Pagina1 van 1

Android – Bestanden overzetten van en naar een Android Toestel

Android – Bestanden overzetten van en naar een Android Toestel
   4

Bestanden overzetten van en naar een Android toestel bleek verassend problematisch toen ik schermafbeeldingen wilde overzetten voor een artikel. Het lijkt erop dat Android in dezelfde richting gaat als Apple – Lekker alles afsluiten voor de gebruiker. Iets wat misschien een goed idee lijkt, maar in de praktijk toch een slecht idee blijkt te zijn.

De methode die je kiest om bestand te kopiëren naar en van een Android toestel blijkt van een aantal zaken af te hangen zoals de Android versie op jouw toestel, het besturingssysteem van jouw computer, en de [niet] beschikbare programma’s om je hiermee te helpen.

In dit wat langere artikel laat ik je verschillende methoden zien en een paar tips en trucs om problemen te verhelpen.
Bestandsoverdracht Opties

Let erop dat bepaalde methoden specifiek zijn voor de Android versie van jouw toestel. Indien nodig, raad pleeg dit artikel voor het bepalen van jouw Android versie.

Ik heb ook opties toegevoegd die onafhankelijk zijn van de Android versie, waarbij de FTP Server optie mijn favoriet is.

Het is geheel aan jouw welke methode je wilt gebruiken.

Ik heb de methoden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

 

Merk op : Er zijn erg weinig toestellen uitgeleverd met Android 3.x uitgeleverd. Het leeuwen deel van de Android toestelln draait 2.x of 4.x.
Android 3.x hoort zich vergelijkbaar te gedragen als een Android 4.x toestel.

Programma’s van de fabrikant … 

Een aantal fabrikanten levert een programma mee waarmee je jouw Android kunt beheren (b.v. Samsung KIES, HTC Sync Manager, etc.) vaak werken die prima als je er voor zorgt dat je altijd de meest recente versie gebruikt. Soms zijn ze ook de oorzaak van ongewenste problemen (KIES is berucht wat dat betreft onder MacOS X).

Bestandsomvang beperkingen Android … 

Bestanden die je naar een Android toestel wilt kopiëren blijven het beste onder de 4Gb omdat het bestandssysteem van de Android grotere bestanden niet aankan. Modernere Android toestellen zouden deze beperkingen niet meer moeten hebben, maar het hangt sterk af van wat de fabrikant geïmplementeerd heeft.

Geen extra opties nodig! 

geen van e beschreven methoden hier hebben speciale eisen aan jouw Android toestel (zoals het rooten van een toestel). Ieder Android toestel is geschikt voor de beschreven methoden.

 


 

USB Kabel – Android 2.x versies

Overzetten van bestanden met de oudere Android versies (voor versie 3.0) is stuken eenvoudiger. Je steekt de USB kabel die bij jouw toestel zat in jouw toestel en de computer en je bent klaar. De computer ziet jouw telefoon of tablet nu als een harddisk.

Geïllustreerd in onderstaande afbeelding:
Voor je USB kabel aansluit zie je niets m.b.t. USB (1), na het aansluiten van de USB kabel zal jouw Android toestel de kabel herkennen (2), en vervolgens een ikoontje laten zien zolang de kabel aangesloten is (3).

Android ziet de USB verbinding

Android ziet de USB verbinding

De volgende stap is dat je jouw Android moet vertellen dat je het als storage device (opslag media) wilt gaan gebruiken (onderstaande afbeeldingen kunnen er anders uit zien voor jou toestel, maar het principe is hetzelfde). Zet je vinger op het USB ikoontje rechts bovenin en beweeg je vinger omlaag zodat notificaties zichtbaar worden. In de notificaties zie je een “USB connected” melding.

Android USB notificatie

Android USB notificatie

Tik de “USB connected” notificatie aan en een nieuwe venster zal zich open waar je een knop ziet met “Connect USB storage” – druk op deze knop.

Enable Android as Storage for your computer

Enable Android as Storage for your computer

Na een paar seconden zal jouw computer Android herkennen als een externe harddisk – overzetten van bestanden gebeurt net als iedere andere harddisk, met slepen en laten vallen.

Folders zoals “DCIM” (camera foto’s), “Screencapture” (schermafbeeldingen), “download” (downloads van het Internet), “sdcard, “SD” of “external_sd” (de geheugenkaart), “Pictures“, “Movies“, “Videos“, etc zijn relatief veilig om mee te werrekn. Je kunt ook proberen of je toegang het tot andere folders, maar ik zou daar maar niets veranderen.

Merk op : Films, muziek, en TV Sereies die je van Google Play of Amazon hebben kunnen versleuteld zijn en spelen dus niet altijd af op jouw PC.

Hieronder voorbeelden van Windows, MacOS X en Linux (Ubuntu) hoe dit er uit kan zien.

Android 2.x en Windows

Android 2.x en Windows

Android 2.x en MacOS X

Android 2.x en MacOS X

Android 2.x en Linux (Ubuntu)

Android 2.x en Linux (Ubuntu)


 

USB Kabel – Android 4.x versies

Helaas is vooruitgang niet altijd even geweldig. Zo ook met Android 4.x waar de oude Android 2.x methode niet meer werkt.

Het “Mass Storage” (UMS) protocol is vervangen door MTP (Media Transfer Protocol) en PTP (Picture Transfer Protocol). De laatste van de twee heb je misschien al gebruikt zonder het te weten: de meeste digitale camera’s gebruiken het en i dit geval is het bedoeld voor apparaten die het MTP protocol niet herkennen.

Allemaal leuk die technische leut, maar het eind van het verhaal is: de handige Android 2.x methode werkt niet meer.

Merk op : Je zult misschien merken dat het MTP protocol langzamer is als het USB Mass Storage protocol.

De eerste Android 4.x versies en aangepaste versies … 

en aantal van de eerste Android 4.x versies hebben soms nog wel de oude USB Mass Storage optie ingebakken, soms wil dit wel zeggen dat je de USB Debugging mode moet aanzetten. Meer recente 4.x versies ondersteunen het niet tenzij de fabrikant het er toch nog in heeft gezet.

Een aantal van deze speciale versie staan het toe om de oude methode aan te zetten in “USB Storage” onder Settings  Storage  Menu Knop  USB Settings.

Windows

MTP is een brouwsel van de Redmond mannen – Microsoft. Microsoft Windows zou er dus geen problemen meet moeten hebben …

Windows XP

Ik weet dat Windows XP oud is, maar het is en blijft nog steeds een prima Windows versie – zeker voor oudere computers en virtuele computers. Aangezien Windows XP ouder is, heeft het geen MTP ondersteuning ingebakken zitten, maar dat is eenvoudig op te lossen door de meest recente Windows Media Speler (versie 11) te installeren (je vindt het hier en het is gratis).

Je hebt geen aanvullende drivers nodig – erger nog: de aanvullende drivers kunnen voor onverwachte problemen zorgen!

Als je Windows Media Speler hebt geinstalleerd, sluit dan jouw Android aan op de computer en je kunt beginnen met bestanden kopiëren.
Open “Mijn Computer” en kijk onder de “Overige” groep waar je jouw Android toestel zou moeten vinden. Als je jouw apparaat dubbel aan klikt dan zul je waarschijnlijk eerst een harddiskje zien met de naam “Internal Storage”. Dubbel klik het voor toegang tot jouw bestanden.

Android 4.x en Windows XP

Android 4.x en Windows XP

XP problemen oplossen … 

Mijn Asus Nexus 7 had initieel wat problemen met de verbinding welke ik als volgt opgelost heb …
Als na de installatie van Windows Media Speler 11 jouw Android niet verschijnt, volg dan de volgende stappen:

 1. Verbind jouw Android device met de PC via de USB kabel.
  2. Klik met de rechtse muisknop op “Mijn Computer Apparaten beheer“.
  3. Zoek jouw Android apparaat in de lijst (b.v. “Nexus 7”) – er zal zeer waarschijnlijk een geel uitroepteken naast staan.
  4. Klik het met de rechtse muisknop aan en kies uit het menu “Uninstall“.
  5. Verbeek nu de USB verbinding met jouw Android en tel rustig tot 5.
  6. Verbind jouw Android weer met de computer via de USB kabel en Windows zal automatisch de nodige drivers installeren.

7. Open “Mijn Computer” en kijk of je jouw Android onder “Overige” ziet staan.

Windows 7 of 8

Windows 7 en 8 herkennen (als het goed is) jouw Android meteen als een “Portable Device”, en installeert de nodige drivers meteen. Je kunt het apparaat openen net als iedere andere disk drive. Je zult echter niet ieder folder van jouw Android zien, alleen die folders die “veilig” geacht worden – maar genoeg om media te kopiëren.

Open “Mijn Computer” (met de Windows Verkenner). Onder “Portable Devices” zie je vervolgens jouw Android apparaat. Dubble klik het ikoontje en een harddisk ikoontje met de naam “Internal Storage” wordt zichtbaar gemaakt. Dubbel klik het om toegang te krijgen tot jouw bestanden.

Android 4.x en Windows 8

Android 4.x en Windows 8

MacOS X

MacOS X ondersteund MTP (10.8.4) helaas niet, dus we hebben een driver of een programma nodig. Tot dusver heb ik 3 opties gevonden:

 1. Gebruik de Software van de fabrikant die met het toestel geleverd werd,
 2. Gebruik Android File Transfer,
 3. Gebruik XNJB

 

Ik ga geen uitgebreid verhaal ophangen over XNJB omdat het niet ontwikkeld is voor gebruik met Android toestellen maar voor de Creative Nomad MP3 Speler. Het kan traag zijn in het herkennen van jouw Android toestel maar het kopieert redelijk vlot. Je kunt het gratis downloaden van de XNJB website.

Software van de Fabrikant

Ik heb goede en slechte dingen gehoord voor wat de software van de verschillende fabrikanten betreft en je moet er altijd voor zorgen dat je de meest actuele versie hebt (zeker als je Samsung KIES gebruikt!). Omdat dit soort programma’s overladen is met ongewenste functie (voor mij persoonlijk althans) gebruik ik ze nooit – maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet gebruiken. Het gaat er in dit artikel omdat je gebruikt wat het beste werkt voor JOU.

Android File Transfer

Of te wel AFT, is een gratis programma dat wordt aangeboden door Google. Je kunt de meest recente versie downloaden van Google. We bieden het natuurlijk ook hier aan (maar geen garantie dat dit de meest actuele versie is!):

Download - Android File Transfer 

Bestandsnaam:  android-file-transfer.dmg
Platform:  Apple macOS
Versie:  1.0.50
Omvang:  3.2 MB
Datum:  2013-08-05
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Merk op : AFT wordt vaak gezien door Mac gebruikers als een probleem geval, maar dat hoeft het echt zo niet te zijn. Problemen met AFT worden vaak veroorzaakt door andere programma’s of drivers – zie hieronder wat tips en trucs om problemen op te lossen. Let wel op dat AFT absoluut niet de snelste jongen is wat het herkennen van de USB drive, dus een beetje geduld moet je wel hebben.

Na het downloaden van het DMG bestand, open het. Sleep vervolgens het programma naar jouw “Programma’s” folder, en start het vervolgens van daar. Je hoeft het maar 1 keer te starten omdat het hierna automatisch start als je jouw Android apparaat aansluit via de USB (Android 3.0 en nieuwer).

Het gebruik komt overeen met wat je gewend bent van de Finder – je kunt kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Je kunt zelfs bestanden van de Finder of naar de Finder slepen.

Android 4.x op de Mac

Android 4.x op de Mac

Android File Transfer problemen oplossen 

Veel gebruikers maken melding van problemen met Android File Transfer en eerlijk gezegd liep ik zelf tegen een aantal van deze problemen aan.

Hier een aantal tips die mij en anderen geholpen hebben:

 • Samsung KIES veroorzaakt compatibiliteit problemen – vewrijderen KIES lost dit op (zie hieronder).
 • Herstart de Mac – hoe triviaal het ook moge klinken …
 • Controleer of jouw Android apparaat de “MTP” instelling heeft onder de USB instellingen.
  Change the settings on your Android device by going to “Settings”  “Storage”  Tap the menu button in the upper right corner  Select “USB computer connection”   check “Media device (MTP)”.
 • Reboot your Tablet or Phone …

Hoe verwijder je Samsung KIES

 1. Download de KIES installer (hier). Het komt met een uninstaller.
 2. Open het gedownloade DMG bestand en dubble klik het uninstall ikoon:

  Verwijderen van KIES

  Verwijderen van KIES

 3. Na het verwijderen van KIES: Herstart de Mac.

Handmatig verwijderen van de KIES driver

Als je nog steeds problemen ervaart, dan kan het handmatig verwijderen van KIES drivers van de command line.

Open de “Programma’s” folder en klik “Hulpprogramma’s Terminal” en voer onderstaande commano’s in. Het commando “sudo su” zal om jouw paswoord vragen.

Ben ERG voorzichtig dat je geen type fouten maakt – fouten die je maakt onder “sudo su” kunnen behoorlijk radikaal zijn!


1
2
3
4
sudo su
kextunload ssuddrv.kext
cd /System/Library/Extensions
rm -rf ssuddrv.kext

 


 

Linux (Ubuntu)

Tot mijn grote verassing is de ondersteuning voor het leggen van een verbinding, voor het kopiëren van bestanden van een Android toestel, behoorlijk slecht ondersteund. De meeste Linux distributies hebben geen MTP ondersteuning. Ironisch als je bedenkt dat Anroid afgeleid is van Linux.

Als Linux (Ubuntu) gebruiker moet je het GVFS installeren (er zijn alternatieven, zoals MTPFS en GO-MTPFS ik kreeg geen van beiden fatsoenlijk werkende). GVFS is een filesysteem welke toegang geeft tot meerdere protocollen (SFTPFTPWebDAVSMBOBEXMTP etc.), waarbij het MTP protocol door Android 4.x gebruikt wordt.

Ubuntu 12 gebruikers kunnen APT gebruiken om de laatste versie te installeren op de computer – het kan zijn dat dit ook werkt met oudere Ubuntu versie, maar ik heb geen kans gehad om dat te testen.

Er wordt beweerd dat Ubuntu 13, en nieuwer, MTP ondersteuning ingebakken heeft – iets wat ik op dit moment niet kan bevestigen.


1
2
sudo add-apt-repository ppa:langdalepl/gvfs-mtp
sudo apt-get update

Als je de commando’s hebt uitgevoerd, is het sterk aan te raden dat je de “Update Manager” start om er voor te zorgen dat alle onderdelen die voor GVFS nodig zijn, geheel up-to-date zijn.

Herstart jouw PC als de updates klaar zijn. Verbind vervolgens jouw Android toestel via een USB kabel, unlock jouw Android toestel, en het zou nu in de file manager (Nautilus) moeten verschijnen als een drive.

Android 4.x toegang onder Linux

Android 4.x toegang onder Linux


 

Zonder USB Kabel – Alle Android versies

FTP Server

Persoonlijk vindt ik het gebruik van deze oplossing, het gebruik van een FTP Server, erg elegant – geen noodzaak voor kabeltjes, geen gemier met protocollen en besturingssysteem onafhankelijk.

Wat bedoelen we met “FTP Server“?

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol – Een oud (1971!) protocol voor de overdracht van bestanden tussen twee computers. Jouw Android apparaat is ook een computer dus waarom niet, het is precies wat we zoeken. Om FTP te kunnen gebruiken hebben we echter een FTP Server (Android) nodig en een FTP Client (computer). De server geeft toegang tot het filesysteem, zodat de client bestanden kan downloaden, uploaden, hernoemen en zelfs verwijderen van de server.

In dit voorbeeld gebruiken we het programma voor bestandsbeheer als de FTP client – het staat immers al op jouw computer (Windows Verkenner, Mac Finder of Ubuntu Nautilus). Onder normale omstandigheden werkt dit prima, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een speciaal FTP programma te gebruiken. Je kunt dit soort programma’s zowel gratis als commercieel verkrijgen: hier een lijst van veel gebruikte FTP Clients.  Ik kan het gratis Filezilla zeer aanraden (beschikbaar voor Windows, MacOS X en Linux), maar ook zeker het commerciële Forklift (MacOS X).

 • Het is niet aan te raden om de FTP Server continue aan te laten staan – het kan een veiligheidsrisico vormen.
 • Het kopieren van bestanden over Wifi is zeker praktisch maar trager dan kopiëren over USB.

 

Stap 1 – Installer FTP Server op jouw Android Toestel

Voor de FTP Server gaan we, in mijn opinie, gebruik maken van een van de eenvoudigste FTP Servers voor Android: FTP Server (Demo).

SwiFTP FTP Server - De gratis versie voldoet

SwiFTP FTP Server – De gratis versie voldoet

Kindle gebruikers, en andere gebruikers die geen toegang hebben tot Google Play:
Op de SwiFTP homepage kun je FTP Server ook gratis downloaden en installeren. Op een normaal Android toestel moet je aangeven dat installatie van een onbekende bron is toegestaan (“Setting Security  vink “Unknown sources” aan) – vreemd genoeg, op de Kindle Fire HD kon ik deze instelling niet vinden maar installatie verliep vlekkeloos.

Merk op : Jouw Android hoeft nietrooted” te zijn (ook bekend als “jailbroken”).

Installeer FTP Server op jouw Android toestel via Google Play of van de SwiFTP homepage.

Stap 2 – Starten van de FTP Server

Na het starten van FTP Server zie je een scherm dat lijkt op onderstaande illustratie (ik heb belangrijke punt omcirkelt).

(1) Vink optioneel “Display password” aan zodat je het wachtwoord kunt lezen,
(2) Optioneel voor een “Username” (gebruikersnaam) en “Password” (wachtwoord) als je standaard waarden niet wilt gebruiken (wat “ftp” is voor beiden),
(3) Start de FTP server door het vakje naast “Running” aan te vinken,
(4) Dit deel geeft aan wat het “adres” van jouw FTP server is. In dit voorbeeld: ftp://192.168.1.104:2121, we hebben deze info nodig voor de FTP Client.

Start de FTP Server

Start de FTP Server

Stap 3 – Verbinding maken via de FTP Client

De meeste besturingssystemen hebben een programma voor bestandsbeheer (Windows Explorer, Finder, Nautilus, etc) welke FTP capable is. Om dit te laten werken hebben de informatie nodig die we bij punt 4 zagen in voorgaande illustratie.

Laten we de informatie die we daar zien opbreken in delen:

Inhet voorbeeld laat FTP Server zien dat het FTP adres ftp://192.168.1.104:2121 is.

Dit wil zeggen (de nummers zullen mogelijk anders zijn in jouw geval):

 • het IP adres can de Host of Server is 192.168.1.104 en
 • de IP Poort of Poort, gebruikt door de server, wat 2121 is.

 

Bedenk wel dat met FTP toegang, je niet alle bestanden en folders kunt openen of wijzigen – wat geen probleem voor onze situatie is en als beveiliging is gedacht (maar geen garantie) voor belangrijke bestanden op het Android toestel. Je kunt muziek, foto’s, films, boeken, etc vinden in de “sdcard“.

Vergeet niet: Als je klaar bent, stop dan de FTP Server door het vinkje weg te halen achter Running” en sluit de App.

Voor Windows:
In de Windows Verkenner, type je het volledige adres in het “adres” veld (ftp://192.168.1.104:2121) en druk op ENTER.
Gebruikersnaam en wachtwoord worden gevraagd als de verbinding wordt opgezet.

Windows Verkenner als FTP Client

Windows Verkenner als FTP Client

Voor MacOS X:
Met de Finder kunnen we ook een FTP verbinding opzetten. Klik in het menu op “Ga Verbind met server“, en bij “Serveradres” vul je de info in die we op de FTP Server zagen (ftp://192.168.1.104:2121), klik vervolgens “Verbind“.
Zodra de verbinding wordt opgezet zal Finder om een gebruikersnaam en wachtwoord vragen.

FTP met de Finder (MacOS X)

FTP met de Finder (MacOS X)

Voor Linux:
Ook Nautilus (de file manager in Ubuntu) kan gebruikt worden voor FTP toegang. In het menu click “File Connect to server“, zet “Type” op “FTP (with login)“, vul IP adres in bij “Server” (192.168.1.104), poort nummer bij “Port” (2121), “Username” (gebruikersnaam) en “Password” (wachtwoord) in en klik op de “Connect” knop.

FTP met Nautilus onder Linux

FTP met Nautilus onder Linux

Voor FTP Client programma’s:
In FileZilla (andere FTP Clients hebben vergelijkbare instellingen), zie je een “Host:” veld voor het IP adres, en een “Port:” veld voor het poort nummer. Voer de nummers in die we bij de FTP Server app zagen. Vergeet natuurlijk niet “Username:” and “Password:” in te voeren. Klik op de “Quickconnect” knop om de verbinding op te zetten.

Gebruik na de eerste keer …

Stappen 1 en 2 zijn niet meer nodig de volgende keer en het meeste van stap 3 zijn niet meer nodig.

Start FTP Server app opnieuw, vink het vakje achter “running” aan, en open de FTP client (Filezilla, etc.).
Als je klaar bent, haal jet vinkje achter “running” weer weg en sluit je de app.

AirDroid

Je kunt ook AirDroid overwegen. Het is een handig programma waarmee je bepaalde Android zaken in iedere web-browser kunt afhandelen, waaronder bestanden uploaden of downloaden – geheel besturingssysteem onafhankelijk!

Wanneer je AirDroid installeert (gratis) en start, zal een web adres worden weergegeven welke je invoert in jouw web-browser.

Ik zie AirDroid niet als een ideale oplossing voor het overdragen van bestanden omdat het gruwelijk traag is – maar in geval van nood werkt het zeker wel.

SD Kaart

Voor de meeste Android apparaten heb je toegang tot een SD Kaart of een Micro SD kaart – maar voor sommige apparaten, zoals voor mijn Nexus 7 en Kindle Fire HD, is dit geen optie.
Dit soort geheugen kaarten zijn tegenwoordig niet meer duur te noemen en een eenvoudige manier om opslag capaciteit te vergroten.

Micro SD kaart en SD kaart adapter

Micro SD kaart en SD kaart adapter

Als je toegang hebt to de SD kaart, dan zou je di in de computer of een SD-kaart lezer kunnen plaatsen waardoor je meteen toegang hebt tot de bestanden – het is misschien niet de meest praktische methode … maar voor media bestanden werkt het zeker wel.

Eenmaal in de computer of kaart-lezer geplaatst verschijnt de kaart als een harddisk op de computer waar je bestanden naartoe of vanaf kunt kopiëren.

Merk op : Voor de meeste besturingssystemen moet je de juiste procedure volgen voor dat je de kaart uit de computer (of kaart lezer) verwijderd.

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 4 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.