Pagina1 van 1

Waar haal ik muziek gratis? (MP3)

Waar haal ik muziek gratis? (MP3)
   12

Een veel voorkomende vraag die mensen me stellen is: “Waar kan ik die MP3’s gratis downloaden?”.

Ik ben zelf niet super fanatiek wanneer het op muziek aankomt, leuk inde achtergrond of in de kroeg, maar ik ga echt geen muziek opzoeken omdat het zo geweldig is. Andere mensen kijken daar natuurlijk geheel anders tegen aan en voor hun dit artikel.

Let er wel op dat ik de meeste opties in het spectrum van “netjes legaal” tot “zeer waarschijnlijk niet legaal” zal bespreken in dit artikel.
Voor we beginnen …

Controleer de lokale wetgeving! 

Dit artikel is niet bedoelt om illegaal kopiëren te promoten!

Wetgevingen, wanneer het aankomt op materialen met copyright, verschillen per land. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om bekend te zijn met de lokale wetgeving en deze te volgen. Zie ook onze Vrijwaringsverklaring!

Over het algemeen wil de film industrie niet dat je een DVD kopieert, voor wat voor reden dan ook. Wette lijk zouden er echter uitzonderingen kunnen zijn.

Voorstanders, in de VS, van “Fair use” beweren zelfs dat de Amerikaanse DMCA of Digital Millenium Copyright Act ruimte laat voor het kopiëren voor eigen gebruik. Maar denk voor jezelf voor je begint!

Andere landen, zoals Nederland, zijn vrijer wat de wetgeving betreft. Zo is er de Stichting Thuiskopie met meer details over wat je wel en niet mag doen.

OK dan, nu dat je weet wat jouw rol in dit geheel is …

Methoden om aan MP3’s te komen

Zoals iedereen misschien al weet: er zijn verschillende methoden hoe je aan MP3’s kunt komen – gratis of niet. Een aantal daarvan zijn prima legaal, sommige zijn misschien legaal, en andere methoden zijn zeer waarschijnlijk illegaal. Overigens kun je natuurlijk ook jouw muziek CD’s omzetten naar MP3 (MacOS X).

Let wel op dat MP3’s vaak in verschillende kwaliteiten beschikbaar zijn, waar je zeker op moet letten …

In het kort: Kijk naar MP3’s met een VBR (Variabele bitrate) en bitrate ≥ 128 Kbps (normaal gebruik) of ≥ 256 Kbps (hoge kwaliteit).

Bitrate

Bitrate, of te wel het aantal “samples” dat per seconde genomen wordt, kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van jouw MP3’s. Hoe lager de bitrate, hoe slechter de kwaliteit, maar hoe kleiner het MP3 bestand wordt. We moeten dus een balans vinden tussen bestandsomvang en kwaliteit – als opslag ruimte een rol speelt (dus hoeveel liedjes passen er op jouw MP3 speler).

Persoonlijk denk ik dat 128 Kbps – 192 Kbps prima geschikt is voor de normale omstandigheden. Ik zou zeker geen MP3’s willen gebruiken met een bitrate lager dan 128 Kbps.

Voor hoge kwaliteit MP3’s kies je birates in de 256 Kbps – 320 Kbps range.

Jouw keuze hangt uiteindelijk af van hoe goed jouw oren zijn, hoeveel ruimte je hebt voor opslag, en wat jouw persoonlijke opinie is.

Bestandsformaat

Tegenwoordig speelt zo’n beetje alles wel een MP3 af. Een ander formaat, Apple’s AAC, wordt echter niet zo breed ondersteund. In de lagere bitrates (kleiner dan 256 Kbps) is war je een verschil zou kunnen horen.

Mijn voorkeur: MP3 (om compatibiliteit redenen).

Variable vs Constant Bitrate

Variabele bitrates (VBR) hebben een aanzienlijk voordeel over Constante Bitrates (CBR). Bij variabele bitrates gaat de bitrate omhoog alleen maar als het nodig is wat resulteert in een meer efficiënte compressie (of te wel: bestandsomvang). In de begin dagen van MP3 was VBR vaak een probleem omdat MP3 spelers dit niet altijd even goed ondersteunden, maar tegenwoordig speelt iedere MP3 speler muziek met een variabele bitrate prima af.

Mijn voorkeur: Variable Bitrate (VBR).

Niet altijd gratis – Maar geheel legaal

Bedrijven zoals Apple, Google en Amazon hebben een behoorlijk MP3 collectie en je kunt ieder liedje individueel aanschaffen – en vrij vaak bieden ze ook gratis muziek aan. Natuurlijk zijn de gratis liedjes niet altijd de meest actuele liedjes, maar toch …

Persoonlijke noot : Als je echt zo in muziek bent en bedenkt dat een liedje vaak maar 1 € is, dan is het misschien de moeite om eens goed na te denken over wat je doet. Natuurlijk is het leuk om iets gratis te pakken te krijgen maar als je bedenkt hoeveel werkt het kost en wat voor risico’s je soms moet lopen een een liedje op die manier te pakken te krijgen in de juiste kwaliteit,.. is het dan misschien niet handiger om het liedje gewoon te kopen? Voor een Euro kun je niet eens een pintje kopen …

Amazon

Amazon

Voor zover ik kan overzien heeft Amazon het voordeel over de andere aanbieders. Je download MP3’s zonder het DRM (kopieer beveiliging) geneuzel, en de MP3’s zijn van hoge kwaliteit. De prijzen zijn redelijk en een eenvoudig programma helpt je met de MP3 downloads. Je bent met Amazon ook niet gebonden aan een bepaalde methode, systeem, of afspeel hardware. Overigens bied Amazon ook vaak gratis muziek aan.

Merk op : De gratis MP3’s op Amazon vindt je op deze pagina: Amazon Gratis MP3’s. Overigens is Amazon in Nederland en België niet beschikbaar. Vreemd genoeg stuurt Amazon.nl je naar de Amazon.co.uk terwijl misschien Amazon.de een betere optie is.

Google Music vindt je bij Google Play

Google Music vindt je bij Google Play

Google Music is een nieuwkomer en biedt ook hoge kwaliteit MP3’s zonder DRM. Google heeft een erg goede collectie maar omdat ze nog aan de nieuwe kant zijn kunnen prijzen een klein beetje hoger zijn dan b.v. Amazon of iTunes, en … helaas is (Augustus 2013) Google Music alleen maar in de VS beschikbaar. Google mikt overigens op computer gebruikers en Android gebruikers.

Apple iTunes

Apple iTunes

Apple, wat kan ik zeggen, Apple is Apple … er is geen muziek zonder iTunes (wat dus ook wil zeggen: geen ondersteuning voor Linux gebruikers).
Apple beloofde een tijd geleden al dat de DRM verwijderd zou worden en dat is voor de meeste liedjes ook het geval. De prijs van een liedje is daardoor wel een klein beetje omhoog gegaan. Overigens, Apple levert geen MP3 bestanden maar zogenaamde AAC bestanden. Apple richt zich natuurlijk sterk op de  PC gebruiker (MacOS X en Windows) en iPhone/iPad/iPod gebruikers.

Wat is het verschil tussen AAC enMP3?
Voor de gewone gebruiker is er niet echt een waarneembaar verschil, behalve dan natuurlijk dat jouw MP3 speler vaak niet weet wat het aan moet met de AAC bestanden – conversie kan nodig zijn. Voor een audiofiel is het echter het verschil tussen dag en nacht. MP3 gebruikt een compressie techniek waarbij informatie, geluid dat we niet horen, verwijderd wordt. Dit wort ook wel “lossy compression” genoemd, dus compressie met verlies van informatie. AAC aan de andere hand gebruikt een zogenaamd “lossless compression” techniek, compressie zonder verlies. Zoals gezegd, zeker bij hoge bitrates, de meeste mensen horen het verschil niet.

Merk op : De website ItsFreeDownloads volgt wat er vandaag gratis wordt aangeboden bij iTunes.

Gratis – Niet 100% zeker of het legaal is

Er zijn erg veel MP3-zoek websites te vinden die gratis MP3’s aanbieden en vaak in erg goede kwaliteit (320 Kbps). Maar je kunt je natuurlijk afvragen hoe legaal het is zelfs als de website zegt dat alles legaal is. Bedenk dit: waarom zou een goede kwaliteit hier gratis zijn terwijl Apple, Amazon en Google er geld voor vragen. Het is natuurlijk geheel aan jou om te beslissen of je denkt dat het legaal is.

BeeMP3

BeeMP3

Hier een korte lijst van populaire MP3 websites:

 

Let op : een aantal van deze website probeert je via omwegen iets aan te smeren, lees dus goed en let op wat je doet.

Gratis – Waarschijnlijk illegaal

Let op! 

De volgende methoden zijn meestal niet legaal – gebruik ze dus voor eigen verantwoording!

 Usenet

Usenet bestaat al erg lang en is oorspronkelijk niet bedoelt voor het delen van muziek, films, programma’s, en boeken. Maar … dat is precies wat er vandaag de dag veel gebeurt. Toegang kan wat bewerkelijker zijn, zeker voor beginners, en vaak eindig je met een dienst die je moet betalen.

GigaNews - Gratis proef periode

GigaNews – Gratis proef periode

Het is wel een geweldige bron voor MP3’s (en andere zaken), maar omdat het wat moeilijker is voor de meeste gebruikers, zal ik niet te diep in de details gaan.

Als eerste moet je natuurlijk toegang krijgen to Usenet en de meeste Internet aanbieders (ISP) bieden toegang tot het Usenet maar verwijderen vaak de discussie groepen die we nodig hebben voor MP3’s, films, etc.

UseNet is overigens van oorsprong bedoeld voor academische discussies, maar nadat men een manier vond om bestanden in tekst te plaatsen werd het al snel gebruikt voor het uitwisselen van programma’s, muziek en films.

Tegenwoordig, denk ik dat het leeuwendeel van de berichten op Usenet gerelateerd zijn aan het uitwisselen van bestanden. Dit is de reden waarom Internet Aanbieders (ISP) deze groepen blokkeert en dit is ook de reden waarom je vaak eindigt met het betalen voor een Usenet aanbieder. De hamvraag is dus: is het niet eenvoudige en misschien goedkoper om MP3’s gewoon te kopen bij Amazon, Google of Apple?

 Torrents

BitTorrents, of Torrents, is ook weer iets wat net ontwikkeld is voor het delen van illegale muziek, video’s en programma’s. Het gebruik van Torrents is wel een stuk toegankelijker voor de meeste gebruikers. Torrent is oorspronkelijk ontwikkeld om het downloaden van bestanden sneller te maken door delen die je al gedownload hebt te delen met anderen die hetzelfde bestand downloaden. Hierdoor is er geen centrale server nodig en worden goede download snelheden bereikt.

Bedenk wel dat het gebruik van Torrents niet echt als veilig gezien kan worden als je illegale bestanden download. Veel Internet aanbieders (vooral in de VS) registreren, blokkeren en zelfs bedreigen van klanten als ze Torrents gebruiken (ook als de bestanden legaal zijn).

uTorrent

uTorrent

Het proces werkt als volgt:

1. Ga naar een website die torrent lijsten aanbied.
2. Download het torrent bestand dat je nodig hebt voor jouw muziek.
3. Open de torrent met jouw favoriete BitTorrent programma (bijvoorbeeld uTorrent), welke vervolgens de download start EN start met het delen van het bestand met anderen.

Het “delen” van het bestand of delen van het bestand is precies waar het lastig wordt. Als je namelijk een illegaal bestand download, dan ben je in feite actief bezig met het illegaal delen van het bestand met anderen.

Hoeveel bedrijven ook beweren dat ze veilig torrent gebruik aanbieden (tegen vergoeding zelfs): Het gebruik van torrent is NOOIT veilig – zelfs niet als je een VPN of TOR beveiliging gebruikt!

Het Zweedse Piratebay

Het Zweedse Piratebay

Een aantal populaire Torrent websites:

 

Er zijn erg veel van dit soort websites en ze verdwijnen ook regelmatig – je kunt er nog meer vinden via Google. Ben er wel van bewust dat de meeste torrent bestanden die op deze websites worden aangeboden niet legaal zijn, en dat deze websites zich vaak niet druk maken over de weergave van ongepaste content die niet geschikt is voor jeugdige kijkers …

 eDonkey Network

Het eDonkey netwerk is een zogenaamd P2P (peer-to-peer network, of te wel van vriend-tot-vriend of punt-tot-punt), wat je zou kunnen zien als de opvolger van het aloude Napster. Oorspronkelijk was het eDonkey2000 Windows programma de beste keuze om gebruik te maken van dit systeem, maar al snel werd deze plaats over genomen door het betere eMule (2002). Al snel volgende programma’s voor Mac (aMule), Linux (xMule), en zelfs JAVA (jMule). Vandaag de dag lijkt er weinig focus op het gebruik van eMule, maar het is nog steeds razend populair.

eMule

eMule

Het gebruik van eMule lijkt moeilijker dan Torrents, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Als je het zaakje eenmaal gestart hebt is zelfs het zoeken naar bestanden vele malen eenvoudiger …

Omdat de MPAA en anderen al lang zeer actief zijn met het neerhalen van dit soort zogenaamde P2P netwerken, kan ik alleen maar zeggen dat ook dit geen veilige manier is om MP3’s te downloaden.

 LimeWire en andere P2P opties

Na de dood van Napster in 2001, begonnen legio andere P2P programma’s het gat in te vullen wat Napster had achter gelaten. Programma’s zoals LimeWire, FrostWire, BearWire, etc.

Limewire

Limewire

Waarschuwing voor de huidige LimeWire gebruikers:
Een Amerikaanse rechter heeft LimeWire gedwongen om te stoppen in 2010. Wat voor LimeWire versie je ook koopt vandaag is gewoon oplichterij en heeft niets te maken met de oorspronkelijke LimeWire (zie ook het bericht op de officiële LimeWire website).

Er is echter wel een nieuwere en aangepaste versie van LimeWire (ook bekend als de Pirated LimeWire Versie – met al het goede spul geactiveerd en de rotzooi verwijderd) en kan met wat moeite nog steeds worden gedownload:

 

Hier geld zeker: geen garanties en gebruik geheel op eigen risico … het is geen veilige manier om muziek te downloaden.

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 12 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 15 nov 2014 - 3:59 - paul1115 Reactie Link

  Bedankt voor alle informatie. Amazon biedt een deel van gratis muziek, dus het is de moeite waard om te proberen. Het is ook gemakkelijk om muziek van online site gratis te downloaden, deze site is vergelijkbaar met BeeMP3.

  Beantwoorden

  paul1115

  • 15 nov 2014 - 11:43 - hans - Auteur: Reactie Link

   Dank je wel Paul1115 voor het plaatsen van een aanvullende link.

   Helaas veranderen dit soort websites regelmatig, en sommige verdwijnen zelfs. Het bijhouden hiervan is niet echt makkelijk, dus een extra link is altijd super welkom! 

   Beantwoorden

   hans

 • 18 okt 2018 - 17:42 - berber Reactie Link

  Ik weet niet waar ik moet zoeken op jullie website.

  Hij zegt dat ik geld moet betalen voor mp3 te krijgen.

  Gratis muziek zeiden jullie.

  Hoe zit dit????

  Beantwoorden

  berber

  • 18 okt 2018 - 18:34 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hallo Berber,

   De inhoud van de website(s) waar jij naar verwijst zijn niet onder ons beheer – wij bieden zelf geen gratis muziek aan.
   Aangezien dit artikel al 5 jaar oud is, kan het zijn dat bepaalde websites hun regels hebben aangepast (welke link probeerde je?).

   Beantwoorden

   hans

 • 18 okt 2018 - 17:46 - Julie Reactie Link

  Hallo meneer\mevrouw, ik heb wel erge aandacht voor jullie website. Jullie hebben je best gedaan om deze website te maken zie ik.

  Mooi, echt waar. Ik zag er meteen in hoe het werkte en nu heb ik muziek gratis en het is nog mooie muziek ook!

  Mooi, heel mooi. Jullie hebben er goed over na gedacht.

  Beantwoorden

  Julie

 • 1 mrt 2019 - 9:12 - yassine Reactie Link

  Hey hans,

  Is er enige kans dat jij een torrent hebt met de top 2000 van radio 2 van het liefst 2018 maar  2017 is ook goed?

  Groetjes

  Beantwoorden

  yassine

  • 1 mrt 2019 - 11:16 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hallo Yassine,

   helaas doe ik niks met torrents.
   Met een beetje zoeken met Google vond ik wel een paar vermeldingen van zoiets zoals hier maar het is al een oud bericht, maar ik denk niet dat het zinvol is.

   Sorry dat ik niet meer heb voor je 

   Beantwoorden

   hans

 • 27 jul 2019 - 11:43 - Michiel Reactie Link

  Uitgebreide handleiding! Alleen maak ik geen gebruik van uTorrent omdat ze in het verleden advertentie malware en een cryptominer hadden verstopt in een update.
  Ik gebruik qBittorrent, dat is gratis, open source en vrij van rotzooi. En ziet er net zo uit als uTorrent.

  Ik raad je trouwens aan om dieper in te gaan op het gebruik van een VPN. Met name als mensen torrents downloaden is het gebruik van een VPN erg belangrijk.

  Beantwoorden

  Michiel

  • 1 aug 2019 - 12:09 - hans - Auteur: Reactie Link

   Dank je wel Michiel voor de goede tips. 
   Even de link voor qBittorrent voor de kijkers thuis: https://www.qbittorrent.org/

   Wat VPN en torrents betreft;
   Ik kan torrent gebruik niet adviseren voor dit soort downloads.
   Het gebruik maken van VPN is dan zeker aan te raden, maar ook dat is niet waterdicht.
   Let bijvoorbeeld op DNS leaks en kijken dat de VPN provider ook geen info lekt (5 eyes, 9 eyes of 14 eyes landen – info).
   Al met al zou ik gewoon geen torrents gebruiken tenzij het voor legitieme software is (zoals b.v. een Linux distributie die via Torrent gedeeld wordt).

   Beantwoorden

   hans

 • 9 okt 2019 - 13:59 - Jens Reactie Link

  Ik probeer voor mijn zoontje en dochter liedjes van o.a. Bumba en K3 te zoeken en downloaden.

  Misschien de gouden tip? 

  Beantwoorden

  Jens

  • 10 okt 2019 - 10:44 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hoi Jens,

   ik ben zelf geen MP3 downloader, en na wat zoekwerk met Meneer Google;
   K3 ken ik dan nog wel maar Bumba geeft wat links die misschien niet helemaal correct zijn voor kinderen. 

   Misschien dat andere bezoekers hier voor een tip hebben.

   Beantwoorden

   hansJouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.