Pagina1 van 1

QNAP FTP Client met behulp van File Station

QNAP FTP Client met behulp van File Station
   0

Soms heb ik van die lekkere lang durende FTP downloads of uploads waarbij ik een enorme hoeveelheid bestanden wil downloaden of uploaden, bijvoorbeeld als ik een kopie wil maken van m’n website.

Nu zou ik dat op een gewone PC kunnen doen, die dan lekker de hele nacht door werkt om alles af te werken. Maar waarom zou ik niet mijn QNAP gebruiken? Die draait immers als 24 uur per dag,… dus waarom niet? Het grootste obstakel is daarbij de juiste FTP Client te vinden die hele directory structuren kan kopiëren.

Download Station, en andere applicaties, moet je stuk voor stuk de links geven van de bestanden die je wilt downloaden, of die andere maffe applicatie die alles in een ZIP bestand probeert te proppen.

Na lang zoeken kwam ik echter tot de verassende ontdekking dat de QNAP al een FTP client heeft ingebakken: File Station. Het ondersteund FTP (niet SFTP!) maar deze optie is slecht gedocumenteerd en moeilijk te vinden. Hier dus een korte uitleg hoe dat werkt (getest met QTS 4.x).
QNAP FTP Client: File Station

MERK OP: Nieuwere QTS versies doen dit via de HybridMount applicatie 

File Explorer in nieuwere QTS versies bieden helaas deze knop / functie niet meer.
QNPA heeft besloten dit (en andere) naar “HybridStation” te verplaatsen, een specifieke applicatie voor dit soort toepassingen met aanvullende functies en formaten (o.a. FTP, SMB, etc).

File Station is het file management programma (bestandsbeheer) wat standaard op jouw QNAP staat geinstalleerd en gebruikt kan worden via de standaard QNAP web interface. Je vindt het op de hoofdpagina van de QNAP web interface, herkenbaar aan de volgende icon:

QNAP File Station Icon

QNAP File Station Icon

Het verrast me wel dat zo’n functie zo goed verborgen is. Probeer het maar eens te vinden, zelfs nu je wet dat File Station dit kan!

File Station, ook al ben je niet verbonden met jouw QNAP, blijft lekker in de achtergrond z’n werk afmaken. Je moet wel even testen of dat ook voor jouw situatie geld, soms verliest de QNAP de verbinding met jouw FTP server. Dus even testen.

Download of Upload via FTP in File Station

Om File Station als een FTP client te gebruiken, wat je dus niet moet verwarren met een FTP server, is erg eenvoudig … als je eenmaal weet hoe het werkt.

We zullen eerst een verbinding moeten definiëren, dus start File Station al vast maar op.

Opzetten van een Remote Connection

In de toolbar zie je een ikoontje dat lijkt op een computer monitor met een vinkje er in (zie illustratie hieronder).
Klik op deze icon en uit het menu kies je vervolgens “Create remote connection“.

QNAP File Station - Create Remote Connection

QNAP File Station – Create Remote Connection

Er opent zich nu een venster met de naam “Create remote connection” waar we op de FTP Icon moeten klikken en vervolgens op de “Next” knop moeten klikken.

QNAP File Station - Kies FTP

QNAP File Station – Kies FTP

Het volgende venster dat zich opent vraagt om de FTP parameters:

QNAP File Station - FTP Parameters

QNAP File Station – FTP Parameters

Hier vul je protocol (FTP), Poort nummer (standaard: 21), Hostname of server IP adres, en jouw login credentials (username, password) en de naam van de verbinding in. Als je connection name blank laat dan zal de server naam gehanteerd worden.

Als je klaar bent met invullen, klik dan op “Create“.

Werken met de Remote Connection

Als alles goed is gegaan, dan zal jouw FTP verbinding zichtbaar worden als gemounte “drive”;

QNAP File Station - FTP server als Drive

QNAP File Station – FTP server als Drive

Na het maken van de verbinding zal de connectie meteen actief zijn. Mocht je later terug komen, dan kan het nodig zijn deze verbinding weer “wakker” te maken. De verbinding blijft bestaan in de lijst, ook als deze niet actief is. De inactieve verbinding wordt in grijs (zoals in de bovenstaande illustratie te zien is) weergegeven. Actieveren doe je door met rechts op de naam te klikken en de optie “Connect” uit het menu te kiezen.

QNAP File Station - FTP verbinding weer activeren

QNAP File Station – FTP verbinding weer activeren

Zodra de connectie actief is, kun je net als de gewone bestanden en directories op jouw QNAP, naar hartenlust kopiëren, verplaatsen, hernoemen, verwijderen, etc. Je kunt dus ook hele directory structuren kopiëren of verplaatsen.

Een ding wat je wel in de gaten moet houden is de background tasks, welke niet altijd even correct weergeeft hoeveel data of bestanden er bewerkt gaan worden. Maar ben gerust. Alles wordt netjes uitgevoerd.

Als je klaar bent met werken met de FTP verbinding, klik dan de drive weer met rechts aan en kies “disconnect” – wel even zeker zijn dat er geen achtergrond taken lopen.

QNAP File Station - FTP Server als drive benaderen

QNAP File Station – FTP Server als drive benaderen

QNAP File Station - Achtergrond Taken

QNAP File Station – Achtergrond Taken

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.