Pagina1 van 1

Weergave of Conversie van QNAP Surveillance Video Opnames

Weergave of Conversie van QNAP Surveillance Video Opnames
   19

QNAP verkoopt hun NAS apparaten met “Surveillance Station” waarmee je verschillende IP camera’s kunt gebruiken als beveiligingscamera’s. Het ondersteund een behoorlijk aantal camera merken en modellen, kan video opnemen, waarschuwingen sturen, etc.

Allemaal erg leuk natuurlijk, maar een van de problemen waar ik tegen aan liep is dat de video opnames (AVI) van mijn Foscam IP-camera’s niet wilden afspelen op mijn Mac. Al snel merkte ik dat weergave onder Windows en Linux ook niet altijd werkt.

Met een eenvoudige truc en gratis software, laat ik je zien hoe je de AVI bestanden van deze opnames snel en eenvoudig kunt aanpassen zodat weergave op MacOS X, Linux en Windows werkt met de meeste media spelers zoals VideoLAN VLC, etc.
Weergave van QNAP Surveillance Video Opnames

Je weet dit waarschijnlijk al, maar mocht je het vergeten zijn; de opnames van Surveillance Station kun je terug vinden in de “Recordings” share van jouw QNAP. Hier vindt je de AVI bestanden van alle momenten die opgenomen zijn.

Merk op : QNAP kreeg het maffe idee om licenties te vereisen voor iedere aangesloten camera. Gezien de prijs, belachelijk, en zeker als je weet dat oudere versies geen licenties nodig hadden. De recente versie komen een enkele licentie, dus je kunt 1 camera aansluiten als je geen extra licenties wilt kopen.

Het formaat van de opnames hangt ook nog eens fa van de mogelijkheden van jouw IP-camera, omdat de QNAP het video formaat niet omzet naar een ander formaat.

Mijn Foscam 8910 camera’s werken alleen maar met Motion JPEG (MJPG), andere camera’s ondersteunen h264 etc. In dit artikel kijk ik alleen naar de video opnames van Foscam camera’s, maar zoals ik al gemerkt heb in verschillende forums is dit een formaat is dat door veel andere camera’s gebruikt wordt.

Als je een AVI van QNAP Surveillance Station probeert te openen dan krijg je vaak een foutmelding. De melding hieronder is wat VideoLAN VLC laat zien. Let vooral op de regel ‘VLC does not support the audio or video format “qIVG”.‘, waarbij qIVG de zogenaamde FourCC is van de video stream.

Andere media spelers geven ook foutmeldingen of doen helemaal niets. De informatie die VideoLAN VLC geeft is gelukkig wat duidelijker.

QNAP Surveillance Video - Weergave problemen

QNAP Surveillance Video – Weergave problemen

Optie 1 – Aanpassen van het AVI bestand

Als je de “qIVG” melding kreeg, dan biedt het aanpassen van de FourCC van de AVI een oplossing. Het blijkt namelijk dat “qIVG” afgespeeld kan worden met een Motion JPEG (MJPEG of MJPG) codec.

Let wel op dat jouw IP camera een ander formaat kan gebruiken, dus deze truc zou wel eens niet kunnen werken voor jouw situatie.

Er zijn een aantal programma’s beschikbaar om de FourCC aan te passen, zoals abcAVI en FourCC Changer, beiden zijn echter alleen maar voor Windows beschikbaar. Dit is de reden waarom ik mijn eigen programma schreef: AVI FourCC Fix. Je kunt het hieronder downloaden of je kunt een kijkje nemen naar het artikel dat ik schreef voor dit gratis programma.

Overigens, na de update van AVI FourCC Fix kunnen nu ook de nieuwere QNAP formaten (q264) worden omgezet naar correct afspeelbare MP4 (H264) bestanden.

Download - AVI FourCC Fix (Linux 32bit) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Linux-32bit.zip
Platform:  Linux
Versie:  1.2
Omvang:  1.3 MB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix (Windows) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Windows.zip
Platform:  Microsoft Windows
Versie:  1.2
Omvang:  764.6 kB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix MacOSX (64 bits) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-MacOS-64bit-2.2.1.dmg
Platform:  Apple macOS
Versie:  2.2.1
Omvang:  13.4 MB
Datum:  2019-09-12
 Download Nu  Stuur me Koffie    

Download - AVI FourCC Fix (Linux 64bit) 

Bestandsnaam:  AVI-FourCC-Fix-Linux-64bit.zip
Platform:  Linux
Versie:  1.2
Omvang:  1.5 MB
Datum:  2015-12-18
 Download Nu  Stuur me Koffie    

AVI FourCC Fix - Verander FourCC code in AVI's

AVI FourCC Fix – Verander FourCC code in AVI’s

De procedure is eenvoudig en snel:

 • Voeg de gewenste AVI bestanden toe aan de lijst (Klik “Select Video Files” of gebruik Drag and Drop)
 • Klik “Make a Backup” om een backup te maken (optioneel).
 • Klik de “Fix QNAP Recording” knop zodat de juiste FourCC codes ingesteld worden.
 • En als laatste stap, klik “Change FourCC” welke rap de FourCC’s aanpast van de bestanden in de lijst.

 

Het aanpassen van bestanden gaat overigens erg vlot, en na aanpassing kun je ze met een media speler afspelen zoals VideoLAN VLC.

Optie 2 – Conversie naar een ander formaat

De tweede optie is het converteren van de QNAP Surveillance Video opnames naar een ander formaat dat wel standaard door media spelers afgespeeld wordt. Hiervoor kunnen we het gratis programma ffmpeg gebruiken. De meest actuele versie van ffmpeg kun je voor verschillende platformen vinden op de ffmpeg homepage. Ik vond het zelf nog weleens onduidelijk om snel een gecompileerde versie te vinden, dus hier een kort lijstje:

Er zijn genoeg andere locaties op het Internet waar je gecompileerde verseis van ffmpeg kunt vinden en een aantal daarvan vindt je dus ook op de ffmpeg download pagina.

Hiervoor moeten we echter in een shell werken (of DOS box), maar conversie is hiermee redelijk vlot en conversie van meerdere bestanden is eenvoudig. Uiteraard hangt de snelheid af van jouw computer.

ffmpeg Documentatie 

Voor meer details, zoals ondersteunde audio en video formaten, kwaliteitsinstellingen, etc, refereer ik naar de ffmpeg Documentatie.

Enkel bestand met ffmpeg converteren

In het volgende voorbeeld converteren we een AVI bestand naar een h264 formaat M4V bestand, zonder audio (mijn camera’s nemen geen audio op):


1
ffmpeg -i qnapvideo.avi -vcodec libx264 -an qnapvideo.m4v

Mocht je audio ook willen converteren, indien aanwezig, verwijder dan de “-an” parameter:


1
ffmpeg -i qnapvideo.avi -vcodec libx264 qnapvideo.mp4

In beide voorbeelden moet je natuurlijk “qnapvideo.avi” en “qnapvideo.m4v” (of “qnapvideo.mp4”) vervangen door de bestanden die jij wilt gaan omzetten, waarbij “qnapvideo.avi” het origineel is natuurlijk.

Batch conversie met ffmpeg (Linux/MacOS X)

Hieronder een voorbeeld voor MacOS X en Linux) voor het omzetten van alle bestanden in een directory (gedefinieerd in de tweede regel). Ook hier; als je audio ook wilt omzetten dan moet je de “-an” parameter weghalen uit regel 3.

Sla de code op als een simpel tekst bestand en noem het b.v. “convert”. Maak het uitvoerbaar met  chmod +x convert   en type vervolgens  ./convert  om het script uit te voeren.

Vergeet niet in de tweede regel de variabele “MOVIES” aan te passen zodat het een pad gebruikt dat werkt voor jouw opstelling.


1
2
3
4
#!/bin/bash
MOVIES=/Volumes/Recordings/
find "$MOVIES" -name '*.avi' -exec sh -c '~/Desktop/ffmpeg -i "$0" -vcodec libx264 -an "${0%%.mp4}.m4v"' {} \;
exit;

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 19 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 7 jun 2014 - 11:36 - Wim de Boer Reactie Link

  Hallo Hans,

  Tot gisteren werkte het afspelen van mijn qnap/qIVG filmpjes zonder problemen (hoe ik het ooit werkend heb gekregen weet ik niet), maar na het deinstalleren van een (ongerelateerd) software pakket niet meer. Na lang zoeken en proberen jouw tool geprobeerd en dat werkt perfect. Chapeau!

  Zie je kans om er een wijziging/verbetering in aan te brengen? Iets als auto-fix-complete-folder, waarmee met één klik alle avi files in die folder en onderliggende folders worden gefixed? Mijn recordings hebben folders per dag, daaronder per datum en daaronder weer per uur, waar 12 files van 5 minuten per stuk staan.

  Ik zou er enorm mee geholpen zijn.

  groet,

  Wim de Boer

  Beantwoorden

  Wim de Boer

  • 8 jun 2014 - 0:43 - hans Reactie Link

   Hoi Wim, mooi om te horen dat het programma ook voor jou handig is! 

   Als het goed is kun je de root folder op het programma gooien en dan zou het alle bestanden moeten toevoegen aan de lijst. Dit kan de folder van een dag zijn, maar ook van een week, of gewoon ALLE opnames … op bedoelde je iets wat een folder in de gaten houdt en automatisch de files patched?

   Beantwoorden

   hans

 • 8 jun 2014 - 8:14 - Wim de Boer Reactie Link

  Briljant! Dat had ik nog niet geprobeerd.

  dank, dank, dank!

  groet,

  Wim

  Beantwoorden

  Wim de Boer

 • 17 aug 2014 - 13:21 - Dennis Reactie Link

  Dag Hans,

  Even een vraag betreft de stabiliteit van surveillance station van Qnap. Ik heb nu op diverse plekken nassen van synology staan en gebruik daarvan hun software van surveillance station. Het is werkelijk waar een drama, teveel problemen om op te noemen en blijkbaar ben ik niet de enige. Nu zit ik naar een andere oplossing te kijken en aangezien in liever niet ook nog eens aparte computers wil plaatsen voor de camera’s ben ik aan het kijken naar Qnap. Ik gebruik vele functies die de nas van synology kan aanbieden, dus camerabewaking is slechts een enkel onderdeel.

  Hoe is jouw ervaring met de stabiliteit van deze software icm Qnap?

  Bedankt,

   

  Dennis

  Beantwoorden

  Dennis

  • 17 aug 2014 - 15:27 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hallo Dennis,

   ik heb geen ervaringen met Synology nassen.

   Ik heb wel wat lopen spelen van Surveillance Station op de QNAP, maar vast niet zo uitgebreid als jij dat zou doen.
   Het geheel werkt erg stabiel voor de 6 camera’s (Foscam, 3x HD en 3x SD) die ik gebruik.
   Gebruikelijke dingen zoals motion detection enzo blijkt goed te werken. 

   Nadelen:

   • Licentie aanschaf per camera (even de prijs kwijt, ik herinner me rond de $50 per camera)
   • Web-interface werkt alleen met Internet Explorer
   Voordelen:
   • Dedicated app voor Mac, Windows, Android, iOS werken erg goed
   • Eenvoudige installatie
   • Ondersteund erg veel camera’s
   Maar zoals gezegd: ik gebruik mijn camera’s waarschijnlijk minder intensief dan wat jij er mee wilt doen.

   Beantwoorden

   hans

   • 18 aug 2014 - 10:14 - Dennis Reactie Link

    OK Hans, bedankt voor je reactie. Het probleem tegenwoordig is dat alles via internetshops loopt en info moet je op fora zoeken. Je kunt niet net als vroeger/voorheen ergens binnenlopen en vragen wat het beste werkt. En om nu te zeggen laten we eens een Qnap erbij kopen om na te gaan of dat werkt is er ook een beetje over.

    We zullen het nog eens bekijken, bedankt iig.

    Beantwoorden

    Dennis

   • 18 aug 2014 - 15:39 - hans - Auteur: Reactie Link

    Ik begrijp helemaal wat je bedoelt … vroeger kon je nog lekker in een winkel rond snuffelen en rond vragen, die dagen zijn helaas over ja.

    Kijk ook eens op het QNAP Forum (http://forum.qnap.com/) en zoek op Google naar “QNAP Surveillance Station issues“, op het eerste zicht zijn het oude meldingen m.b.t. camera compatibiliteit. FYI: Tegenwoordig draait de QNAP op versie 4.x, en veel van de oude meldingen hebben betrekking op 3.x.
    Als je bepaalde camera modellen zoekt: vraag gerust, dan kijk ik even in mijn Surveillance Station of ze er in staan.

    Een kennis van me gebruikt overigens niet z’n QNAP maar zo’n goedkope camera/DVR combo … je weet wel, 8 camera’s + 1Tb DVR voor 400 Euro (of zoiets).

    Beantwoorden

    hans

 • 18 dec 2015 - 22:14 Reactie Link
  PingBack: www.tweaking4all.nl

  […] en download, zie de artikelen: “FourCC Changer voor Windows, Linux en MacOS X“, “Weergave of Conversie van QNAP Surveillance Video Opnames” en natuurlijk de Downloads […]

 • 25 mrt 2017 - 18:17 - Barro Reactie Link

  Hallo,

  Ik heb het probleem vrij simpel opgelost, door het K-Lite Codec Pack te downloaden en te installeren. Daarna kan ik de bestanden gewoon afspelen met Windows Media Player.

  http://www.codecguide.com/configuration_tips.htm?version=1300

  Beantwoorden

  Barro

  • 25 mrt 2017 - 21:33 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hi Barro,

   Dat zou inderdaad een alternatief zijn voor Windows gebruikers.
   Voor Linux en MacOS X werkt dat helaas niet.

   Dank je wel voor de tip!

   Beantwoorden

   hans

 • 13 apr 2017 - 14:36 - Barro Reactie Link

  Bij nader inzien lijkt het K-Lite Codec Pack toch niet lekker te werken (Windows 10). De beelden houden na een paar seconden op en dan loopt het vast (Windows Media Player)

  Na lang zoeken een link gevonden met een codec van Qnap en dan werkt het wel.

  http://us1.qnap.com/Surveillance/Utility/QCodecInst-1.0.0.55030.zip

  Beantwoorden

  Barro

  • 13 apr 2017 - 17:17 - hans - Auteur: Reactie Link

   Thanks Barro!

   Ook handig … maar dat werkt dus alleen voor Windows gebruikers, helaas. Dus niet voor macOS en niet voor Linux.
   Toch een handige tip! Dank je wel voor de link! 

   Beantwoorden

   hans

 • 19 sep 2017 - 6:16 - Marco Reactie Link

  Henk, ik krijg de melding dat hij het formaat q264 niet kan afspelen. Heb je daar toevallig ook een oplossing voor?

  Beantwoorden

  Marco

  • 23 sep 2017 - 19:01 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hi Marco,

   Net boven de groene boxen voor de downloads staat di beschreven, misschien heb je dat over het hoofd gezien: de nieuwere QNAP formaten (q264) worden omgezet naar correct afspeelbare MP4 (H264) bestanden.

   Dus van q264 (current) naar h264 (new).

   Beantwoorden

   hans

 • 10 aug 2019 - 16:59 - RuSc Reactie Link

  Dag Hans,

  Jouw programma heeft mij de afgelopen jaren goed geholpen om QNAP Surveillance Station .AVI -bestanden af te kunnen spelen met VLC.

  Echter.. sinds kort heb ik een nieuwe Apple, dus een nieuwe versie van Mac OS X.

  Ik krijg het niet meer werkend, versies:  Mac OS X 10.14.6, VLC 3.0.7.1, Foscam FI9928P en FI9831W.

  Na FourCC fix speelt VLC een AVI wel, maar zonder beeld.

  Heb je plannen om AVI FourCC Fix te vernieuwen zodat het weer werkt?

  Of is het nog niet zo simpel?

  Grt,

  Rusc.

  Beantwoorden

  RuSc

  • 11 aug 2019 - 10:42 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hi Rusc!

   Ik heb het programma zelf al een hele tijd niet meer gebruikt, en ik vermoed dat het 64 bit update in de nabije toekomst nodig heeft.
   Helaas gebruik ik zelf geen Foscam meer, maar heb alles vervangen door Amcrest camera’s.
   Mocht je een kleine demo opname beschikbaar hebben om te testen, dan wil ik daar best even naar kijken om te zien wat er fout gaat.
   Omdat ik nog een paar projecten op de “64 bit” lijst heb staan, weet ik nog niet in hoeverre ik tijd heb, mocht het e.e.a. gecompliceerd worden.
   Maar ik wil best een poging doen 

   Beantwoorden

   hans

   • 12 aug 2019 - 19:18 - Rusc Reactie Link

    Dag Hans,

    Dat zou heel fijn zijn, hoe stuur ik je het AVI bestand het beste?

    Groet,

    Rusc.

    Beantwoorden

    Rusc

    • 13 aug 2019 - 12:59 - hans - Auteur: Reactie Link

     Hoi Rusc,

     Misschien het eenvoudigste om dit via WeTransfer te doen.
     Deze dienst is gratis. Misschien wel een goed idee om een stukje op te nemen wat neutraal is (dus geen prive dingen enzo in beeld).

     Je kunt me eventueel email (webmaster at tweaking4all punt com) als je een link hebt. 

     Groetjes,

     Beantwoorden

     hansJouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.