

Niet verplicht, maar wel gewaardeerd: een “vindt ik leuk” bij ApplePi-Baker op Alternative.to te geven … 

DOWNLOAD - ApplePi-Baker V2 

Platform: Mac OS X
Bestand: ApplePi-Baker-v2.1.6.dmg
Versie: 2.1.6
Omvang: 3.8 MiB
Datum: 15 aug 2019
 Download Nu 

ApplePi-Baker de eerste keer starten

Als je ApplePi-Baker voor de eerste keer start (vanuit de “Programma’s” folder!), dan presenteert het meteen een dialoog die om toestemming vraagt om de Helper Tool te installeren.

ApplePi-Baker - Installeer Helper Tool

ApplePi-Baker – Installeer Helper Tool

De Helper Tool wordt door launchd vervolgens in /Library/PrivilegedHelperTools/ geplaatst.

Het doel van de Helper Tool is het direct lezen en schrijven van en naar disk (vroeger hadden we hier het “sudo” wachtwoord nodig).

Na installatie, wordt jouw wachtwoord niet meer gevraagd, ook niet als je ApplePi-Baker opnieuw start in de toekomst, en jouw wachtwoord staat ook nergens opgeslagen (deze hele procedure wordt door macOS uitgevoerd en ApplePi-Baker heeft hier niets mee van doen).

Er is maar 1 situatie waar jouw wachtwoord nog een keer gevraagd zou worden; namelijk als een nieuw versie van de helper tool geinstalleerd wordt (b.v. bij een nieuwe ApplePi-Baker versie), of als de Helper Tool ontbreekt (b.v. handmatig weggehaald).

Theme Ondersteuning

Met de komst van macOS Mojave (10.14) wordt nu eindelijk het zogenaamde “Dark Theme” officieel en volledig ondersteund door macOS, en uiteraard heb ik dat meegenomen in ApplePi-Baker.
Ondersteuning in oudere macOS versie kan variëren – maar ik adviseer sowieso om jouw macOS up-to-date te houden. Uiteraard begrijp ook dat niet elke Mac ondersteund wordt in nieuwere macOS versie, maar die gebruikers zijn dan op mazzel of het light-theme aangewezen.

Standaard gebruikt ApplePi-Baker het Theme wat men in het systeem heeft gekozen (Use System Theme).

Je kunt ook een theme forceren naar b.v. het klassieke Light Theme (Aqua) of het nieuwere Dark Theme.

je vindt deze instellingen in het ApplePi-Baker menu.

ApplePi-Baker - kies het gewenste Thema

ApplePi-Baker – kies het gewenste Thema

ApplePi-Baker - Licht vs Donker Thema

ApplePi-Baker – Licht vs Donker Thema

Verwijderen van ApplePi-Baker

Ik zal de eerste zijn die z’n Mac schoon wil houden, en daar komt bij dat een programma soms niet voor eeuwig op de Mac hoeft te staan, of misschien valt het programma tegen (feedback altijd welkom). Dus hier wat je moet doen om alle sporen van ApplePi-Baker weg te halen;

 1. Sleep ‘ApplePi-Baker” van “Programma’s” naar de Prullenbak, en maak de prullenbak vervolgens leeg.
 2. Verwijder vervolgens de Preferences directory /Users/<jouwgebruiksnaam>/Library/Preferences/ApplePi-Baker.
 3. En verwijder de Helper Tool in Finder (of Terminal): /Library/PrivilegedHelperTools/com.tweaking4all.ApplePiBakerHelper

De Basis functies

In dit hoofdstuk loop ik door de basisfuncties van ApplePi-baker: het maken van een backup en het doen van een restore.
In het hierop volgende hoofdstuk ga ik dieper in op de andere functies die ApplePi-Baker heeft te bieden.

Om te beginnen: het scherm is in drie verticale delen verdeeld; Select Disk, Backup en Restore.
De gedachte hierachter is:

 • Selecteer een Disk
 • Kies een actie (back of restore)
 • Op basis van de gekozen actie; kies een bestand
 • Wacht tot de actie klaar is

Stap 1A – Selecteer een Disk

In de meest linkse kolom klik je op “Select a disk” tekst of op de hard drive icon.
Er verschijnt een popup menu met beschikbare geschikte disks.

Als het menu leeg is, dan heb je dus geen disk aangesloten op jouw Mac die geschikt is voor Backup of restore.
Niet vergeten: ApplePi-baker ondersteund bewust de systeem disk NIET.

Selecteer 1 of meer disks

Selecteer 1 of meer disks

Na disk selectie, zul je zien dat de disk nu onder de ikoon vermeld staat -zie figuur 5 hieronder.
Het rode kruisje “x” kan gebruikt worden om de disk weer te verwijderen van de lijst.

Geselecteerde Disk

Geselecteerde Disk

Stap 1B – Selectie van Meerdere Disks (alleen voor Restore!)

ApplePi-Baker ondersteund, alleen voor Restore, het gebruik van meerdere disks. Door nogmaals op de drive icon of tekst te klikken kun je aanvullende disks selecteren en toevoegen aan de lijst.

Het schrijven naar meerdere disks gaat als volgt:
– Lees data van de bron, schrijf de data naar disk 1, schrijf de data naar disk 2,
– Lees weer data van de bron, schrijf de data naar disk 1, schrijf de data naar disk 2,
– En lees alweer data van de bron, schrijf de data naar disk 1, schrijf de data naar disk 2,
– etc.

N.b. :
– Je kunt een disk natuurlijk maar 1x toevoegen aan de lijst,…
– Disks in de lijst worden alfabetisch gesorteerd.

Selectie van meerdere disks

Selectie van meerdere disks

Stap 2 – Backup of Restore

In deze tweede stap maken we dus een keuze: Backup of Restore.
Ook hier weer; klik op de ikoon die bij de actie staat die je in gedachten hebt.

N.b. :
– Als je een “Read-Only” disk hebt toegevoegd aan de lijst, dan kun je alleen maar een Back doen – De “Restore” optie blijft grijs.
– Mocht je meer dan 1 disk in de lijst hebben, dan kun je alleen maar een Restore doen – de “Backup” optie blijft grijs.
– Als je beiden hebt gedaan (Read-only disk en meerdere disks) dan werkt zowel Backup als Restore NIET.

Waarschuwing :
Niet alle SD-card lezers letten op het “Read-Only” schuifje van oudere SD cards.
In dat geval, weet jouw Mac ook niet beter dan dat dit een Read/Write disk is – en data zal werkelijk overschreven worden bij een restore!

Op basis van jouw selectie zal een bestand dialoog openen.

Backup: Hier kies je de bestandsnaam en het gewenste formaat.
Restore: Hier selecteer je het bestand waar de restore vandaan moet komen. Het formaat wordt geheel automatisch gedetecteerd en als je een archief kiest met meerdere bestanden, dan zal ApplePi-Baker je vragen welk van deze bestanden in het archief je wil gaan gebruiken.

 Waarschuwing :
Voor TBZ, TGZ, TLZ en TXZ bestanden staat standaar de “Find First File in Archive” mode aan. Dit wil zeggen dat ApplePi-Baker meteen het eerste bestand in het archief gebruikt.
Hierdoor gaat het werken met deze bestanden veel sneller, maar dit kan problematisch zijn voor archieven met meerdere bestanden erin. Zie “Aan of Uit zetten van Full Archive Seek Mode” voor meer details.

Stap 3 – Koffie en een Koekje …?

Dit is de laatste stap: het wachten tot het proces klaar is.

Overigens, tijdens het process laat de ApplePi-Baker dock icon ook de voortgang zien in procent, en als het proces klaar is, dan gaat de dock icon stuiteren (mits ApplePi-Baker niet de focu heeft – zoals gebruikelijk bij macOS applicaties).

Dock Icon geeft voortgang weer

Dock Icon geeft voortgang weer

ApplePi-Baker geeft een waar geschatte waarden aan:

 • Average speed, de gemiddelde snelheid gedurende het proces – in vergelijking met de oude ApplePi-Baker, net zo snel of sneller.
 • Estimated completion time, het verwachte tijdstip dat ApplePi-Baker schat klaar te zijn met het proces.
 • Time Left, het aantal uren/minuten/seconden dat ApplePi-Baker verwacht nog bezig te zijn.

De grote “ Abort” knop zit er voor de lol – Just kidding! Uiteraard kun je hiermee het proces afbreken.

Voortgang eenvoudig te volgen

Voortgang eenvoudig te volgen

Aanvullende Functies en Opties

ApplePi-Baker bouwen is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby dus ik heb wat leuke functies toegevoegd die ik zelf wel handig vond.

Onder in het beeld zie je wat icoontjes. “Functions” links en “Options” rechts.

ApplePi-Baker Functies en Options
Icon Functie/Optie
Functie: Geavanceerde functies en disk informatie Geavanceerd Disk Panel
Dit laat veel details zien m.b.t. tot de disk en partities die jouw Mac op dit moment beschikbaar heeft. Daarnaast heb je hier toegang tot extra disk functies zoals mount, unmount, create NOOBs, etc. – meer details hieronder.
ApplePi-Baker - Website Help Ga naar Tweaking4All.com
Opent deze pagina, voor het geval je hulp of informatie zoekt.
Functie: Over ApplePi-Baker Over ApplePi-Baker
Hier vind je versie informatie en dankbetuiging aan derden.
Optie: Log Window Laat een Log-Window zien
Opent een klein venster onder ApplePi-Baker met daarin alle berichten die langs zijn gekomen. Ik geef hier zelf de voorkeur aan, over notificaties – en ik kan zien wat de afgelopen meldingen waren.
Verklein of Vergroot Linux Partitie Verkleinen of Vergroten van Linux partitie
Tijdens backup: Maak de Linux partitie in de backup zo klein mogelijk.
Tijdens restore: Maak de Linux partitie zo groot mogelijk tijdens de restore.
Full Archive Seek Mode Full Archive Seek Mode
Dit is specifiek voor Tar BZip, Tar GZip, Tar LZip en Tar XZ bestanden, andere formaten doen hier niets mee. Zie uitleg hieronder.
Optie: Auto Eject Auto Eject
Indien aangezet dan zal ApplePi-Baker, na een restore, automatisch de betreffende disks ejecten.
(waarbij Eject = Unmount alle partitions van betreffende disks(s) en Eject de disk(s))
Optie: SSH aanzetten Aanzetten van SSH
Deze op is handig voor Raspberry Pi die dit ondersteunen. SSH toegang wordt aangezet door op de eerste gemounte partitie het bestand “ssh” te plaatsen. Bij bepaalde images zet dit effectief SSH toegang aan, ideaal voor een headless Raspberry Pi configuratie.
Merk op : Dit werkt dus alleen voor Raspberry Pi images die dit ondersteunen.
Notificaties AAN/UIT zetten Notificaties
Dit zet macOS notificaties aan/uit.

Verkleinen of vergroten van Linux partitie

Met deze optie wordt een Linux partitie zo klein mogelijk gemaakt (in de kopie in bij het maken van een backup) of zo groot mogelijk gemaakt (bij een restore op de target disk of SD-kaart).

Merk wel op dat dit wat extra stappen vereist en het proces zal dus wat meer tijd kosten.

Aan of Uit zetten van Full Archive Seek Mode

  Dit betreft enkel en alleen de Tar BZip, Tar GZip, Tar LZip en Tar XZ formaten. Andere formaten zoals ZIP en 7ZIP doen hier niets mee!

Voor TBZ, TGZ, TLZ en TXZ bestanden, moet Apple-Pi Baker helaas door het hele archief spitten om elk bestand in het archief te vinden, wat best wat tijd in beslag zal nemen.
Omdat het eerste bestand in het archief meteen gevonden wordt, en omdat de meeste archieven van dit formaat slechts een enkel bestand bevatten, zal ApplePi-Baker standaard het eerste bestand pakken voor een Restor.

Normaal gesproken is dat dus geen probleem.

Als een dergelijk echter meerdere bestanden bevat, zoals b.v. een “readme.txt” dan kan het gebeuren dat ApplePi-Baker het verkeerde bestand voor de restore gaat gebruiken.

In dat soort gevallen kun je de “Full Archive Seek” mode aanzetten en als er meerdere bestanden in het archief gevonden zijn, kan de gebruiker uit een lijst kiezen welk bestand gebruikt gaat worden.

Log Window

Als je meer details wilt zien m.b.t. wat ApplePi-Baker aan het doen is, of als we een probleem willen oplossen, dan kan het log venster handig zijn.

Je kunt het log venster aan/uit zetten door op de “Show Log-Window” knop te klikken.
Met rechts op het log venster klikken, biedt een popup menu met wat handige opties:

 • Copy Log to Clipboard – naar klembord kopiëren van de log
 • Save Log to File – Opslaan van de log als bestand
 • Clear the log – Log venster leeg maken
Log Venster

Log Venster

Geavanceerd Disk Panel

Eigenlijk wilde ik ApplePi-Baker lekker simpel houden, en ik denk dat dit ook gelukt is (hoop ik).

Maar na jaren ervaring met de vorige ApplePi-Baker versie heb ik gemerkt dat wat extra informatie en wat handige functies niet verkeerd zijn.

Geavanceerde Disk Informatie

In het Geavanceerd Disk Panel, kun je alle disks onderzoeken (ook al kun je ze niet zien in Finder) die aan jouw Mac hangen – inclusief gemounte ISO/DMG/IMG bestanden.

De disks die oranje zijn, worden door ApplePi-Baker niet ondersteund voor backup of restore, omdat het systeem disks zijn.
Wat acurater: dit zijn disks die je niet kunt ejecten (misschien dat ik dat in de toekomst aanpas).

N.b. : Rechts boven zie je een disk icoontje. Als deze grijs is, dan worden alleen de ondersteunde disks weergegeven.

Per disk, zie je hoe het verbonden is met jouw Mac, welk merk en model het is (indien de fabrikant deze informatie correct aanbiedt), de capaciteit, de partities, devicenaam (in /dev/), etc.

Per partition zie je ook weer device naam (/dev/diskXsY), de disk label wat voor soort partitie het is – inclusief omvang, file system, etc, indien beschikbaar.

N.b. : Als een partitie schuin gedrukt staat, dan wil dit zeggen dat deze partitie NIET is gemount.

 

Klooien met Systeemdisks en Systeem Partities … eigen risico!

Stel je krijgt het idiote idee om te proberen of je jouw systeem disk kunt ejecten (ik geef het toe; ik heb het geprobeerd!), dan zal jouw Mac melden dat dit niet kan, en alles is OK. Dit geldt ook voor mount en unmount.
Althans … dat was mijn ervaring.

Ongeacht mijn ervaringen:
Klooi niet met de Systeemdisk of Systeem Partities (zoals het mounten van een EFI partitie) tenzij je weet waar je mee bezig bent.

Geavanceerde Disk Details

Geavanceerde Disk Details

CoreStorage Chaos

Met de manier waarop Apple tegenwoordig met disks om gaat (CoreStorage), kun je nog weleens verwarrende informatie zien.

Op basis van onderstaand voorbeeld:

Het lijkt erop dat ik 2 grote disks in mijn Mac heb. Een 1Tb disk (disk0) en een disk van 744Gb (disk).
Echter; Mijn 1Tb SSD (disk0) bevat de virtuele image van disk1 en ik heb werkelijk maar 1 SSD in mijn Mac (disk0).

Als je kijkt naar de partitie /dev/disk0s2 – een “Apple File System (AFPS) Physical Storage”.
Fusion disk bezitters zullen iets vergelijkbaars zien, soms zelfs met nog een extra laag erin.

Als je nu naar /dev/disk1 kijkt, dan zie je “Synthesized Disk – Physical Store on partition /dev/disk0s2”.
Deze nep (virtueel) disk “/dev/disk1” woont dus eigenlijk op de partitie /dev/disk0s2.

Deze virtuele disks komen met een probleem wat je bij conventionele disks niet ziet; ze zijn flexibel en krimpen of groeien naar behoefte. Ze hebben dus geen vaste omvang, maar wel een maximale omvang (de partitie waar ze op “wonen”). Vandaar dat deze partitie dus geen omvang aangeven en in plaats daarvan “(virtual)” weergeven.

Extra Disk Functies

Als je nu een disk of partitie met rechts aan klikt (of CTRL + links klik) dan verschijnt er een menu met verschillende handige opties:

Extra Disk Functies

Extra Disk Functies

De beschikbaarheid van opties hangt af van het geselecteerde item.

Er zijn wat opties zoals je kunt zien:

 

ApplePi-Baker Disk Functies
Functie Doel
Select this Disk (/dev/diskX) Voeg geselecteerde disk aan de lijst toe voor backup of restore
(dubbel klik doet hetzelfde)
Eject Disk Eject een geselecteerde disk (unmount alle partities en eject disk)
Mount Volume Dit zal proberen een partitie te mounten
Unmount Volume Hiermee proberen we een partitie te unmounten
Reveal in Finder Als een partitie is gemount, dan kun je hiermee het mount pad
openen in Finder
Prepare Disk for NOOBs use Dit wist de geselecteerde disk, maakt er een enkele FAT partitie op,
en dus klaar voor gebruik met NOOBS
Expand All Maakt alle disk details zichtbaar, van alle disks
Collapse All Klapt het zaakje in, zodat je alleen de disks ziet
Copy Structure to Clipboard as Text Kopieert de structuur in het venster naar het klembord als tekst
Copy All Drive Details to Clipboard as Text Dit kopieert alle drive details als tekst naar het klembord
Copy Partition Table Info from Selected Disk  Kopieer partitie info van geselecteerde disk (debugging)
Copy Partition Table Info from IMG file Kopieer partitie info van geselecteerd IMG bestand (debugging)
Close Advanced Disk Panel Sluit het Geavanceerde Disk Panel

Doorgeven van Feedback en het Rapporteren van Problemen

Uiteraard is geen programma perfect, dus je kunt hieronder feedback of problemen rapporteren …
Niet vergeten: ik doe dit voor de lol, en ben dus geen persoonlijke helpdesk die 24/7 klaar staat.

Bij problemen: Vermeldt ALTIJD Versie Informatie!

Vermeldt altijd macOS en ApplePi-Baker versie informatie.

Ik heb dat zelfs eenvoudig gemaakt, door een functie in de “About”.

Open “About” (klik  Functie: Over ApplePi-Baker), klik met rechts op de versie info links boven in de hoek, en selecteer “Copy Version Information“.
Je kunt deze informatie nu bij je probleem plaatsen.

Bij problemen: Plaats NOOIT enorme log lijsten in de opmerkingen!

Om het e.e.a. leesbaar te houden, plaats nooit enorme lijsten zoals log files of log dumps in de opmerkingen sectie hieronder.
Je bereikt er niks mee en je maakt het alleen maar moeilijker voor andere bezoekers/gebruikers.

Als ik een log nodig heb, dan laat ik het je weten.
Mocht je echt graag een log of lijst willen plaatsen, plaats ze dan in het Raspberry Pi Forum of in het MacOS X Software forum.

 

Donatie opties


Donaties worden zeer gewaardeerd maar zijn echt niet verplicht. Donaties worden gebruikt om de web-hosting kosten te dekken, hard- of software aan te schaffen voor projecten die we hier bespreken, of zo nu en dan voor een pilsje of een kopje koffie!

Reacties


Er zijn 16 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 16 mei, 2019 - 14:36 - Marc - Auteur: Opmerking Link

  Allereerst dank voor deze versie. De interface ziet goed en duidelijk uit.

  Ik ondervind op mijn 27″ iMac 2014 echter een groot probleem, de snelheden zijn meer dan gehalveerd bij het freezen van een SD kaart. Waar ik met 1.9.5 met gemak rond de 84mb.s tijdens het backup-en haal, is de snelheid in de laatste versie gezakt naar rond de 30 mb/s. Ik heb een restore niet getest.

  Groet,

  Marc

  Beantwoorden

  Marc

  • 16 mei, 2019 - 15:00 - hans - Auteur: Opmerking Link

   Hoi Marc,

   Als eerst dank voor het compliment, en dank voor de feedback.

   Het verbaast me dat jouw snelheid zo significant inzakt tijdens een backup, iets wat ikzelf en testers niet hebben ondervonden.

   Uiteraard wil ik graag proberen te achterhalen wat het probleem kan zijn;

   1. Heb je de backup tijden ooit met een stopwatch geklokt?
   Misschien heb ik ergens een rekenfout gemaakt bij een van de ApplePi-Baker versies, en wordt de snelheid te traag of te optimistisch weergegeven.

   2. Naar welk formaat doe je de backup?
   Ik neem aan dat je compressie gebruikt, en misschien is het een formaat dat niet supersnel is.
   Een goede test is voor beide ApplePi-Baker versies het IMG formaat te gebruiken.

   Uiteraard neem ik aan dat je dezelfde SD-card/USB disk gebruikt, etc.
   Ik merk zelf namelijk dat merk/model nogal kan uitmaken, en bij SD-kaarten zie ik verschillen afhankelijk van de SD-kaart lezer en het gebruik van USB2 vs USB3 poorten.

   Beantwoorden

   hans

  • 22 mei, 2019 - 14:02 - hans - Auteur: Opmerking Link

   Hoi Marc,

   na flink wat testen heb ik het probleem gevonden.
   Zou je interesse hebben in het uitproberen van een test versie?
   Op mijn Mac haal ik consistent een iets hogere snelheid als de oude ApplePi-Baker.

   Beantwoorden

   hans

 • 23 mei, 2019 - 16:06 - hans - Auteur: Opmerking Link

  Open uitnodiging om 2.1.0 beta (download hier) te testen.

  Versie 2.1.0 komt met significante updates;

  – significante impact op snelheid (tijdens het testen tot bijna 3x sneller dan v2.0.0),
  – geoptimaliseerde backup (niet gepartitioneerde delen van de disk worden overgeslagen),
  – optioneel verkleinen of vergroten van Linux partities.

  Aangezien ik zelf niet al te veel mac’s ter beschikking heb, hoor ik graag feedback van andere Mac gebruikers.

  Beantwoorden

  hans

 • 31 mei, 2019 - 13:54 - hans - Auteur: Opmerking Link

  UPDATE: ApplePi-Baker 2.1.0 beschikbaar

  De nieuwe versie is niet alleen sneller (tot 3x) maar kan nu ook Linux partities kleiner (backup) en groter (restore) maken.
  Of te wel de zogenaamde “Shrink Pi” functie.

  Beantwoorden

  hans

 • 1 jun, 2019 - 12:50 - hans - Auteur: Opmerking Link

  UPDATE: ApplePi-Baker 2.1.1 beschikbaar

  Bug fix ivm directories die [ en ] in de naam gebruiken.

  Beantwoorden

  hans

 • 1 jun, 2019 - 23:29 - hans - Auteur: Opmerking Link

  UPDATE: ApplePi-Baker 2.1.2 beschikbaar

  Lost een klein cosmetisch probleem op, waarbij op sommig Mac’s bepaalde knoppen niet of niet correct werden weergegeven.
  Dit bleek alleen Mac’s te betreffen die geen discrete GPU hebben (dus Mac’s met alleen geïntegreerde Intel Graphics).

  Beantwoorden

  hans

 • 2 jun, 2019 - 23:12 - hans - Auteur: Opmerking Link

  UPDATE: ApplePi-Baker 2.1.3 beschikbaar

  Bug opgelost: Restore een IMG, welke geen Linux partitie heeft, en “expand” partitie staat toch aan.
  Cosmetische bug: uitzetten van bepaalde opties tijdens backup of restore.

  Beantwoorden

  hans

 • 17 jul, 2019 - 11:50 - Loe Opmerking Link

  Dag Hans,

  Ik ben in het bezit van een vijftal microcomputers, waaronder een Cubietruck.

  Alleen bij het maken van een backup, terwijl de optie ‘shrink’ aan staat en de Cubietruck géén aparte (fat) bootpartitie heeft, komt het regelematig voor, dat Apple Pi Baker na het shrinken de tijdelijke file niet meer vind om mee verder tegaan.

  Getest onder Macos Catalina, laatste beta en de versie 2.1.3 van de bakker.

  Voor de rest?

  Geweldig programma! Kan nu eindelijk 8 Gb. images terugzetten op zgn. 8 Gb. sd-cards (die eigenlijk slechts 7,6 Gb. zijn).

  Nogmaals, een prachtprogramma.

  Groet,

  Loe

  Beantwoorden

  Loe

  • 17 jul, 2019 - 13:50 - hans - Auteur: Opmerking Link

   Hoi Loe,

   mooi om te horen dat je APB waardeert, en geweldig dat je uitgebreide feedback geeft! 

   Ik zit hier al even mee te prullen en kan zo 1-2-3 het “niet vinden van de tmp file” niet reproduceren – dus ik ben op zoek naar een aantal stappen om deze foutmelding te krijgen.
   Je bent niet de enige die hier tegenaan liep, dus het is een bug die opgelost dient te worden. Suggesties zijn welkom.

   Ik heb zelf Catalina nog niet geïnstalleerd, en hoofdzakelijk omdat ik in het verleden (Mojave onder andere) veel tijd ben kwijt geraakt door bugs te proberen op te lossen die niet aan APB lagen maar in het OS zelf. Dat wil ik graag vermijden. 
   Ik kan proberen een virtuele machine op te zetten, maar dat gaat even tijd kosten.

   Als je wilt, dan kunnen we per email communiceren; webmaster at tweaking4all dot com. Ik wil dit soort problemen graag oplossen 

   Beantwoorden

   hans

 • 17 jul, 2019 - 12:35 - Loe Opmerking Link

  Het wordt nog vreemder Hans,

  Dezelfde sd-card wordt herkend. Macos vraagt vervolgens wat ik met deze, door hem/haar niet te lezen card moet doen. Normaliter klik ik op ‘negeer’ en kan dan in Baker de schijf selecteren. Nu echter verdwijnt de schijf!

  Als ik echter de vraag negeer en probeer de schijf te selecteren, bestaat ie niet. Maar wel in het uitgebreide disk-menu!. Vervolgens klik ik “deze schijf gebruiken”…maar dan wordt het raar: Baker selecteert de interne ssd. Dat had ik even niet in de gaten en startte ‘gewoon’ de backup, totdat ik er achter kwam, dat dit niet bedoeling was.

  Help!

  Gr. Loe

  Beantwoorden

  Loe

  • 17 jul, 2019 - 12:36 - Loe Opmerking Link

   Ik vergat nog te vermelden Hans, dat ik intussen een nieuwere beta van Catalina heb geïnstalleerd vanmorgen.

   Ander gedrag dus dan gisteren….

   Beantwoorden

   Loe

 • 17 jul, 2019 - 13:09 - Loe Opmerking Link

  Tenslotte….

  Intussen een andere sd-card kunnen kopiëren. Daarna die van de Cubietruck nog eens geprobeerd: geen succes, totdat ik Apple Pi Baker afsloot en opnieuw startte. Toen werd de card wel herkend en kon ik als voorheen een backup maken naar .img.

  Beantwoorden

  Loe

 • 8 sep, 2019 - 17:43 - David Opmerking Link

  Na een stommiteit van mijn kant nu een backup van eind augustus aan het terugzetten. Een IMG van 32G want een gecomprimeerde backup ging heeel lang duren. Helaas ziet het er naar uit dat de restore ook een dikke twee uur gaat duren naar de usb-stick (usb3) van de RasPi. Is dat normaal? Nou ja, als het maar werkt….!

  Beantwoorden

  David

  • 9 sep, 2019 - 9:45 - David Opmerking Link

   ‘edit’

   Restore geslaagd. Iets minder dan 2,5 uur geduurd, op een macbookPro 15” 2017. Traag maar succesvol. Liever dat dan snel en mislukt :D

   Beantwoorden

   David

  • 9 sep, 2019 - 11:12 - hans - Auteur: Opmerking Link

   Hoi David,

   excuses voor de late reactie 

   Mooi dat het gelukt is, maar 2 uur lijkt me inderdaad wel een beetje lang voor een USB 3 stick.
   Bij een SD kaartje kan ik me die snelheid wel voorstellen, maar voor USB 3 hoop je dan toch op een betere snelheid.

   Ik probeer het net op mijn Mac Pro (2013 – USB 3 stick van Lexar) geprobeerd.
   Backup maken: 14 minuten.
   Restore: 11 minuten.

   Dit doet me denken dat er iets niet helemaal lekker loopt in jouw geval.
   Ik denk dan aan;
   – slome of slechte USB stick,
   – niet zo optimale USB-c naar USB-3 adapter op jouw MacBook Pro,
   – backup bestand dat op een slome disk staat,
   – USB stick of USB adapter is USB 2.x,
   – Andere applicatie(s) die zich met het e.e.a. bemoeien (virus scanner, disk schoonmaak utility, FUSE of andere filesystem support middelen).

   2½ uur is dus echt veel te langzaam voor de combinatie die je gebruikt.

   Beantwoorden

   hansJouw opmerking ...

Vriendelijk verzoek om hier geen lange bestanden te posten (zoals source codes, log bestanden of config bestand). Gebruik het Forum hiervoor.

Deel:
*
*
Stuur me een notificatie van nieuwe opmerkingen (email).
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken op opmerkingen te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor de weergave van Avatars.
Tweaking4All deelt jouw email adressen NOOIT.