Pagina1 van 1

CD Media: Hoe een CD werkt, Media types, Labels, etc.

CD Media: Hoe een CD werkt, Media types, Labels, etc.
   2

CD’s zijn eigenlijk lang niet meer zo populair als “vroeger”. Bijna iedereen heeft wel een MP3 speler, of een telefoon die MP3’s afspeelt, en voor data, ach een DVD  of BluRay disk of een USB stick kan veel meer informatie bevatten,… Dus waarom al die moeite?

Er zijn nog genoeg mensen die CD’s gebruiken. Al is het maar om hun investering in muziek te waarborgen door een kopie in de auto te leggen i.p.v. het origineel, of om even snel wat bestanden te kopiëren voor een vriend.

In dit artikel: Hoe werkt een CD, wat voor media kan ik gebruiken, hoe label ik CD’s, etc.
Kort stukje Geschiedenis …

De Compact Disc oftewel de “CD” was het resultaat van een initiatief dat in 1974 gestart werd bij de Nederlandse NatLabs laboratoria van Philips, als vervanger van de lang spel plaat (LP). De eerste commercieel beschikbare spelers kond begin jaren ’80 in de winkels gevonden worden na collaboratie met Sony.

Ik kan me de dag nog herinneren dat mijn vader met een van de eerste CD spelers thuis aan kwam, gruwelijk duur, maar wel spannend …

Nu heb je een idee hoe oud de CD technologie is. Je kunt een veel gedetailleerde verhaal lezen bij here.

CD Audio Logo

CD Audio Logo

Hoe werkt een CD?

De CD is eigenlijk wel een knap stukje werk. Je kunt het een beetje vergelijken met de oude lang speel platen (voor de kids die die era gemist hebben: die zwarte platen met groeven erin) – een naald beweegt door een groef die gevormd werd door de trillingen van geluid.

Een CD werkt een beetje hetzelfde maar dan digitaal, de groef is nu een reflectie en de naald is een laser. De digitale opslag maakt het ook meteen ideaal voor computer data opslag!

In basis is een CD een plastic (polycarbonate) schijf met verschillende lagen. De diameter is voor een standaard CD ongeveer 12 centimeters en de lagen plastic gecombineerd zijn ongeveer 1,2 millimeter dik. Er zijn intussen legio andere formaten en sommige zijn niet eens rond, maar we kijken nu alleen naar de standaard formaat CD.

Als je de doorsnede van een CD onder een microscoop zou bekijken dan zou je zoiets als hieronder kunnen zien (simplistische weergave!):

Lagen in een CD

Lagen in een CD

We zien de volgende lagen (1 …4):

CD  Lagen
Laag
 1 Label Laag (bovenkant)
 2 Beschermingslaag
 3 Reflectie Laag (data)
 4 Doorzichtige beschermingslaag (onderkant)

Als we een CD gaan branden dan brandt (bij wijze van spreken) de brander een “gat” (B) in de reflectie laag (A). Als de laser nu op A schijnt, dan ziet men een reflectie, en als men op een “gat” schijnt (B) dan zien we geen reflectie. Voor de “computer” is dat mooi “1” of “0“. N.b.: Een computer werkt met een binair getallenstelsel met alleen maar de waarden “1” en “0”, de zogenaamde “bits”. 8 bits vormen samen een byte wat weer een waarde representeert tussen 0 – 255. Combineer meer bits en je kunt het grotere getallen laten representeren.

De “computer” kan vervolgens met een DA omzetter (Digital-Analog) deze waarden omzetten naar spanning welke dan uiteindelijk (na versterking) jouw luidsprekers laat bewegen zodat je muziek kunt horen.

Laser in de CD speler

Laser in de CD speler

De “gaten” staan op een spoor of track welke een spiraal vorm heeft. Een simplistische weergave zie je hieronder. Uiteraard heeft een echte CD natuurlijk een veel hogere spoor densiteit. De werkelijke lengte van zo’n spoor kan oplopen tot wel 5 Kilometer.

CD Track Spiraal

CD Track Spiraal

Merk op dat zowel DVD als BluRay hetzelfde principe gebruiken, maar dan met een erg veel hogere spoor densiteit, veel kleinere “gaten”, meerdere lagen, en meer geoptimaliseerde lagen waardoor ze veel meer data kunnen opslaan.

Veel voorkomende CD Media typen

Voor ons gewone mensen zijn de volgende 3 formaten zo’n beetje al de formaten die we gaan tegen komen:

 • Voorbespeelde CD – Zoals je vast al eens gezien hebt: een zilveren onderkant.
 • CDR – CD Recordable – De onderkant is goud, blauw, of groen.
 • CDRW – CD Rewriteable – Met een blauwige of grijze onderkant.

 

Voorbespeelde CD

De voorbespeelde CD liggen voor de hand, we hebben allemaal weleens een muziek CD gezien die uit de winkel kwam.
De onderkant is zilver van kleur en de CD kan eigenlijk alleen maar gebruikt worden voor weergave of een glinsterende onderzetter.

CD Recordable (CDR)

CDR media was de volgende spannende stap inde CD evolutie. We konden eindelijk thuis een CD “opnemen”! Ik moet dan wel zeggen dat destijds dat wel met wat gedoe kwam. Als eerst was de CD brander gruwelijk duur, en de lege CD’s waren ook te gek voor woorden (mijn eerste CDR disk kostte destijds 34 gulden – ongeveer 15 Euro PER DISK!), en dan hebben we het nog niet over het brandt proces met een topsnelheid van 1x of 2x. Nog maar te zwijgen over het feit dat jouw computer absoluut niets anders mocht doen tijdens het branden, en je moest er voor zorgen dat je kamertje zo veel mogelijk trillingvrij bleef tijdens het branden!

Deze gevoeligheid tijdens het branden zorgde voor een nieuwe kreet: de zogenaamde coasters (Engels voor “onderzetter”) – nadat het branden misging kon je de CD maar voor 2 dingen gebruiken: als afval of als onderzetter 

Dingen zijn gelukkig veranderd. De computers en branders zijn sneller geworden en de brander en de CD media zijn tegenwoordig spotgoedkoop.

CD Recordable Logo

CD Recordable Logo

CD ReWriteable (CDRW)

CDRW kwam een behoorlijk tijdje later en om ze te kunnen gebruiken had je nog eens een brander nodig die er mee overweg kon.

CDRW’s werken hetzelfde als een CDR, met het verschil dat je deze kon wissen en hergebruiken – De reflectie laag, zo gaat het gerucht, was nu gemaakt van een verf die ook gebruikt werd in spijkerboeken – maar dat laatste is maar een fabeltje.

Een CD kunnen hergebruiken leek een goed idee, zeker met de zogenaamde coasters die je jezelf hiermee besparen kon, maar het kwam te laat – de disks waren veel te duur en uiteindelijk was het (hoe milieu onvriendelijk als het moge klinken) goedkoper om een meerdere CDR’s te verprutsen dan 1 CDRW te kopen.

Uiteindelijk: te laat, foute prijzen, en dus niet wat ze er van verwacht hadden.

CD ReWriteable Logo

CD ReWriteable Logo

CD Capaciteit

De standaard CDR heeft een audio opslag capaciteit van 74 minuten, wat neerkomt op ongeveer 650 Mb aan data.

Met een techniek die over-burning wordt genoemd kun je een paar minuutjes toevoegen (3 tot 4 minuten als je geluk had). Deze extra minuten zijn natuurlijk buiten de specificaties van de CD en sommige CD’s, branders, en spelers hadden er duidelijk problemen mee. Ik denk dat een minimale over-burn wel OK kan zijn maar ik zou het zeker niet tot het uiterste drijven.

Overigens: over-burning werkt slecht of helemaal niet op CDRW!

Aangezien over-burning nou niet de beste manier is om meer capaciteit uit een CDR te halen, begon een aantal fabrikanten CDR’s aan te bieden met grotere capaciteiten: 80 minuten (ongeveer 700 Mb), 90 minuten (zo’n 800 Mb) en zelfs 99 minuten (bijna 1 Gb) CDR’s. Ik waarschuw je alvast; deze disks zijn duur, niet ieder brander kan ze aan, en CD spelers kunnen er problemen mee hebben. Vermijden dus …

CD Opname snelheden

Een normale CDR’s kan sneller gebrand worden dan CDRW’s. Verder hangt de brand snelheid sterk af van de CD/DVD brander en de specificaties van de gebruikte media. Je hebt vast weleens gehoord van snelheden als: 8x, 12x, 24x, 32x.

Wanneer het op CD’s branden aankomt zou ik zelf niet meteen de maximum snelheid kiezen, maar snelheden tussen 8x en 24x zouden prima moeten werken mts de apparatuur en media hiervoor geschikt zijn.

Een aantal lieden beweren dat de laagst mogelijke snelheid het beste is – ik kan dat niet ontkennen of bevestigen. Voor mij werkte een snelheid van 8x … 24x altijd prima.

Maar wat betekend dat nou … 1x, 2x, … 32x? het representeert een deling van de weergave tijd. Dus een 1x brander doet er 74 minuten over om een 74 miunuten CD te branden. Een 2x doet dit in 37 minuten, een 4x in 18,5 minuten, etc.

De juiste manier om CD’s te labelen

Bij mijn eerste CDR’s was alleen maar een markeer pen beschikbaar om een mooi label (hoest) te maken. Zelfs dat was misschien niet de beste manier omdat de chemicaliën van de pen eventueel de CD lagen zouden kunnen aantasten.

CD Stomper

Al snel kwamen de eerste label kist uit Amerika beschikbaar. Je had een stikker vel, welke was voorgedrukt met de vorm(en) van een CD. Je kon het gebruiken in de inkjet printer, stikker los halen na het printen, in de stomper leggen en de CD erop duwen.

CD Stomper - Voorbeeld papier en het apparaat

CD Stomper – Voorbeeld papier en het apparaat

De voordelen liggen voor de hand;

 • Gebruik jouw bestaande printer,
 • Goedkoop materiaal en goedkoop apparaatje,
 • De stikker is makkelijk te plaatsen.

 

De nadelen worden vaak vergeten:

 • De stikker lijm kan op den duur de CD beschadigen,
 • Het plaatsen van de stikker zonder bubbels kan lastig zijn,
 • Een ronddraaiende CD (in de CD speler bijvoorbeeld) kan erg luidruchtig worden,
 • Bepaalde labels houden niet zo goed vast na verloop van tijd.

 

uiteindelijk kan ik alleen maar zeggen: Ik kan deze methode NIET aanraden.

LightScribe

LightScribe vereist het gebruik van speciale LightScribe media. De CD heeft een speciale top laag voor dit doel.

In een LightScribe geschikte CD/DVD brander, zal een laser de speciale laag opwarmen waardoor kleur veranderd naar een donkere kleur. Mooie techniek … maar het blijft natuurlijk wel dat je geen kleur kunt gebruiken.

Merk op dat heden ten dage de meeste CD/DVD branders nog steeds niet LightScribe ondersteunen. Mocht jouw branden een LightScribe logo aan de voorkant hebben dan kun je deze techniek gebruiken … mits je de juist CDR media hebt.

LightScribe Voorbeeld

LightScribe Voorbeeld

Inkjet Printbare Media

Dit werkt echt goed!

Met deze techniek kun je kleuren printen op een CD, zelfs foto kwaliteit is mogelijk, De kwaliteit en snelheid hangt natuurlijk wel af van de printer die je hebt. Tot dusver kan ik zeggen dat mijn Epson printer me erg onder de indruk heeft gebracht. Vlot en mooi resultaat en de disks zijn niet eens zoveel duurder. Tegenwoordig maar een paar cent in vergelijking et de normale CDR media.

Bijna ieder CDR fabrikant biedt de inkjet printbare media aan (mijn favoriet: Tayo Yuden).
Deze disks hebben een transparante of witte laag geschikt voor inkjet inkt.

Maar hoe gebruik ik zo’n CDR nu met mijn inkjet printer?

Erg goede vraag. Ik schat dat nog niet de helft van de bestaande inkjet printers dit niet aankan. Jouw printer moet een lade hebben om de CD in de printer te kunnen schuiven. Vaak zie je in de beschrijving van jouw printer zoiets als “geschikt voor CD/DVD media”. Overigens zijn deze printers spotgoedkoop als je even de moeite doet om ze te vinden. Kijk maar eens op Amazon Inkjet printers geschikt voor CD/DVD media. Vandaag zag ik er een voor slechts $54 (nieuw!).

Als je gaat zoeken naar een CD/DVD Media geschikte printer:

Een aantal van deze printers wordt aangeboden voor professioneel en/of bulk printen – niet iets wat je thuis nodig hebt maar uitstekend voor zakelijk gebruik. Een goed merk is bijvoorbeeld Primera – duur maar goed voor zakelijk gebruik (700 Euro en hoger).

Primera: Gericht op zakelijk gebruik

Primera: Gericht op zakelijk gebruik

Voor het eenvoudige thuis gebruik, en als je geen bulk printen doet, kijk dan eens naar de goedkopere Epson en Canon printers die CD/DVD media ondersteunen. Tot dusver ben ik onder de indruk van wat Epson levert, en als je goed zoekt weet ik zeker dat je een geschikte printer onder de 75 Euro kunt vinden.

Epson: Voordelig voor thuis gebruik

Epson: Voordelig voor thuis gebruik

Ondersteun ons ...


Jouw ondersteuning wordt zeer gewaardeerd, en hoeft zelfs niets te kosten. Bijvoorbeeld door links naar ons te delen op social media, of andere websites.

Andere vormen kunnen ook gratis zijn (b.v. shoppen op Amazon).
Alle opbrengsten worden gebruikt voor web-hosting kosten, project hardware en software, koffie, etc.

Hartelijk dank voor wie al heeft bijgedragen!
Het is altijd geweldig om te zien hoe men mijn artikeltjes en applicaties weet te waarderen.

Merk op dat het klikken op affiliate links een kleine commissie voor ons kunnen genereren - dit wordt zeer gewaardeerd.

Reacties


Er zijn 2 reacties welke je hieronder kunt lezen.
Je kunt jouw eigen opmerkingen plaatsen m.b.v. dit formulier, of een reactie op een bestaande opmerking plaatsen door op de "Beantwoorden" knop te klikken.

 • 1 aug 2019 - 12:01 - Johan Reactie Link

  Beste,

  Ben zelf nog maar net begonnen met geluidstechnieken. Ben mijn vinylplaten aan het digitaliseren via een digitale platenspeler. Ik kom op het internet opmerkingen tegen over de lege ruimtes tussen twee muzieknummers.  Die zouden belangrijk zijn bij programma’s zoals bijv. Nero burning  e.d., die soms de muzieknummers niet wil branden omdat deze geen standaard tussenpauzes hebben.

  Hoeveel ‘stilteruimte’ adviseer jij om toe te passen aan het begin en aan het einde van een audiotrack en waarom?

  B.v.d.

  Johan

  Beantwoorden

  Johan

  • 1 aug 2019 - 13:38 - hans - Auteur: Reactie Link

   Hi Johan,

   ik weet zelf niet wat de ideale tijd is tussen twee nummers. 

   Persoonlijk zou ik het opbreken in aparte tracks.
   Dus de hele plaat opnemen als (bv) een enkele MP3 (of een beter formaat, net wat je wilt), en dan met een programma zoals b.v. Audacity (gratis) op breken in aparte MP3’s – dus een MP3 per nummer. Daarna deze MP3’s dan branden met b.v. Nero.

   Aan het begin en einde van elke nummer heb je dan geen stille pauze nodig dan, en de nummers zijn dan eenvoudiger te selecteren op jouw CD speler.

   Beantwoorden

   hansJouw Opmerking ...

Plaats hier geen grote bestanden (zoals source codes, log files of config files). Gebruik hiervoor het Forum.

Delen:
*
*
Laat me per email weten als er nieuwe reacties zijn.
       Je kunt jouw RSS reader gebruiken om reacties te volgen.


Tweaking4All gebruikt de gratis Gravatar dienst voor Avatar weergave.