In een van mijn huidige projecten wil ik graag een aantal motion of proximity sensors, dus bewegingssensoren, ook wel bekend als PIR sensors.
PIR sensors, of te wel Passieve Infra Rood sensoren, zijn een leuke aanvulling voor een Arduino of Raspberry Pi project, en zijn nog eens erg goedkoop ook nog. Ik kocht een zakje van 10 sensoren voor maar 10 Euro op eBay, dus nog geen Euro per sensor. Uiteraard kun je deze PIR sensoren ook vinden op Amazon of AliExpress.
In dit korte artikeltje laat ik je zien hoe ze werken en hoe je met een batterij, een weerstand, en een LEDje al leuk kunt spelen met een PIR. Je hebt dus geen Arduino, Raspberry Pi of wat dan ook nodig.
Wat is een PIR sensor?
Een PIR sensor is een elektronische sensor welke de hoeveelheid infra rode “straling” kan waarnemen van object in het gezichtsveld van de sensor. Deze sensoren worden voor bewegingsmelders gebruikt.
Alternatieve benamingen:
- PIR Sensor
- Motion Sensor
- Bewegingssensor
- Bewegingsmelder
- Proximity Sensor
- Infrarood Sensor
- Pyroelectric sensor
PIR Sensor – Bovenaanzicht
PIR Sensor – De sensor bloodgesteld
PIR Sensor – Aanzicht printje
De korte en vereenvoudigde uitleg hoe een PIR sensor werkt
Zoals eerder gezegd, de PIR sensor detecteert of “leest” de infra rode straling van object in diens gezichtsveld.
Elk voorwerp met een temperatuur boven het absolute nulpunt ( -273.15° Celsius, -459.67° Fahrenheit, of nul Kelvin) zal infrarode straling uitzenden en dat geld dus ook voor mensen – ook al kunnen wij mensen dat met het blote oog niet waarnemen.
Met een zogenaamd Thermal Infrared Camera echter kunnen we dit wel zichtbaar maken.
Merk wel op dat een PIR sensor een eenvoudige sensor is en dus geen camera!
Infrarode straling in beeld
PIR sensoren zijn passieve sensoren, wat wil zeggen dat er geen hulpmiddelen gebruikt worden om te detecteren. De sensor leest echt alleen maar wat er zich in de omgeving bevindt.
Een PIR sensor bestaat eigenlijk uit twee infrarood sensoren die het “verschil” in detectie met elkaar vergelijken om zo te zien of zich iets beweegt. Als het verschil te groot wordt dan schakelt de PIR omdat het dit als “beweging” ziet. Dit is op een slimme manier gedaan om te voorkomen dat bijvoorbeeld een korte licht flits of een kamer die warmer wordt door de verwarming, niet als beweging te zien.
Een chip en een paar eenvoudige componenten regelen dat allemaal voor je.
PIR Lens “Bolletje”
Zoals je in bovenstaande foto’s kon zien, zit er een plastic bolletje over de sensor. Dit bolletje is eigenlijk een verzameling van kleine lensjes die het mogelijk maken dat de sensor zeg maar om zich heen kan kijken, wat gezien het platte oppervlak van de sensor, anders niet mogelijk zou zijn.
Daarvoor worden speciale lens segmentjes gebruikt. Deze kleine plastic lensjes zijn zogenaamde Fresnel lenzen.
PIR Printje
Een paar zaken op het printje zijn voor ons van belang:
PIR Printje
Het eerste waar we natuurlijk naar kijken is natuurlijk de (gelijkstroom) voeding (Vcc van 3 tot 5 Volt – elders heb ik gezien dat dit zelfs tot 12V mag oplopen) en Aarde (Aarde).
De OUTPUT pin is de pin die aan schakelt als beweging gedetecteerd wordt.
Twee potentiometers (oranje) staan het toe om Vertraging (Delay time of Tx) en Gevoeligheid (Sensitivity of Sx) naar wens in te stellen.
Testen van de PIR
Nou heb je zo’n ding en dan wil je natuurlijk graag wat dngen gaan uitproberen. Daarvoor heb je niet eens een Arduino of een Raspberry Pi nodig.
We hebben alleen maar een voeding, een weerstand en een LEDje nodig.
De PIR Printje kan via batterijen, bijvoorbeeld 3x een penlight batterij, of via een adaptertje – 3 tot 9 Volt werkt prima, ik gebruikte zelf de USB lader van m’n telefoon.
Bij het LEDje moeten we even opletten, omdat we de pinnen hiervan wel correct moeten aansluiten. De langste in van de LED (Anode, of “plus”) moeten we aansluiten op de weerstand – zie ook onderstaande figuren.
De weerstand moet 470 Ohm zijn, en dat wil zeggen dat we de kleuren code Geel, Violet, en Bruin moeten hebben (Zie ook de Tweaking4All weerstand calculator).
LED pinout
Aansluitingen samengevat:
Verbind de PIR Vcc pin met de + van de voeding.
Verbind de PIR Output pin aan het ene uiteinde van de weerstand.
Verbind het ander uiteinde van de weerstand met de lange pin (Anode) van de LED.
Verbind de korte pin van de LED (Kathode) met de − van de voeding.
Verbind als laatste de PIR Aarde (GND) ook nog eens met − van de voeding.
En dat is alles, … je hebt nu zoiets als dit:
Simpele PIR sensor test opstelling
p.s. Ik heb deze tekening met Fritzing gemaakt, een geweldig mooi programma voor het experimenteren en maken van electronica ontwerpen!
Spelen met de “instellingen”
Nu dat we een eenvoudige test opstelling hebben, tijd om er wat mee te spelen.
Let op: Als het LEDje aan gaat, dan detecteert de PIR sensor beweging.
In het begin zul je wat willekeurig gedrag zien – althans dat lijkt zo, en het is relatief normaal. Voor we aan de slag gaan zullen een aantal dingen even toegelicht moeten worden.
Als je de batterij/voeding aansluit dan kan het 30 tot 60 seconden duren voor de sensor zich stabiliseert of “op bedrijfstemperatuur” is.
Zet de sensor op zo’n manier dat er zich niets voor en naast de sensor beweegt.
Als de LED eenmaal UIT blijft, beweeg dan b.v. jouw hand voor de sensor om de LED aan te zien gaan. Je zult merken dat het LEDje even aan blijft, ook al is je hand weg bij de sensor. Je kunt de duur waarbij de LED aan blijft staa (of beter: de duur waarbij de sensor “beweging” meldt) later regelen met de vertraging potentiometer (Delay Time).
Afhankelijk van de sensor en de instellingen zou het bereik ongeveer 6 meter moeten zijn.
Vertraging of “Delay Time”
De “Delay Time” bepaald hoe lang de PIR Output pin “Hoog” (AAN) blijft na het detecteren van beweging.
Je kunt het bijvoorbeeld instellen dat bij bewegings detectie de PIR Output hoog blijft ergens tussen de 2 en 200 seconden – deze tijden hangen sterk af van het model PIR module dat je hebt gekocht.
Als je bovenstaande schakeling gemaakt hebt, begin dan met de laagste stand voor the vertraging (als je tegen het kruiskop schroefje van de potentiometer kijkt: helemaal naak links gedraaid).
When assembling the basic test setup (above) and the LED seems to stay on forever, turn this dial down – the delay might be too long.
Bij de eerste test – Vertraging zo laag mogelijk zetten!
Gevoeligheid (Sensitivity)
Met de gevoeligheid potentiometer kunnen zeg maar het “bereik” instellen van de PIR sensor.
Ik heb de indruk dat deze potentiometer bepaald hoe groot het verschil moet zijn tussen de twee sensor helften, voor het een verschil als beweging ziet.
Je zult hier een beetje moeten gaan spelen om te kijken wat de ideale instelling voor jouw toepassing is.
Een hoge gevoeligheid is van toepassing voor detectie op langere afstand, dus zeg tussen 3 en 6 meter. Dit heeft wel als mogelijk nadeel dat de PIR te snel op beweging op kortere afstand reageert en dus onterecht beweging kan melden.
Een lage gevoeligheid is weer beter voor detectie op korte afstand, b.v. tussen de 0 en 3 meter. Voordeel is dan minder kans op onterecht beweging detecteren op korte afstand, maar zaken op langere afstand zijn weer moeilijker te detecteren.
Eenvoudig afstand test voor gevoeligheid …
Als eerste het ik de gevoeligheid zo laag mogelijk gezet en ben op een afstand van ongeveer 4 meter gaan staan. Ik moest met beide armen zwaaien voor de PIR mij zag.
Vervolgens heb ik de gevoeligheid zo hoog mogelijk gezet en ben ik weer op een afstand van 4 meter gaan staan. Nu hoefde ik mijn hand maar te bewegen en de sensor ging al af.
Natuurlijk helemaal aan jou en de toepassing die je in gedachten hebt, hoe je dit wilt finetunen.
De Retrigger Jumper
Op sommige PIR’s zie je een jumper zitten de de retrigger instelling, op andere alleen maar de soldeer eilandjes waar een jumper had kunnen zitten (zoals bij de PIR’s die ik heb). Als je alleen soldeer eilandjes ziet, dan wil dat niet zeggen dat je deze instelling niet kunt veranderen. Op mijn PIR werken ze gewoon, maar je moet even goed kijken welke installing al ingesteld staat – bij mijn PIR’s zijn namelijk twee soldeer eilandjes met elkaar verbonden in de “H” positie.
Anyhow … deze jumper bepaald of er wel of niet retriggered gaat worden bij beweging. Ik zal proberen aan de hand van een illustratie te laten zien wat de verschillende standen doen.
De “L” positie is de “non-retrigger” positie, waarbij retrigger niet of nauwelijks plaats vindt. In deze stand zul je merken dat het LEDje wat nerveus lijkt te reageren op beweging en dus regelmatig AAN en UIT schakelt.
In de “H” (standaard) positie zien we dat het LEDje stabieler blijft en continue aan blijft bij beweging. Dit noemt men “retriggering” en voor de meeste toepassingen zal dit de gewenste instelling zijn.
Aanvullende Informatie
Reacties
Er zijn 42 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.
Voorheen keek ik ook al uit naar een soortgelijk project om zonder behulp van een microcontroller(arduino) een 12 volt DC led strip aan te sturen. Mijn oog was gevallen op een project waar middels enkele componenten deze eenvoudige schakeling te realiseren valt . Op basis van de foto’s kocht ik al de nodige componenten, dit zijn een HC-SR501 PIR sensor zoals hier ook gebruikt wordt, een gewone 12 volt witte led strip, één 2N3904 transistor, één 12 volt printrelais ‘Songle’ SRD-12VDC-SL-C, één 12 volt dc voeding die meteen én de schakeling, én de led strip aanstuurt, en een klein gaatjesprintje om alles op te solderen. En zoals hier ook terecht vermeld wordt, kan de PIR sensor zelfs 12 volt aan. Dus alles met 1 en dezelfde 12 volt voeding. Nu ik alle zaken hier liggen heb, blijkt dat ik nu toch niet zomaar lukraak alles kan gaan bij elkaar solderen. Ik ben dus op zoek naar een schema of een soort stappenplan/handleiding om dit tot een goed einde te brengen. De auteur blijkt niet te reageren op de vraag om wat verduidelijking, vandaar dat ik hier terecht ben gekomen met mijn vraag of iemand mij hierin wil verder helpen a.u.b. De link waar ik het artikel vond is http://dredx.com/electronics/2014/07/motion-activated-lighting/
Dank voor jullie hulp!
Frank
Hoi Frank,
Ik heb het artikel net even bekeken, en dat ziet er best leuk uit!
Inderdaad jammer dat er geen echt schema bij zit.
Voor wat de PIR betreft; je kunt tot 12V schakelen maar niet al te zwaar belasten. Ik zou ook meer in de 5V richting blijven.
Ik heb helaas mijn spullen niet bij de hand (zit net midden in een verhuis van de VS naar Nederland), maar het principe is relatief eenvoudig. Een transistor is geplaatst aan de PIR uitgang, welke dan de spanning schakelt die het relay voed. De transistor is waarschijnlijk gebruikt omdat het een zwaardere belasting aan kan. Het is dan wel even zoeken welke pinnen waaraan gaan (van de transistor).
Ik kan pas wat uit proberen als ik mijn spullen weer heb …
hans
Beste Hans,
Hartelijk dank voor uw vlugge reactie hoor! Ik heb reeds veel pogingen ondernomen om de auteur van het artikel in de link (Ryan Holm) te bereiken, maar er komt helaas geen antwoord, vandaar dat ik het hier even probeer. En aangezien ik reeds al de componenten gekocht heb, zou ik het uiteraard graag ook zo willen uitproberen.
Als uw spullen terug beschikbaar zijn, wilt u dan zo vriendelijk zijn om dat bij gelegenheid eens uit te proberen a.u.b.? Mocht u de gebruikte transistor 2N3904 niet echt in huis hebben, dan kan ik die gerust opsturen hoor. Het advies om in de 5V richting te blijven is wellicht beter, maar ik had die schakeling op het oog omdat alles blijkbaar met 1 en dezelfde 12volt voeding kan aangestuurd worden, zelfs zonder extra spanningsregelaar (noch diode). En veel mensen hebben zo’n 12volt transformator wel liggen.
Trouwens, veel succes met de verhuis Hans!
groeten en bedankt
frank
Frank
Graag nog even verder inpikken om de transistor op de PIR aan te sluiten: ik vond ook nog deze link (http://diyhacking.com/pir-motion-sensor-automate-home/) Daar staat ongeveer halverwege een klein schema waar ook sprake is van een transistor (BC547) die aangesloten is op de pir sensor, samen met een relais en een volt regulator. Misschien kan dit schema een hulp zijn? groeten, frank
Frank
Hoi Frank,
dank je wel voor de beste wensen!
Het is een hele klus.
Wat de 5V bedoelde ik eigenlijk het voltage dat we met de PIR gaan schakelen. Wat er “achter” het relay gebeurt kan gerust 12V zijn.
De BC547 is (voor zover ik me kan herinneren) een prima transistor hiervoor. De beschreven schakeling ziet er goed uit, en daar kun je zeker mee verder werken. Zoals je ziet zit het kritieke punt bij de aansluitingen van de transistor (B=Basis, C=Collector, E=Emitter). Ik gok even dat dit ook zal werken met de 2N3904 ipv de BC547 – met je wel even de pin beschrijving van de 2N3904 bekijken. Zoals ik het nu (zonder testen) zie: je kunt de BC547 in het schema gewoon vervangen door de 2N3904. De voltage regulator wordt alleen maar gebruikt om de spanning naar de PIR en transistor stabiel te houden – mocht je al een zeer stabiele 5V voeding gebruiken, dan kan dat deel zelfs achterwege gelaten worden.
Ik zal betreffende schema en pin-out er even bij plaatsen om je op weg te helpen.
Pin layout van de 2N3904:
Schema voor schakelen van een relay m.b.v. een PIR:
hans
Op deze website vond ik nog een artikel wat behulpzaam kan zijn.
Het schema is erg eenvoudig en gebruikt de 2N2222, een 1K Ohm weerstandje, een 1N4001 (ook erg gangbaar) diode, een 5 Volt relay (wordt gestuurd door 5V maar kan natuurlijk hogere voltages, zoals 12V, prima schakelen).
Ook hier weer: volgens mij kun je de 2N2222 gewoon door de transistor vervangen die je al hebt.
hans
dag Hans,
Hartelijk dank voor al uw moeite hoor! Ik heb toch enigszins begrepen dat het wellicht beter is om de transistor en de pir niet echt te gaan voeden met een en dezelfde voeding van 12 volt (zoals dat het geval is in de eenvoudige schakeling die ik eerder vond om een 12 volt led strip aan te sturen). Dus ik ben wellicht beter af dat ik er dan toch best een spanningsregelaar tussen steek (7805) en meteen ook een diode tussen de spoel, ondanks dat ik dan toch wel een 12 volt relais zou gebruiken om de 12 volt led strip te schakelen, niet? Trouwens, die diode mag wellicht ook de 1N4007 zijn vermoed ik? En zoals u wel weet verbruikt een volledige led strip van 5 meter toch wel gauw minstens 1,5 A en meer. Kan het dan kwaad dat die diode van de 1Nxxxx groep, “maar” tot 1A aankan?
THX
Frank
Hoi Frank,
Graag gedaan …
Het is belangrijk om te realiseren dat 1 helft van het relay netjes op 5V werkt (de spoel) en de andere kant van het relay de 12V schakelt.
De 12V omlaag brengen naar 5V kan misschien problematisch zijn voor een 7805 (als ik me goed herinner kan die best warm worden – maar dat is misschien een kwestie van testen). Als alternatief kun je natuurlijk ook een PC voeding gebruiken aangezien die 5V en 12V gelijkspanning bieden. Misschien van een oude PC of even op eBay of Marktplaats kijken.
Omdat alleen het schakel-deel van het relay zwaar(der) belast wordt, heeft dit geen invloed op de belasting van het spoel-deel van het relay. Dus wat diode hoef je jezelf daar niet druk om te maken. Beide kanten van het relay zijn goed gescheiden.
Of de 1N4007 hiervoor geschikt is als vervanger van de 1N4001 weet ik niet, maar volgens deze post bij StackExchange zou het geen probleem mogen zijn. Van wat ik lees: kwestie van proberen. Ik vermoed dat het niet super kritisch is in deze schakeling.
Hopelijk helpt deze info
hans
Ik denk e.e.a. te begrijpen, maar wil dit graag bij jullie verifiëren:
Functie vd NPN transistor is om het relais te schakelen, maar kennelijk is dit nodig omdat de PIR niet genoeg amperes aan kan om het relais rechtstreeks te laten switchen.
Functie vd weerstand tussen de PIR en NPN transistor snap ik niet, en hoe bepaal je dan dat 1k moet zijn.
Functie vh relais is duidelijk, namelijk switchen van iets wat door een andere (meestal zwaardere) voeding wordt ‘aangedreven’.
Functie vd diode is me niet duidelijk. Waarom zou er een stroom richting de plus gaan? en waarom parallel aan het relais ipv in serie.
Het moge duidelijk zijn dat ik een newbie ben op dit gebied, maar wil me er graag meer in verdiepen.
Gijs
Hoi Gijs,
NPN Transistor: Inderdaad. In bepaalde opstellingen kan men uit de voeten met alleen een transistor, maar een relay wordt vaak gebruikt bij hogere spanningen of hogere belastingen of als men de schakelingen gescheiden probeert te houden. Ik vond deze YouTube video die erg in detail lijkt te gaan.
Wat de weerstand op de Base van de Transistor betreft: ik heb hier zelf geen berekening voor gemaakt, maar klakkeloos de voorgestelde waarde genomen. Ik vond dit artikel wat hier wat meer over verteld (of deze forum discussie in het Nederlands).
De diode parallel aan de spoel is gedacht om hoge inductiespanning tegen te gaan bij het uitschakelen van de stroom op de spoel. Ik heb even gekeken of Google me een referentie kon geven in het Nederlands, en ik vond dit artikel.
Vraag gerust en bedenk dat ik bij sommige onderwerpen ook een newbie ben
Hans
Is het ook mogelijk om de presets van een PTZ-camera te laten aansturen door (meerdere) PIR-sensors zodat de camera automatisch wordt gedraaid naar de plaats waar de daar aanwezige PIR-sensor beweging heeft vastgesteld? Zo zou de “zichthoek” van de camera flink vergroot kunnen worden en kan een terrein overzien worden voor de afdekking waarvan nu nog meerdere camera’s benodigd zijn
Jack Singor
Hi Jack,
dat lijkt me zeker mogelijk, maar je zult dan wat hulp moeten zoeken van b.v. een Arduino of een Raspberry Pi.
De detectie van een PIR moet dan omgezet worden in een beweging in die richting.
Mijn Foscam camera’s staan het toe om bepaalde posities te definiëren. Met wat web gerommel om met de camera te praten, zou je dit waarschijnlijk kunnen doen en dan b.v. PIR-1 laat de camera wijzen naar positie-1, etc.
Het lastige stuk is het web gerommel, omdat jouw code/programma via de webinterface van de camera moet doorgeven dat de camera naar een positie moet. En dat natuurlijk onder het voorbehoud dat de camera vaste positie definities toe staat.
hans
Hallo,
Nu heb ik laatst een kant en klare pir alarm gekocht en dat ding heb ik dus uit mekaar gehaald,nu zit er wel een pir sensor in maar er zitten geen pinnen voor de vcc, uitgang, aarde zoals op de foto die hier boven wordt getoond.Nu is mijn vraag waar aan kan ik herkennen dat ik met een vcc,uitgang,aarde te maken heb.Helaas weet ik niks over elektro maar mijn gedachten is dan ook simpel want als ik die uitgang/vcc/aarde punten weet dan kan ik het gewoon schakelen als op de pir foto van hier boven.
olaf
Hoi Olaf,
dit kan inderdaad een uitdaging zijn.
GND is vaak “eenvoudig” te herkennen omdat dit vaak de brede banen op de print plaat zijn, en deze banen vaak aan bijna elke chip zit en soms ook aan b.v. afscherming of de behuizing. Vcc is wat lastiger maar kan ook afgeleid worden van eventuele chip pinnen. Je moet dan een chip kiezen op het print plaatje, de specificaties opzoeken zodat je kunt bepalen wat Vcc is voor de chip en dit dan herleiden naar een aansluitingspunt.
De uitgang is echter lastiger. Niet alle PIR’s werken op dezelfde manier. het is dus misschien beter eerst te bepalen welk type PIR er gebruikt wordt en dan daar de specificaties te Google’en. Je kunt dan waarschijnlijk ook Vcc en GND terug vinden, en je ziet dan ook wat de kenmerken van de PIR zijn (afstand, gevoeligheid etc).
hans
Oke wordt moeilijker dan ik dan dacht maar ik zal er wel uit komen in ieder geval nog bedankt voor de snelle antwoord.
olaf
Hoe vergroot ik de detectie bereik van een PIR melder van 5 meter naar b.v. 10 meter , wat heb je daar voor nodig ?
Bedankt voor uw antwoord
Simon Padt
Simon Padt
Hoi Simon,
voor zover ik weet kun je de range alleen vergroten door met de gevoeligheid te spelen.
Uiteindelijk zit er wel een maximum aan omdat de ruis van het signaal te groot wordt en de PIR er niks meer mee kan.
Dit zou ook per model PIR verschillend kunnen zijn.
hans
Ik ben op zoek naar schema/software voor Arduino-Uno om een melding te krijgen als de PIR geen beweging ziet na bv 2 uur.
Speciaal voor bv oudere mensen die alleen zijn, en mogelijk gevallen zijn om dit te kunnen traceren.
Dus alarm bv SMS na 2 uur(instelbaar) en natuurlijk de nacht niet meetellen.
Iemand een idee hoe ik dat kan maken?
Groeten, Maarten
Maarten
Hoi Maarten,
Ik vindt dit een goed idee – hoewel ik ook wat praktische issues kan zien (meerdere kamers enzo).
Helaas heb ik geen schema of software kant en klaar liggen die dit doet, maar misschien zijn de volgende stappen behulpzaam;
1) Je zou een klein stukje code kunnen schrijven welke de tijd sinds laatste “registratie van beweging” in de gaten houdt.
De interne klok van de Arduino is niet de beste die ik ooit heb gezien, maar kan zeker voor deze taak gebruikt worden. Als de loop dan ziet dat het voorbij een bepaalde tijd gaat, dan kan een procedure voor het verzenden van een bericht plaats vinden.
Zoiets als een do…while loop en gebruik maken van millis (1000 milliseconden = 1 second, dus 2 uur = 2 uur x 60 minuten x 60 seconden x 1000 milliseconden = 7.200.000). Iedere keer als de PIR afgaat: reset de tijd.
Zoiets als dit (je moet de code nog wel een beetje verfijnen zeg maar en je moet in de gaten houden dat de klok na 50 dagen weer bij nul begint – dus er is nog wat werk nodig om dit prefect te krijgen):
2) Het verzenden van een SMS (als voorbeeld) kan op 2 manieren;
– Je kunt een bericht als email versturen, welke dan als SMS aankomt bij jouw mobiele telefoon.
Dit werkt per aanbieder verschillend, dus je zult even moeten kijken hoe jouw aanbieder hier mee omgaat. Zo gebruikt T-Mobile jouw telefoonnummer, gevolgd door “@gin.nl”. B.v. als jouw telefoon nummer 06123456789 is, dan wordt het email adres
31**********@gi*.nl
">+
31**********@gi*.nl
. Het kan zijn dat je die optie (gratis) aan moet zetten in jouw profiel.
Mocht je dat willen gebruiken, lees dan wel goed na wat de mogelijke beperkingen zijn (zoals maximaal aantal e-mails per dag, en wat de maximale berichtlengte mag zijn).
Je zult dan voor betreffende Arduino natuurlijk wel een Ethernet of WiFi connectie nodig hebben. Zie o.a. deze post in het officiële Arduino Forum. Amazon Duitsland heeft een aantal WiFi modules, maar i.p.v. een Arduino zou je ook een ESP8266 kunnen gebruiken in “Arduino” mode – de ESP8266 kan als Arduino functioneren en heeft dan meteen al WiFi aan boord tegen een erg soepel prijsje. Je moet dan wel even dieper duiken in hoe je met de ESp8266 aan de slag kunt.
– Je kunt ook een GSM module aanschaffen.
Ik zie ze bij de Duitse Amazon vanaf €10 (maar je moet dan wel nog ergens een SIM vandaan halen, dus abo of pre-paid). Communicatie lijkt dan eenvoudiger maar op den duur wel duurder.
Aangezien dit onderwerp een beetje buiten de scope van het artikel gaat, kun je een forum onderwerp beginnen. Ik kan je proberen te helpen waar ik kan, en misschien zijn er andere gebruikers die een handje willen helpen.
Overigens kan het zijn dat je meer response krijgt in de Engelstalige versie van dit artikel en het Engelstalige Forum.
hans
Hans bedankt voor jouw moeite, ik denk dat hier echt wel vraag naar zal zijn. Misschien zijn er meer Pir’s te koppelen of op een centrale plek bv keuken neer te zetten.
Ik moet je eerlijk toegeven dat ik nog weinig kaas heb gegeten betreffende code, elektronica ben ik redelijk in thuis. Ik heb toevallig T-mobile dus dat scheelt weet, dus als dat zo gaat, geen GSM-module nodig. Ik weet niet of je mij nog iets meer kan helpen met de code?
Nogmaals dank !
Grtoeten Maarten
Maarten
Hi Maarten,
ik kan niet veel beloven, maar ik wil best helpen met de code – start een forum topic en ik probeer je daar te helpen waar ik kan (heb geen PIR en Arduino ter beschikking op het moment).
Meerdere PIR’s koppelen kan, maar ik denk dat je dan moet gaan kijken naar de maximale lengte van de bekabeling. Als de kabels te lang worden, dan verlies je signaal. Je zou misschien beter kunnen kijken naar een ESP8266 (setje van 3 stuks voor €16 bij Amazon.de) met PIR (setje van 5 PIRs €9 bij Amazon.de) en elke “module” (PIR+ESP8266) aan WiFi koppelen. Misschien is het dan ook een idee om dan de data op een webserver op te vangen zodat signalen gecombineerd kunnen worden.
Uiteraard dan nog de vraag hoe je “slapen” wilt opvangen.
Zoals je zelf al ziet; het wordt al snel een groot project.
hans
Hoi Hans, krijg het niet voor elkaar om een account aan te maken hier, dus kan ook geen nieuw Topic beginnen, met 2 verschillend emailadressen geprobeerd, krijg geen response….
Maarten
Hoi Maarten,
dat is vervelend – ik zie hier ook geen meldingen. Je kunt mij direct email via webmaster at tweaking4all dot com. Dan kan ik hier kijken wat er mis gaat. Excuses voor het ongemak.
hans
Ik zie net dat de fout helemaal aan mijn kant ligt.
Omdat mijn email account bij een andere website als “compromised” stond, had ik het wachtwoord veranderd, maar dus helaas niet geupdate op de website. Probeer het nog eens, of email me.
hans
Ik heb zo’n PIR in een schuurtje met een plat dak. Als het schuurtje door de zon op warmt dan geeft de sensor false positives. Is er een manier om dat te voorkomen?
Jaap
Hoi Jaap,
In theorie zou dit niet mogen gebeuren, aangezien de schuur geleidelijk opwarmt. Echter als het zo warm wordt in de schuur dat het verschil met lichaamswarmte (als voorbeeld) steeds minder wordt, dan kan ik me voorstellen dat het verschil in warmte detecteren lastiger gaat worden.
Ik neem aan dat je al met de gevoeligheid hebt gespeelt (ik weet even niet of je dit zelf gemaakt hebt of dat het een onderdeel van een alarmsysteem is – in dat laatste geval zou je kunnen proberen of de fabrikant een antwoord heeft).
Verder weet ik eigenlijk niks beters dan er voor te zorgen dat de schuur niet zo ver opwarmt – wat erg lastig zal zijn, lijkt me.
Misschien zijn er nauwkeurigere PIRs in omloop, maar daar ben ik dan weer niet mee bekend.
hans
Afgezien van de spelfouten een mooi en duidelijk verhaal!
Niels
Hoi Niels,
dank je wel voor het compliment en excuses voor de spelfouten. Ik woon al geruime tijd niet in Nederland, en spreek hoofdzakelijk Engels en helaas werkt spellingscontrole ook niet altijd even goed (vooral met technische onderwerpen).
hans
ik heb namelijk een probleem mijn pin sensor blijft aangeven dat er een beweging is gedetecteerd terwijl er helemaal niets in de buurt beweegt….
elias
Als ik me niet vergis dan kan dat gebeuren als de omgeving te “warm” (temperatuur) is.
De PIR kan dan niet meer goed onderscheiden of er iets veranderd is.
hans
Bedankt Hans, Ik begrijp hieruit dat er toch een hoop trial & error bij komt kijken als je van niets weet. Prima artikelverwijzingen. Die gaan naar de bookmarks.
Gijs
Dank je wel Gijs!
PIR sensors zijn inderdaad een beetje “gevoelig” of misschien beter gezegd: niet laser nauwkeurig. Dus Trail and Error is zeker iets wat hierbij van toepassing is.
Hans
Hallo,
kan je ook een dc motortje laten werken met een pir sensor,op youtube zag ik dat het wel ging met pizo luidspreker heb toen een motortje eraan gezet maar deed niet veel(helaas te weinig kennis van elektro).Is het wel mogelijke om met een 9volt batterij een pir sensor in werking te zetten en dan ook nog een tegelijk motortje of moet er nog meer componenten tussen.
sam
Hoi Sam,
De PIR sensor kan gebruikt worden voor het aan/uit schakelen van een motortje, maar je hebt dan waarschijnlijk wel wat hulpmiddelen nodig.
Een optie is schakelen met een transistor, maar met beperkte elektronica kennis kan dat wat lastiger zijn, zeker als je wat vat wilt hebben op wat de motor doet.
Een andere optie is een microcontroller zoals de Arduino of ESP8266 gebruiken, wat een beetje overkill kan zijn, maar je wel wat meer flexibiliteit krijgt (je kunt dan b.v. eenvoudiger zeggen: als de PIR iets detecteerd, laat het motortje dan 1 minuut lopen). De opzet met een Arduino heeft overigens ook (b.b.) een transistor nodig. Zie bijvoorbeeld deze YouTube video.
Hans
Bedank voor de snelle reactie Hans,
Ik zal het proberen met een transistor en wat info van youtube dan denk ik wel dat het gaat lukken,en anders probeer ik het met een kant en klare product waar je alleen een speaker hoeft te vervang misschien dat het ook werkt
sam
Hoi Sam,
Ik weet niet of het vervangen van een speaker door een motor gaat werken. Ik zou denken dat de motor meer stroom trekt dan een speakertje.
Succes met het project in ieder geval … en fijne feestdagen voor jou en jouw familie
Hans
Hallo Hans,
Nou probeer ik te ontrafelen hoe zo’n pir sensor werkt dus dacht ik bij mezelf zou het kunnen dat zonder een stroombron (batterij enz) de pir sensor zoals (afb 2 van wat is een pir sensor) al een mini spanning op wekt zodra er iets in beeld komt.Dat is dus mijn theorie en als dat zo zou zijn dan vermoed ik al hoe het systeem werkt maar het kan zijn dat ik het helemaal mis heb vandaar de vraag aan u of mijn theorie klopt.En mocht ik er toch naast zit dan speur ik weer verder in ieder geval ook u een prettig jaar wisseling.
sam
Hoi Sam!
Ik denk dat je gelijk hebt, maar moet zeggen dat de uitleg online (Wiki etc) steeds wel erg summier en onduidelijk over is.
Van wat ik weet gebruikt een PIR sensor twee pyroelectric sensoren.
Welke elk ieder inderdaad een minuscule stroom op wekken.
De PIR schakeling vergelijkt vervolgens de verschillen in signaal tussen de twee sensoren.
(het op een “transistor” lijkend component bevat 2 IR sensoren)
Overigens gebruikt een PIR schakeling een versterker om dit signaal op te krikken naar iets bruikbaars.
Dus jouw vermoeden klopt.
Dit artikel, wat ik net vond, is misschien ook interessant.
Hans
Hi,
Ook op deze website https://verstraten-elektronica.blogspot.com/p/componenten-pir-sensoren.html staat alles in geuren en kleuren beschreven hoe het allemaal werkt en in het Nederlands natuurlijk wat prettig is mocht je engels niet zo goed zijn.Ik denk dat mijn zoektocht naar hoe en waarom het werkt nu beëindig is en weer met een gerust hart kan verder werken aan mijn project.En bij deze natuurlijk bedankt voor het beantwoorden.
sam
Hoi Sam,
mooie vondst, met duidelijke en gedetailleerde uitleg – dank je wel voor het delen van de link.
Beste wensen voor het nieuwe jaar en veel plezier met jouw project
Hans
Hallo , iedereen , ik heb deze schakeling gemaakt , maar mijn pir schakeld voordurend in en out , dus ergens een oscillatie van deze schakeling , de H en L zijn bij mij niet verbonden ?? zou dit het euvel evt oplossen , alvast bedankt , msschien iemand daar ervaring mee , ?? gr willy
willy
Hallo Willy,
sorry voor de late reactie.
Kan het zijn dat de gevoeligheid verkeerd staat (probeer beide uiterste posities van de pot-meter)?
Uiteraard zou je ook kunnen experimenteren met H en L inderdaad – ik weet niet meer welke stand ik heb gebruikt (het is al even geleden dat ik met deze PIR speelde).
Hans