Pagina1 van 1

Bitcoin Introductie voor beginners

Bitcoin Introductie voor beginners
   6

Veel van ons hebben de term “Bitcoin” vast wel eens gehoord, zeker nadat er nogal wat in het nieuws te vinden was. Ik denk ook dat een aardig aantal mensen weet dat “Bitcoins” gezien kan worden als een “online valuta”.

Uitvogelen hoe het allemaal werkt en hoe je er mee aan de slag kunt, DAT is een heel ander verhaal. Ik ondervond dit zelf toen ik wilde weten wat nu bitcoins zijn en wat ik er mee kan doen. De meeste artikelen zijn gefocust op slechts een klein aspect van Bitcoin of super technisch.

Daarom dit artikel, een Bitcoins Introductie, waarin ik je laat zien wat bitcoins zijn, hoe je ze kunt gebruiken …




Voor we beginnen …

In dit artikel ga ik niet proberen je een Bitcoin expert te maken. Ik wil je alleen een eenvoudige introductie geven, aangevuld met wat voorbeelden aan de hand van “echt” geld.
Intussen is bitcoin in principe in gebruik als een “echte” valuta, maar wordt nog niet door iedereen als zodanig gezien.

Bitcoin introductie: Wat zijn bitcoins?

Bitcoins (vaak afgekort als BTC of XBT) kan gezien worden als een valuta, of te wel geld, waarmee je producten en diensten kunt kopen, wat je kunt sparen, of wat je als betaling kunt accepteren. Net als “echt” geld, kun je bitcoins op jouw “bank” rekening hebben, in jouw portemonnee hebben, etc. Bitcoins is echter een virtuele valuta en er zijn dus geen echte munten of biljetten.

Vergeleken met dagelijks gebruikt geld kun je het zien als het geld dat je op jouw online bankrekening hebt staan. Je kunt geld toevoegen of verwijderen van de bankrekening m.b.v. online betalingen – je hanteert dus geen munten of biljetten.

Bitcoins en eenheden … 

bitcoin versus Bitcoin
De naam “Bitcoin”, met de hoofdletter “B” refereert naar het Bitcoin Netwerk.
De term “bitcoin” representeert de munteenheid.

SYMBOOL
Ook voor bitcoins is er een symbool voor de munteenheid: Bitcoin Currency Symbol
De afkorting BTC kan gezien worden als de munteenheid afkorting zoals USD voor de US Dollar.
De afkorting BTC wordt vaak gemengd gebruikt met de afkorting XBT.

EENHEDEN
Net als de Euro, kan een bitcoin verdeeld worden in kleinere eenheden, zoals b.v. centen (1 Euro = 100 Euro-cent).

milli-bitcoins of  mBTC.
1 bitcoin = 1.000 mBTC.

micro-bitcoins of  μBTC.
1 bitcoin = 1.000.000 μBTC.

Satoshis
Dit is de kleinste bitcoin eenheid. 1 bitcoin = 100.000.000 Satoshi.

We gaan hier later op in, maar voor het werken met bitcoins heb je een zogenaamd Bitcoin Adres nodig – zeg maar het unieke “bank rekening nummer” van de portemonnee die je gebruikt.

Bitcoins kan gezien worden als online geld of valuta

Er zijn geen munten of biljetten voor bitcoins.
De munten of biljetten die je online kunt kopen zijn slechts een aardigheidje die geen bitcoin waarde hebben …

Waar is al de drukte over?

Er is veel drukte rond het Bitcoin fenomeen en het is zeker de moeite om de Bitcoin FAQ door te lezen.

  Bitcoins kunnen, net als gewoon contant geld, gebruikt worden voor criminele activiteiten, en is zeker niet opgezet met dit soort activiteiten in gedachten.

  De waarde van een bitcoin is onderhevig aan sterke verandering. Net als dagelijks gebruikte valuta, kan de waarde omhoog en omlaag gaan. Bij bitcoins gaat dit echter stukken sneller dan met dagelijks gebruikte valuta. Iets om in de gaten te houden als je geld in bitcoins gaat steken.

  Acceptatie van de bitcoins als betaalmiddel is beperkt – dit komt omdat het starten met bitcoins niet echt eenvoudig lijkt en de instabiele waarde van de bitcoins  maakt het een beetje een gok of je nu wel of niet betaald kreeg wat je verwachtte. Op dit moment zijn er meer dan 2.000 zaken die bitcoins accepteren en dit nummer blijft groeien.

Snel rijk worden … 

Bitcoins is echt niet gedacht als een middel om snel rijk te worden.
Vergeet niet: Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat zeker het geval.

Omdat de waarde van de bitcoin zo op-en-neer schommelt, speculeren een aantal lieden hiermee, en sommige hebben hier vast een leuke cent aan verdient. Maar net als speculeren met aandelen, het blijft gokken.

Bron van alle twijfel: Decentraal beheer …

De meeste landen hebben een “Centrale Bank” als basis besturingsorganisatie voor een valuta.
Deze Centrale Bank probeert de waarde en stabiliteit van een valuta te waarborgen, en maakt en vernietigt munten en biljetten die in omloop zijn.

Bitcoin heeft echter geen “Centrale Bank”. In andere woorden: het “beheer” van Bitcoin is decentraal door middel van een peer-to-peer netwerk. Niemand beheert Bitcoin en iedereen beheert Bitcoin

Dit maakt het beïnvloeden en controleren van Bitcoin bijna onmogelijk en de meest overheden kunnen dit niet waarderen …

Bitcoin Waarde

Natuurlijk heeft een bitcoin een waarde welke omgezet kan worden naar Euro’s of Dollars, en er zijn verschillende online wisselkantoren waar je bitcoins kunt kopen of verkopen met gewoon geld.

De waarde van een Bitcoin, zoals met elke valuta, wordt bepaald door vraag en aanbod. De waarde van een bitcoin schommelt: terwijl de waarde van een bitcoin minder dan $10 in de begin dagen was, hebben we intussen al pieken gezien van meer dan 1200 Dollar per bitcoin.

BitCoin waarde verloop (Feb 2014) - bron: Bitcoincharts.com

BitCoin waarde verloop (Feb 2014) – bron: Bitcoincharts.com

Je kunt zeggen dat de mensen die het eerst betrokken waren bij Bitcoin er misschien een leuk centje uit hebben geslagen, en dat is zeker niet onwaar. Maar je moet wel bedenken dat deze “early adaporters” veel tijd, geld en moeite hebben gestoken in iets wat een erg hoog risico heeft. Zie het dus als een investering die postief uitgepkat heeft voor deze mensen. Vergeet ook niet dat deze mensen actief de bitcoin gebruikt hebben als een valuta.

Er zijn verschillende websites waar je de waarde van een bitcoin kunt bepalen, b.v. BitcoinExchangeRate.com. Vergeet niet dat de wisselkoers van een bitcoin ook nog eens afhangt van de locatie waar je bitcoins gaat kopen of verkopen, kijk dus eerst rond voor je ze koopt of verkoopt zodat je de beste deal krijgt: BitcoinCharts Markt Overzicht (Voor specifieke valuta: US Dollar markten, Euro Markten).

Bitcoins hebben een minder stabiele wisselkoers! 

Net als met vreemde valuta hebben we te maken met wisselkoersen en de wisselkoers van een bitcoin schommelt meer dan die wisselkoers van dagelijks gebruikte valuta – hoe dit dus goed in de gaten!

Gebruik van bitcoins

Bitcoin Transacties kunnen NIET ONGEDAAN GEMAAKT WORDEN! 

Let goed op!
Een afgeronde Bitcoin transcatie kan NIET ONGEDAAN GEMAAKT WORDEN!

Net als contant geld: als het geld is overgedragen dan is dit het einde van het verhaal.
In tegenstelling tot transacties via de bank, credit card of PayPal, waar je een aantal dagen later zelfs nog de transactie ongedaan kunt maken.
Let dus goed op met wie je zaken doet!

Bitcoin Wallets en Bitcoin Adres

Bitcoin transacties vinden plaats tussen Bitcoin wallets (portemonnee), wat ik zelf eigenlijk wel een leuke vergelijking vindt met wat we met gewoon geld doen. Als ik jou een 5 Euro biljet geef uit mijn portemonnee, dan gaat het biljet van mijn portemonnee naar jouw portemonnee. dit is precies wat er met bitcoins gebeurt.

  We hebben een Bitcoin wallet nodig!

Een Bitcoin wallet, of Bitcoin Portemonnee, is vaak een programma op een desktop of laptop computer, maar kan ook een app op een mobiele telefoon of tablet zijn. We moete er wel voor zorgen dat het JOUW PORTEMONNEE is.

Hiervoor gebruiken we een Bitcoin Adres en je kunt meerder Bitcoin adressen hebben verbonden met jouw portemonnnee.

  We hebben een Bitcoin Adres nodig!

Een Bitcoin Address is gratis en uniek. Het verkrijgen van een bitcoin adres is eenvoudig aangezien de meeste Bitcoin wallets al automatisch een uniek Bitcoin Adres voor je aanmaken en de optie hebben om meerdere Bitcoin Adressen aan te maken met een eenvoudige klik.

Bitcoin adressen zien we wat raar uit, b.v.: 1HtySjr1tJ64VxoG1yW6skP5fmyNNKancr.

Het onthouden van deze code is natuurlijk niet te doen, en het is de taak van jouw Bitcoin wallet om het te onthouden. Vaak is er een kopieer functie in de wallet zodat je jouw adres met anderen kunt delen, en voor mobiele gebruikers worden vaak zogenaamde QR-Codes gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld een genereren bij BitcoinQRcode.org. In onderstaande voorbeeld is het “Bitcoin” logo natuurlijk optioneel.

Bitcoin QR Code Voorbeeld

Bitcoin QR Code Voorbeeld

Starten met een Bitcoin Wallet en een Bitcoin Adres

Als beginner adviseer ik het gebruik van een eenvoudige wallet zoals MultiBit (Multibit is gestopt – niet gebruiken! Zie meer hierover hier) of Electrum.
Beiden zijn gratis en eenvoudig in gebruik.

Aks je wat mer bekend bent met Bitcoin en je wilt een wat geavanceerdere wallet gebruiken, kijk dan eens naar Bitcoin-QT, welke aanvullende Bitcoin functies biedt.

Pas Op voor Web Wallets! 

Online Bitcoin wallets of Web wallets bieden een online portemonnee aan. Dit wil zeggen dat ze jouw “geld” in bezit hebben.
In tegenstelling tot een bank, is er GEEN GARANTIE dat je jouw geld niet verliest. Als zo’n Web Wallet faalt (technisch falen, de zaak sluiten, etc) dan ben je dus gewoon alles KWIJT. Ben dus voorzichtig met dit soort diensten.

Zoals eerder gezegd, elk van de Bitcoin Wallets heeft een mogelijkheid om een Bitcoin Adres aan te maken. Dit is eenvoudig en gratis en je kunt vaak een beschrijving hangen aan dit adres zodat je jouw “financiën” kunt organiseren of beschermen.

Werken met bitcoins

Verzenden en Ontvangen van bitcoins

Om bitcoins te ontvangen moeten we natuurlijk eerst een partij hebben die ons bitcoins gaat geven, b.v. door verkoop van spullen, leveren van diensten, donaties of gewoon als cadeautje – net als met gewoon geld. Hetzelfde natuurlijk als we bitcoins willen verzenden.

Hiervoor hebben we dus ons Bitcoin Adres nodig zodat het geld naar de juiste portemonnee gaat.

Een transactie ziet er zoiets als dit uit:

Van:         1HtySjr1aTgb77Nm1yW6skP5fmyNNKancr
Naar:        8tGgfTjMtJ64VxoG1yW6sRggt67jjHn990
bitcoins:    0.001 BTC
Label:       Een willekeurige opmerking

Als je naar jouw Bitcoin Wallet kijkt dan zul je zien dat alles erg voor de hand ligt.

Vergeet echter niet dat de bitcoins in jouw Bitcoin Wallet zitten en dus NERGENS ANDERS!
Verlies de Wallet en je bent jouw “geld” kwijt!

Een andere portemonnee gebruiken

Als we een nieuwe portemonnee aanschaffen, b.v. op de mobiele telefoon, dan moeten we het geld van de oude portemonnee overhevelen baar de nieuwe portemonnee.
De beste manier is door een betaling van de oude portemonnee naar de nieuwe portemonnee te doen – net zo als met een echte portemonnee!

Een alternatieve methode is door het wallet.dat bestand over te zetten.
Bedenk hierbij wel dat de meeste data bestanden van de verschillende portemonnee makers niet altijd compatibel zijn!

Transactie Kosten

Bitcoin transacties zijn vaak gratis, maar er zijn situaties waar transactie kosten betaald moeten worden.
In tegenstellingen tot banken is dit niet gebaseerd op de hoeveel geld die gemoeid is met de transactie.

Transactie kosten worden bepaald op basis van een aantal factoren:
leeftijd van bitcoins (hoe lang zijn deze bitcoins al in roulatie),
hoeveelheid benodigde transactie data (zie onderstaande calculatie),
aantal inputs en outputs (zie hieronder).

De meeste Bitcoin Wallets bepalen dit automatisch voor jouw en geven een waarschuwing voor de transactie gestart wordt!

De berekening is niet moeilijk maar het bemachtigen van de juiste gegevens kan een uitdaging zijn.

Vuistregel voor wanneer transactie kosten toegepast worden:
– micro payments (erg kleine betalingen),
– betalingen met een hoop inputs en outputs (uitleg hieronder),
– transacties die meer dan 1000 bytes data nodig hebben.

Data: Inputs en Outputs

Ik zal proberen om “inputs” en “outputs” uit te leggen a.d.h.v. wat voorbeelden.

Stel je hebt tot dusver 3 transacties gedaan. Èèn van 1 BTC, èèn van 1.5 BTC en èèn van 0.5 BTC. Je hebt nu dus totaal 3 BTC in jouw portemonnee.

Net als met een echte portemonnee zullen deze “munten” en “biljetten” zich niet ineens samenvoegen tot een nieuw munt of biljet – ze blijven gescheiden.
Dit geldt ook voor bitcoins. In jouw Bitcoin Wallet heb je nu 3 “munten” van 1, 1.5 en 0.5 BTC.

Wanneer je nu iets wilt betalen met deze bitcoins, dan moet je proberen de juiste “munten” samen te voegen om het totaal bedrag te bereiken, net als met gewoon geld.

Input: Stel je wilt iemand 3 BTC betalen, in dat geval haal je de 3 munten uit jouw wallet en heb je 3 inputs.
Input is het aantal “munten” dat we gebruiken voor de betaling.

Output: De outputs is het aantal “betalingen”.
Het ontvangen van wisselgeld wordt ook als een betaling gezien!
Outputs is het aantal betalingen dat plaats vindt.

Op basis van de volgende formule (je hoeft dit echt niet te onthouden) wordt nu de data omvang bepaald:

148 * aantal_inputs + 34 * aantal_outputs + 10


Voorbeelden
:
1) Betaal 3 BTC op basis van de 1, 1.5 en de 0.5 BTC “munten”. Input = 3, Output = 1, en omvang = 488 bytes.
2) Betaal 2 mensen, ieder 1.5 BTC, op basis van de 1, 1.5 en 0.5 BTC “munten”. Input = 3, Output = 2, en omvang = 522 bytes.
3) Betaal 2.75 BTC eer op basis van de 1, 1.5 en 0.5 BTC “munten”, en ontvang 0.25 BTC wisselgeld. Input = 3, Output = 2, en omvang = 522 bytes.

Als de transactie meer dan 1.000 bytes benodigd, dan zijn transactie kosten van toepassing. Bovenstaande voorbeelden zouden dus gratis zijn.

Gratis Bitcoins

Een aantal websites, zogenaamde Bitcoin Faucets, bieden gratis bitcoins aan:

Vergeet echter niet dat de betalingen hier minimaal zijn.

Verdien Bitcoins met Mining (mijnbouw)

Bitcoins kunnen verdient worden met wat ze “Mining” noemen.
Persoonlijk vindt ik dit een leuke analogie; werken als mijnwerker voor het verdienen van bitcoins.

Mining is het process waarbij jouw computer (als voorbeeld) complexe wiskundige problemen oplost. Deze “problemen” zijn gerelateerd tot het Bitcoin netwerk en wordt gebruikt om het netwerk veilig te houden (zie ook: BitcoinMining.com).

Deze wiskundige problemen zijn georganiseerd in blokken. Voor elke gevonden “block” ontvangt met bitcoins. De uitbetaling per gevonden blok wordt steeds minder natuurlijk omdat de beschikbare rekenkracht beter en beter wordt en de hoeveelheid “werk” eenvoudiger en eenvoudiger wordt.

De eerste programma’s voor “mining” waren voor gewone computers (CPU Mining), later werden slimmere programma’s gemaakt die de rekenkracht van de video kaarten gebruikte (GPU Mining). Tegenwoordig zien we speciale hardware (FPGA Mining) die super snel zijn, of snel en efficiënt met energie zijn (ASIC Mining). Deze laatste twee (FPGA en ASIC) kunnen behoorlijk prijzig zijn. Een aantal veel gebruikte programma vindt je op de Bitcoin Wiki Pagina (Mining Apps).

Waarschuwing … 

Geld en tijd besteden aan mining van bitcoins is iets waar je zeker eerst erg goed onderzoek naar zult moeten doen.
Vaak is de benodigde (en aangeboden) hardware voor mining moeizaam terug te verdienen. Informeer jezelf dus voor je begint!

Bitcoins omwisselen voor “echt” geld

Net als met vreemde valuta kan men bitcoins kopen en verkopen bij een wisselkantoor (Exchange). Vroeger vond je de in de bank of aan de grens, maar voor bitcoins doe  we dit natuurlijk allemaal online. Omdat de verschillende online wisselkantoren verschillende waarden blijken te hanteren, kan het aan te raden zijn om goed te kijken welke je de beste wisselkoers geven.

Een goede lijst van deze wisselkantoren kun je op HowToBuyBitcoins.info vinden.

Aanvullende Nederlandstalige informatie

Op de volgende websites vindt je aanvullende informatie in het Nederlands:

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 6 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

  • 9 feb 2014 - 10:31 - Sander Reactie Link

    Erg bedankt voor de nuttige informatie omtrent de bitcoin!s

    Beantwoorden

    Sander

  • 17 jun 2014 - 6:28 - Jan Gulden - Auteur: Reactie Link

    Zeer goede informatie voor beginners. Bedankt!

    Beantwoorden

    Jan Gulden

  • 12 jun 2015 - 12:17 - Daisy Reactie Link

    Hoi,

    Ik heb een vraagje. Ik heb mijn Bitcoin verkocht op BTC-E, maar nu krijg ik de dollars niet terug op mijn rekening via die site.

    Wat moet ik doen?

    Groet Daisy

    Beantwoorden

    Daisy

    • 13 jun 2015 - 11:42 - hans - Auteur: Reactie Link

      Hi Daisy,

      Ik denk dat je 2 opties hebt;

      1) Contact op nemen met BTC-E en vragen wat er aan de hand is.

      2) De bitcoins “verhuizen” naar een andere zaak waar je wel geld kunt terug krijgen.

      Helaas gebruik ik BitCoins niet echt, dus mijn ervaring met omzetten naar geld is helaas nul. 

      Beantwoorden

      hans



Jouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.